aanmeld knop
dot

Cattery beginnen, katten fokken, hoe pakt u het aan?

Katwit.jpg
Katten fokken, wat komt er bij kijken? Mensen die veel van katten houden zijn meestal ook dol op jonge katjes, kittens genaamd. Het komt regelmatig voor dat mensen daardoor besluiten om hun poes een nestje te laten krijgen. Als u een raskat heeft, kunt u daardoor op het idee komen om katten te gaan fokken en te verkopen. Zeer winstgevend is het niet, leuk wel.
DierDier

Een Cattery of kattenfokkerij staat niet bekend als erg winstgevend. De kosten zijn vaak zo hoog dat u deze er maar net uithaalt door verkoop van de raskatten. U kunt er wel iets aan overhouden maar het is geen hobby waar u van zult kunnen leven. Leuk is het wel om regelmatig nestjes met jonge katjes in huis te hebben. Als u een Cattery beginnen wilt is het belangrijk dat u echt hart voor het ras heeft dat u wilt gaan fokken. Het is de bedoeling dat het ras in stand gehouden wordt en dat de kenmerken van het ras zo goed mogelijk tot hun recht zullen komen in de kittens. Bij sommige raskatten, zoals perzen, is de kenmerkende platte snuit tegelijkertijd ook een risico voor de kat als er iets 'fout' gaat bij het fokken. Als de kenmerken te sterk zijn, de kop te plat wordt, kan de kat zijn leven lang klachten hebben van de traanbuizen en met de ademhaling. U kunt zich afvragen in hoeverre dit nog een positief kenmerk van een ras kan zijn. Dat vonden de meeste fokkers van deze raskat gelukkig ook en tegenwoordig streeft men er gelukkig vaak naar om de pers zo te fokken dat er minder of geen problemen voor de kat zijn.

 

Cattery beginnen, katten fokken, wat zijn de voorwaarden?

Als u een Cattery beginnen wilt zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden of waar u aan moet voldoen.

 • Kies een raskat waar u echt van houdt
 • Kies een raskat met een karakter wat u aanspreekt
 • Lees enkele boeken over het ras, zodat u kennis krijgt over genetica van het ras, de kenmerken van het ras en het fokken van katten. Lees websites van fokkers en informeer bij kenners hoe u het aan moet pakken
 • Verzin enkele namen voor uw Cattery zodat uw Cattery straks een originele naam heeft.
 • Meldt u aan bij een kattenvereniging
 • Meld u aan bij raskattenclubs
 • Heeft u geschikte ruimte?
 • Heeft u er voldoende geld voor over om de dierenarts en andere kosten te betalen?

Genetische kennis

Zorg dat u kennis krijgt van genetica van de kat. U wilt immers bepaalde kenmerken versterken en/of bepaalde kleuren fokken en/of bepaalde karaktereigenschappen (en ook de overige uiterlijke kenmerken) in de kittens laten terugkeren. U kunt dit alleen proberen succesvol te sturen door kennis van de genetica bij het fokken. Misschien wilt u katten in een bepaalde kleur gaan fokken, of katten met andere bepaalde kenmerken.

 

Kattenverenigingen stamboom

U kunt de kittens alleen een stamboom meegeven als u bent aangemeld bij een kattenvereniging. Er zijn in Nederland verschillende kattenverenigingen die onder twee organen vallen. Een overkoepelend, een zelfstandig. U kunt zich aanmelden via de administratie van een kattenvereniging. Men zal u vragen om meerdere potentiële namen voor uw Cattery omdat er geen naam zal worden geaccepteerd die al bestaat. Het mag ook geen nam zijn die te veel op een reeds bestaande Cattery lijkt, om concurrentie te voorkomen. De naam van uw Cattery zal later op de stamboom van de kittens komen te staan.

 

Dekking door een kater

Als uw lidmaatschap van de kattenvereniging rond is en u wilt een eerste nestje fokken, heeft u een dekkater nodig voor de poes. Het kan ook zijn dat u zelf een dekkater heeft. De dekkater moet uiteraard ook een stamboom hebben om jonge raskatjes te kunnen fokken. Als u een dekkater inhuurt gaat de krolse poes naar de kater toe. Bestudeer de stamboom van de dekkater vooraf zorgvuldig zodat u weet wat voor kittens u ongeveer kunt verwachten. Vermijd inteelt (vader/dochter moeder/zoon broer/zus), uiteraard ook als u zelf een dekkater heeft. Als u een dekkater inhuurt betaald u daar voor, dit kan behoorlijk prijzig zijn, afhankelijk van de stamboom van de dekkater. De dekkater moet uiteraard, net als de poes, ook ingeënt zijn tegen ernstige ziektes, bijvoorbeeld tegen aids. Entingen en handelingen die vaak verplicht zijn bij dekking zijn:

 • FeLV (kattenaids)
 • FIV test (leukemie)
 • FIP test
 • Ontwormd
 • Geen vlooien
 • Nagels geknipt (want de poes haalt uit naar de kater, direct na de paring)
 • Soms moet de bloedgroep van een kat bepaald worden of bekend zijn

Dekking

De poes wordt bij de kater afgeleverd en in eerste instantie vaak apart gezet, zodat ze de kater wel kan zien en ruiken maar niet aanraken. De poes is krols dus zal zich aanbieden aan de kater. De eigenaar van de kater kan de dieren bij elkaar zetten waarna er meestal dekkingen zullen plaatsvinden. Tegen de tijd dat u de poes weer op mag halen neemt u een dekkingsbewijs mee, wat door u en de eigenaar wordt ingevuld. Als de poes zwangerschapsverschijnselen gaat vertonen is de kans groot dat er sprake is van een zwangerschap. Soms kan er sprake zijn van een schijnzwangerschap.

 

Zwangerschap

Als de poes zwanger is zult u na ongeveer 9 weken de bevalling en het eerste nest kunnen verwachten. U kunt vooraf een en ander over bevallingen bij poezen lezen. Soms is het nodig de hulp van een dierenarts in te roepen bij de geboorte.

 

Kittens

Jonge katjes moeten regelmatig gecontroleerd worden op nestvlooien. De plek waar moeder en kittens op ligt moet regelmatig verschoond worden. Jonge poesjes moeten vaak worden bijgevoerd met kittenmelk als er sprake is van een groot nest. Als de kittens twee weken oud zijn kunt u namen gaan verzinnen voor op de stamboom. Als u al kopers heeft kunt u dit in overleg doen met de toekomstige eigenaar. De namen komen op de stamboom te staan. De jonge poesjes zullen voordat zij naar nieuwe eigenaren overgaan, ontwormd en geënt moeten worden. Als het kitten 12 weken oud is, mag het van de kattenvereniging naar de nieuwe eigenaars, eerder niet. Dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de kat.

 

Cattery starten, welke spullen heeft u nodig?

 

Als u een geschikt ras gevonden heeft om een cattery te beginnen, en u wil een start maken, wat heeft u dan nodig? Afhankelijk van het aantal katten heeft u minimaal nodig:

 • Voldoende mooie kattenbakken
 • Krabpalen en ruimte om te klimmen. Geschikt zijn bijvoorbeeld grote krabpalen met klimgelegenheid en voorzien van plateaus waar de katten zich kunnen verschansen
 • Verzorgingsproducten voor vacht van de kat, en dergelijke
 • Eetbakjes voor katten 
 • Kattengrit van goede kwaliteit
 • Kattenspeeltjes met veel variatie
 • Kwalitatief goed kattenvoer
 • Kattenmandjes voor elke kat 1
 • Kattenluikjes voor tuindeur of balkondeur of voor tussendeuren
 • Kattentransportboxen 
 • Druppels tegen vlooien en teken

Hoeveel kunt u verdienen met een cattery?

Katten zijn in de loop der jaren duurder geworden. Zelfs voor gewone huiskatten worden vaak vreemde hoge prijzen gevraagd op Marktplaats. Ook bij een asiel betaal je voor een kat al snel 120,-. De kat is dan wel ontwormd, gecastreerd en ontvlooid. Voor een asiel is een dergelijke prijs aanvaardbaar. Dierenasiels hebben veel kosten en kunnen alleen zo de kosten compenseren. Als u op zoek bent naar een gewone huiskat, kies dan altijd voor een dier uit een dierenasiel. U maakt een dier gelukkig, geeft hem een lang leven en u weet wat u koopt. Omdat mensen via Marktplaats ook steeds vaker kittens voor te hoge prijzen aanbieden, zijn er zelfs mensen die een soort van handel zijn gaan drijven in kittens. Dit is verboden. Een keer een nestje met kittens hebben en de kittens verkopen, zal niet als een grote zonder gezien worden, maar een soort Catery in huiskatten beginnen is niet de bedoeling. Catery's zijn er echt voor raskatten. Kunt u veel verdienen met het fokken van raskatten? Dit is niet het geval. de meeste mensen die katten fokken doen dit omdat het een liefhebberij is. Ze houden zoveel van een bepaald soort raskat dat ze genieten van de spanning die het met zich meebrengt om de raskenmerken te verbeteren. Als u geld wil verdienen met katten heeft u heel veel katten nodig en veel geld. Er komen namelijk veel kosten bij kijken.

 

Waarom is een Catery beginnen zo duur?

Stel u heeft een poesje van het ras Perzische kat. Het poesje heeft een stamboom, anders kunt u er niet legaal mee fokken. U heeft de poes gekocht voor (bijvoorbeeld) 1000 euro. U zoekt nu een dekkater van hetzelfde ras, het liefst een met een uitstekende stamboom. Een dekking van een kater met een zeer goede stamboom kost al snel 800 tot 1000 euro.  Voordat de poes gedekt mag worden moet ze ingeënt zijn tegen overdraagbare ziektes. Ook moet ze gechipt zijn en een stamboom hebben. Op afspraak brengt u de poes langs voor de dekking als de poes krols is. Als alles goed gaat wordt ze succesvol gedekt en hoeft er geen tweede dekking aan te pas te komen. Gedurende de zwangerschap van de poes heeft ze speciale voeding nodig en ook zal een bezoek aan de dierenarts vrijwel altijd nodig zijn. Voor u het weet bent u alweer een paar honderd euro verder.  Als alles goed gaan worden de kittens zonder problemen geboren, helaas is dit niet altijd het geval. Als een kitten vast komt te zitten in het geboortekanaal moet de poes met spoed geopereerd worden. Als de kittens het overleven loopt het goed af, zo niet, dan begint alles weer van voren af aan. 

 

Overige kosten Cattery

Laat een raskat altijd verzekeren. Het kost (2021) ongeveer 12,- per maand, per kat, maar als de kat een dierenziekenhuis en operatie nodig heeft, bespaart u veel kosten.  Wel zit er tegenwoordige en eigen risico aan elke declaratie vast waardoor u steeds 50,- uit uw eigen portemonnee betalen moet. Naarmate de kat ouder wordt gaat de premie omhoog. 

 

Nestje kittens, wat zijn de kosten?

Als een nestje met kittens geboren is, komt het juist in een Cattery regelmatig voor dat een van de kittens niet goed is. Het kitten wordt bijvoorbeeld geboren met een open verhemelte, of door zuurstoftekort tijdens de ontwikkeling is het te klein en te zwak. De moeder stoot het jong waarschijnlijk af en u kunt dan verschillende dingen doen.

 • U laat het kitten inslapen bij de dierenarts (hier zitten kosten aan verbonden)
 • U laat het kitten opereren (bijvoorbeeld het sluiten van het verhemelte)
 • U laat de natuur zijn gang gaan en het diertje zal sterven door eenzaamheid en fysieke uitputting

Voor een echte dierenliefhebber is dierenleed geen optie dus of u investeert veel geld in behandeling, of u laat het inslapen. Een kitten laten inslapen is niet goedkoop. Opereren kan het zesvoudige kosten. Zelf een kitten voeren kost ook geld, u heeft namelijk speciale kittenmelk nodig. 

 

Gezond nestje?

Als een nestje helemaal gezond is heeft u die zorgen gelukkig niet. In de meeste gevallen zal een nesthe gezond zijn. Iemand met een catery heeft vrijwel altijd kittens in huis en dat is een groot plezier. Kittens zijn enorm vertederend en het is dan ook volop genieten al e wollige kruimels beginnen te spelen en te knuffelen. Na ongeveer 9 weken mogen de kittens bij de moederpoes weg en verkocht worden. Voordat u zover bent bent u bepaalde zaken verplicht:

 • de katjes moeten worden ingeënt (minimaal 30,- per kitten)
 • stamboomkosten  (ongeveer 15,- of meer)
 • registratie/chippen (ongeveer 30,-)
 • ontvlooien en ontwormd (ongeveer 10-25,- per kitten)
 • als u een kater laat castreren hou dan rekening met 100,- a 150,- per kat

Dan pas kan een kitten verkocht worden. De verkooprijs is afhankelijk van het ras.

 


Tags: katten fokken, cattery beginnen, perzen, raskat, raskatten fokken
DierDierArtikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2012-09-28
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2015-03-05 17:03:50  
ik vind het goede informatie thanks ik kan nu mijn spreekbeurt af maken Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving