aanmeld knop
dot

Misselijk na het eten? Oorzaken

logo-tekst.jpeg
Misselijk na het eten. Hoe komt dat? Misselijkheid na eten komt regelmatig voor. Niet altijd is de oorzaak even duidelijk, maar er zijn wel aanwijzingen te bedenken waarom mensen juist na het eten misselijk kunnen worden. Misselijkheid is een uitermate onprettig gevoel, en een signaal dat er iets niet helemaal in orde is. Ernstig hoeft het niet te zijn.

Je kent het misschien wel. Heb je net heel lekker gegeten en dan ineens wordt je heel erg misselijk. Je weet niet meer hoe je zitten moet en het liefst ga je languit liggen op de bank. Misselijk is altijd en zeer onplezierig gevoel. Meestal is deze misselijkheid van onschuldige aard. Het kan ontstaan door de volgende oorzaken:

  • te veel gegeten
  • te vet of te gekruid gegeten
  • iets verkeerds gegeten
  • te snel gegeten
  • lucht in je maag
  • alcohol bij je eten gedronken
  • je hersenen krijgen het eerste halfuur na een stevige maaltijd minder zuurstof omdat er meer bloed naar je volle maag gaat

Vaak is de oorzaak lucht in je maag. Na een paar flinke boeren lucht het letterlijk op en zakt de misselijkheid weer weg. Probeer dus in eerste instantie boeren te laten na het eten. Sommige mensen hebben baat bij het drinken van wat cola, juist omdat dit aanzet tot het laten van boeren. Door het laten van boeren raak je overtollige lucht in je maag kwijt en daardoor neemt de misselijkheid snel af. Hoe de lucht in je maag komt? Voedsel bevat naast allerlei vezels, eiwitten en voedingsstoffen, ook lucht. Als je daarbij nog snel eet slik je ook wat lucht mee naar binnen. Ook treedt er gasvorming in je buik op als je voedsel tot je hebt genomen. Eet dus niet te veel, kauw je voedsel goed en eet niet te vet.

 

Misselijk door vet of gekruid eten

Misselijkheid treedt ook snel op als je te vet of te gekruid hebt gegeten. Je maag moet al dat vet en de kruiden opvangen, en maagzuur wordt direct aangemaakt om je eten te verteren. Te veel vet en te veel kruiden kunnen echter maagbranden veroorzaken en misselijkheid. Ook de gal kan last hebben van te veel vet eten. Als je een galsteen hebt heb je dat niet altijd door. Na vet eten ontstaan er vaak klachten. Ook brandend maagzuur is een erg vervelende klacht na eten. De maag reageert met het aanmaken van maagzuur op eten, en hoe vetter het eten, hoe meer maagzuur er wordt geproduceerd. Eet dus niet te vet en probeer eten wat oprispingen veroorzaakt, te vermijden.

 

Het gevoel dat je flauw gaat vallen?

Als je na het eten zo beroerd wordt dat je het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen, dat kan dat veroorzaakt worden doordat er wat minder bloed naar je hersenen gaat. Ongeveer 20 minuten tot een half uur gaat er wat meer bloed naar je maag na een maaltijd. Daarom mogen mensen ook niet gaan zwemmen na het eten. In de natuur zie je ook dat dieren na het eten vaak lekker gaan luieren, eigenlijk hebben mensen die behoefte ook. Als het kan, geef dan aan die behoefte om te rusten, toe. Kan je niet rusten na het eten, kies dan voor een lichte maaltijd.

 

Ziektes, allergieën

Misselijkheid kan ook veroorzaakt worden door allergieën of ziektes. Er zijn erg veel redenen te bedenken. Als u twijfelt of uw misselijkheid veroorzaakt wordt door onschuldige oorzaken, ga dan naar uw huisarts voor verder onderzoek.

 


Tags: misselijk, na eten, misselijkheid, boeren, maagpijn, maagbranden, flauwvallen, oorzaken
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2012-06-09
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2013-10-22 23:34:53  
mijn galblaas is ook al verwijderd en nog heel vaak last van het eten.Dat boeren herken ik ook wel maar echt maagpijn heb ik niet vaak.Misschien schiet er alsnog wel een steentje of gruis even vast?Ik heb namelijk anderhalf jaar terug nog weer een steentje vast gehad in mijn galleider.Daarna moest ik aan de medicijnen om mijn gal dun te houden. Groetjes RReageer
gast - 2013-09-02 19:24:05  
Bijna 3 jaar geleden is mijn gal verwijderd, ik had al lang last van pijn in mijn maag en veel maagzuur, soms werd de pijn zo erg dat het naar mijn rug trok en rechts onder mijn rib. Kon ook slecht naar het toilet en snel misselijk na het eten en pijn. Dus de galblaas is verwijderd. Nu heb ik nog vaak last van misselijkheid en pijn rechts onder de rib en veel boeren en misselijk. Ik vraag me af of het komt doordat ik veel gal produceer en het kanaaltje of darmpje waar de gal doorheen vloeit naar mijn darmen te nauw is. Hebben jullie enig idee? Elly JoubyReageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving