aanmeld knop
dot

Testament maken?

huis.jpg
Een testament maken of laten maken, hoe doet u dat? Mag u zelf een testament maken of moet u altijd een testament laten maken door een Notaris? Bij nalatenschappen komen veel vragen om de hoek kijken. Een testament is noodzakelijk om het bezit op de goede manier te verdelen. Mag u zelf een testament maken? En als u een testament wilt laten maken door een notaris, wat kost dat dan?

Een testament opstellen is noodzakelijk om uw nalatenschap naar uw wens te regelen. Met name als u (veel) bezit heeft is het maken van een testament aan te raden. Wilt u zelf een testament maken? Als u in Nederland woont mag u zelf geen testament maken, in België wel. U heeft in Nederland een notariële akte nodig om een testament op te stellen. De wetgeving is in Nederland wat betreft het maken van een testament dus strenger dan in België. Als u een testament wilt laten maken, moet u in Nederland dus altijd de hulp van een notaris inroepen. Anders is het testament niet rechtsgeldig.

Zelf een testament opstellen

Als uzelf een testament maakt, is het testament in Nederland niet rechtsgeldig. Nabestaanden kunnen dan ook geen rechten ontlenen aan een door iemand zelf gemaakt testament. Het is wettelijk bepaald dat u een testament alleen via de notaris kunt regelen, door middel van een notariële akte/testament.

Testament, wat is dat?

Een testament is een rechtsgeldig document (notariële akte) waarin vastgelegd werd wat er met uw bezit gebeuren moet na uw overlijden. Ook kunnen voogdijzaken in het testament worden vastgelegd, zodat minderjarige kinderen terechtkomen waar u ze zou willen plaatsen als u en uw partner onverwachts zou(den) komen te overlijden.

Erfenis verdelen

Voor het verdelen van een erfenis met testament zijn vaste regels in de wet opgenomen. Zo erven kinderen op papier een kindsdeel van een overleden ouder, maar in de praktijk is het voor kinderen lang niet mogelijk om dat kindsdeel (al dan niet direct) op te eisen. Het is afhankelijk van het testament. Als de overleden ouder getrouwd was en er is een testament op de langstlevende opgesteld, kunnen de kinderen hun kindsdeel niet opeisen zolang de weduwe of weduwnaar nog leeft. Pas als de langstlevende ook overleden is, of mogelijk ook als deze hertrouwd in gemeenschap van goederen, komt het kindsdeel bijvoorbeeld vrij. Als kinderen onterfd zijn hebben zij alleen recht op de legitiem portie.

Testament laten maken, wat kost dat?

Een testament laten maken bij een Notaris kost minimaal enkele honderden euro's. Het is zinvol en zelfs aan te raden om verschillend notarissen met elkaar te vergelijken omdat de tarieven nogal kunnen verschillen.

Voordeel Notarieel testament

Wat zijn de voordelen van een notarieel testament? Met een notarieel testament kan er geen twijfel bestaan over hoe de overledene de verdeling bedoelt heeft. Het testament is bijgeschreven in het centrale testamentenregister en taalkundig opgesteld in juridisch bewoordingen. Er kunnen in principe geen misverstanden bestaan over de wensen opgenomen in het testament waardoor het meestal zinloos is om het testament aan te vechten. Het is echter wel zinvol om u gedurende het tot stand komen van het testament duidelijk te laten uitleggen (door de notaris) wat de consequenties zijn van het testament, voor bijvoorbeeld uw kinderen. Bij een testament op de langstlevende kunnen uw kinderen uiteindelijk niets erven, als de overgebleven ouder of stiefouder, alle bezit opmaakt. De kinderen hebben dan wel recht op hun deel, maar als het deel op is, hebben ze van een kale kip niets te plukken. Als u dat wilt voorkomen, overleg dan met een notaris wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Codicil maken

U mag in Nederland wel zelf een codicil opstellen, zonder een bezoek aan de notaris. Het codicil moet met de hand door uzelf geschreven zijn, ook moet uw naam er onder staan, met uw handtekening, en de datum dat het codicil werd opgesteld. Wat mag u opnemen in het codicil? Met het codicil mag u een beperkt aantal zaken regelen:

  • Het nalaten van kleding, meubels, sieraden, persoonlijke spullen zoals foto's en dergelijke. Voor wie is dat mooie vaasje van oma, voor wie is uw ring of ketting of uw antieke kastje, en dergelijke. U moet alle zaken duidelijk omschrijven zodat er geen misverstand kan bestaan over welke spullen u aan wie nalaat
  • De uitvaartwensen: begrafenis of crematie
  • Het beschikbaar stellen van organen na uw dood (donorcodicil)

Als u zelf een codicil opstelt zorg dan wel dat het bekend is dat u het codicil geschreven heeft. Als het na uw overlijden niet bekend is dat het codicil bestaat, komen uw spullen niet daar terecht waar u wilt. Ook als u dure spullen, zoals sieraden, aan personen wilt nalaten, kan een codicil genegeerd worden als u niet vooraf zorgt dat het bekend is dat het bestaat. U kunt ook fotokopieën van het codicil aan meerdere personen geven zodat het na uw dood niet over het hoofd kan worden gezien of (opzettelijk of onopzettelijk) genegeerd worden.


Tags: testament opmaken, zelf testament maken, notaris, notariele akte
Artikel geschreven door: TryOut.
Publicatie datum: 2012-09-26
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving