aanmeld knop
dot

Duran Duran

MI0001935645.jpeg
Als de muziek van de New Wave en New Romantic stroming in de jaren ’80 populair is, is het Duran Duran die met deze stroming een meer mainstream publiek weet aan te spreken. De populariteit komt niet alleen door hun catchy songs, maar vooral ook door het gebruik van videoclips die het model uiterlijk van de bandleden naar voren laat komen en het gevoel voor glamour en stijl.

Duran Duran

 

Genre:

Pop/Rock

Styles:

Dance-Pop

Dance-Rock

New Romantic

New Wave

Synth Pop

Periode:

1970 – Heden

Opgericht:

1978 in Birmingham, Engeland

Bandleden:

Simon LeBon

Stephen Duffy

Andy Taylor

John Taylor

Andy Wickett

Waren Cuccurullo

Nick Rhodes

John Curtis

Roger Taylor

Simon Colley

Sterling Campbell

 

 

 

Biografie

Als de muziek van de New Wave en New Romantic stroming in de jaren ’80 populair is, is het Duran Duran die met deze stroming een meer mainstream publiek weet aan te spreken. De populariteit komt niet alleen door hun catchy songs, maar vooral ook door het gebruik van videoclips die het model uiterlijk van de bandleden naar voren laat komen en het gevoel voor glamour en stijl. De videoclips van Duran Duran bevatten diverse filmische stijlen en presenteren de band vaak op een glamoureuze manier.

De band ontleend zijn naam aan het karakter Dr. Durand Durand uit de cult-film Barbarella.

 

Duran Duran, bandleden

Geïnspireerd door artiesten als David Bowie en Roxy Music en de muziekstromingen post-punk en disco wordt Duran Duran in 1987 opgericht door Nick Rhodes en John Taylor. Na een korte periode waarin de band diverse bezettingen ondergaat bestaat de band uiteindelijk uit:

  • Simon LeBon (zang)
  • Nick Rohodes (keybord)
  • Roger Taylor (drums)
  • Andy Taylor (gitaar)
  • John Taylor (basgitaar).

Andy, Roger en John Taylor zijn overigens geen familie van elkaar.

 

Duran Duran wordt zeer populair in het New Romantic circuit in England. Dit levert ze een platencontract op bij de major EMI.

Het debuut album “Duran Duran” verschijnt in 1981 en laat sound horen waarin disco en new wave samenkomen. Het album is succesvol en met de singles “Planet Earth” en “Girls On Films” breekt de band definitief door in Engeland. Dankzij hun opvallende en goed geregisseerde videoclips wint de band alleen maar in populariteit. 

 

Met het tweede album “Rio” breekt de band ook internationaal door. De single “Hungry Like a Wolf” zorgt er voor dat Duran Duran doorbreekt in Amerika. Als de single “Is There Something I Should Know” een top 10 notering behaalt in Amerika zijn ze daar ook volledig om.

Het album “Seven and the Ragged Tiger” komt uit in 1983. Dit is commercieel gezien het meest succesvolle album. Hierop staat ook de grote ’80-klassieker “The Reflex”.

 

In 1985 besluit de band een pauze in te lassen. In die periode vormen John en Andy Taylor samen met Robert Palmer en Tony Thompson (drummer Chic) de band The Powerstation waarmee ze onder andere de het “Some Like It Hot” scoren.

Ook Simon LeBon en Nick Rhodes beginnen een nieuw project. Zij starten de groep Arcadia waarmee ze met de single “Election Day” een hitnotering weten te halen.

Tussendoor neemt Duran Duran nog de titelsong voor de James Bon film A View To Kill op.

 

Roger Taylor heeft in 1985 genoeg van het sterrendom en besluit uit de band te stappen. Even later vertrekt ook Andy Taylor. Hij gaat als solo artiest verder, maar zijn carrière komt niet echt van de grond.

 

Notorius

De drie overgebleven bandleden nemen in 1986 het album “Notorius” samen met producer Nile Rogers. De titelsong wordt wederom een grote hit. Maar de band bevindt zich dan wel op een keerpunt. De albums na “Notorius” krijgen nauwelijks aandacht en de meeste fans hebben de band de rug toegekeerd.

 

In de jaren ’90 heeft Duran Duran nog wat hits met de singles “Ordinary World” en “Come Undone”. Maar daarna wordt het weer rustig rondom de band. In 1997 brengt EMI nog het album “Medazzaland” uit. Het album verschijnt alleen in Amerika. Kort na de release laat EMI de band gaan.

Ook John Taylor heeft de band inmiddels tijdens de opnames van dit album verlaten.

  • In 2001 keert de band terug dankzij Rhodes en LeBon. Ze benaderen dan namelijk de andere originele leden voor een reünie. De oude fans uit de jaren ’80 zijn enthousiast over de reünie en komen massaal naar de optredens.
  • Ook met de nieuwe albums gaan het weer redelijk. “Astronaut” dat in 2004 verschijnt wordt redelijk ontvangen en ze behalen een bescheiden radiohit met de single “Sunrise”. DJ Ferry Corsten bezorgt de band eind 2005 een hit met het nummer “Fire” dat een sample van de single “Serious” uit 1990 bevat.
  • Duran Duran treedt regelmatig op werkt samen met grote namen uit de muziekbusiness zoals Justin Timberlake, Nate Hills, Mark Ronson en Timbaland.

Met Mark Ronson brengen ze in 2010 het album “All You Need is Now” uit. 


Tags: Duran Duran, New Wave, New Romantic, Simon LeBon, Nick Rhodes, John Taylor, David Bowie, '80s
Bronnen: http://www.duranduran.com/
Artikel geschreven door: JPDix.
Publicatie datum: 2012-09-25
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving