aanmeld knop
dot

Relatie beeindigen, hoe doe je dat?

verdriet2.jpg
Je relatie beëindigen, hoe pak je dat tactisch aan? Er zijn natuurlijk vele soorten relaties, maar in dit artikel gaat het over het beëindigen van een liefdesrelatie. Het uitmaken. De meeste mensen vinden het moeilijk om een relatie te beëindigen. Je weet immers dat je die ander veel verdriet doet.

Er is best wel een verschil tussen het bedingen van een kortdurige of een langdurige relatie. Hoe langer je samen bent, hoe meer je ook samen hebt meegemaakt. In dit artikel komen beide aan de orde.

 

Het uitmaken met je vriendje of vriendinnetje

Tegenwoordig hebben de meeste jongeren al op jonge leeftijd hun eerste vriendje of vriendinnetje. Als je serieus verliefd bent, begint het met sterke verlangens om een relatie te krijgen, te zoenen, te vrijen. Misschien heb je daarna een ontzettend leuke tijd samen, en je denkt dat je altijd samen zal blijven. In de praktijk kan dat echter redelijk snel veranderen. Allerlei redenen kunnen daarvan de oorzaak zijn, bijvoorbeeld:

 • ruzies om futiliteiten/onbelangrijke dingen
 • jaloezie (met onredelijke angst dat de ander vreemdgaat)
 • verliefd worden op een ander
 • vrij willen zijn om met je vriendinnen/vrienden te feesten
 • de verantwoordelijkheid van een relatie niet aankunnen
 • vreemdgaan
 • je verliefdheid is weg of minder geworden
 • enzovoorts

Als je nog heel jong bent, zeg maar 15, 16 of 17 jaar of zo, dan is het echt moeilijk om de minder leuke kanten van een relatie te kunnen hanteren, en erg vaak eindigt een relatie dan ook, omdat een van de twee niet meer verder wil. Dan moet je het uitmaken. De relatie beëindigen. Maar hoe doe je dat? Voor elke relatie geldt dat deze uniek is. Niemand is hetzelfde en ook elke liefdesrelatie is anders, maar toch zijn er ook veel overeenkomsten in mensen. Zo reageert vrijwel ieder mens met een droevig gevoel (liefdesverdriet) als het wordt uitgemaakt. Als je dus een relatie wilt beëindigen, is het het eerlijkste om dat met tact te doen, er niet omheen te draaien, iemand niet aan het lijntje houden, en geen spelletjes te spelen. Wat in elk geval als negatief beschouwd wordt is het uitmaken via een sms of via MSN. Als iemand verliefd op jou is, is het heel erg bot om het uit te maken via een sms'je of via MSN. Probeer het dus altijd uit te maken in een persoonlijk gesprek.  Als dat niet kan, bijvoorbeeld omdat je ver van elkaar af woont, kies dan voor een telefoongesprek in plaats van voor een sms'je. Dat is persoonlijker dan een sms bericht of via MSN.

 

Wat zeg je om een relatie te verbreken?

Hoe eerlijker je bent, hoe beter het meestal is. Leg dus uit waarom je het uitmaakt. Laat die ander wel in zijn/haar waarde. Verwijt hem/haar niets en probeer niet in discussie te treden. Verwijten hebben nu toch geen zin meer. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen:

 • ik vind het heel naar om je verdriet te doen, maar ik wil het uitmaken
 • ik wilde met je praten om je te vertellen dat ik de relatie wil beëindigen
 • ik heb er goed over nagedacht maar ik wil het uitmaken
 • enzovoorts

Geef je relatie de kans om vragen te stellen over je redenen en wees zo eerlijk mogelijk. Is er een ander in je leven? Vertel het dan. Je ex komt er toch in no time achter dat je een ander hebt. Zijn je gevoelens veranderd of zijn er veel ruzies? Leg dan uit dat je gevoelens verandert zijn, of leg uit dat je vindt dat er te veel ruzies zijn. Relaties zijn gebouwd op wederzijds vertrouwen. Ook als je een relatie beëindigt hebt, heeft je partner recht op eerlijkheid. Als je ex de eerste tijd nog met verdriet en vragen zit, probeer die vragen dan zo goed mogelijk te beantwoorden. Als je ex inziet waarom je niet verder wil, kan je ex het beter verwerken en makkelijker loslaten. Doe er dus niet geheimzinnig over. Zeg gewoon wat de werkelijke reden is. Hou je ex niet aan het lijntje, en praat geen kwaad over je ex als het uit is.

 

Langdurige relatie beëindigen

Een langdurige relatie beëindigen is vaak erg moeilijk. Je hebt veel meegemaakt samen, misschien ben je gaan samenwonen of trouwen, er kunnen kinderen zijn. Je hebt een gezamenlijk verleden en er zijn mooie tijden geweest, en er zijn ook mooie herinneringen. Toch kunnen ook relaties die gebouwd zijn op een gezamenlijk verleden en langdurige hechting, stukgaan. Meestal sluipen de problemen er langzaam in en nemen toe totdat de boel escaleert. Maar het kan ook plotseling veranderen, omdat een van de twee de relatie minder waardevol vindt, of omdat iemand vrij wil zijn, verliefd wordt op een ander, vreemdgaat, bij een ander meer waardering vindt dan bij de partner. Er zijn heel veel redenen waarom langdurige relaties kunnen stukgaan. Het beëindigen gaat meestal gepaard met veel emoties. Als je een langdurige relatie wilt beëindigen, probeer dan je partner in zijn waarde te laten. Maak het duidelijk in een persoonlijk gesprek en probeer geruzie en vijandschap te vermijden. Vooral als er kinderen zijn, worden die vaak verscheurd tussen de ouders. Probeer er daarom ondanks een breuk, samen voor de kinderen te zijn.

 

Liefdesverdriet

Bij het beëindigen van een relatie heeft een van de twee vaak liefdesverdriet. Het kan ook zo zijn dat beide partners liefdesverdriet hebben en toch geen mogelijkheid meer zien om een relatie in stand te houden. Als jij een relatie beëindigt, wees dan zo eerlijk om rekening te houden met het verdriet van je ex. Toon begrip en geef je ex gedurende een bepaalde periode de gelegenheid om vragen te stellen en het verdriet te uiten. Op een bepaald moment is het echter zinvol om je eigen weg te gaan en niet te blijven hangen aan het oude.

 • Als de relatie echt voorbij is, geef je ex dan geen onnodige hoop om je eigen ego te voeden.
 • Speel eerlijk spel, ook al is het uit.
 • Spreek geen moedwillig kwaad over je ex, er zijn immers ook goede tijden geweest
 • Voorkom dat kinderen de dupe worden van een scheiding
 • Maak geen misbruik van het verdriet van je kinderen door ze op te zetten tegen je ex
 • Maak geen misbruik van het verdriet van je ex, bijvoorbeeld door misbruikt te maken van de goedheid van een ex

Ex terugkrijgen, tips!
Je ex terugkrijgen, lukt dat?


Tags: relatie beindigen, uitmaken, relatie verbreken, tips, hoe
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-09-26
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving