aanmeld knop
dot

Truus van Aalten

20872-truus-van-aalten.jpg
Truus van Aalten was een bekende Nederlandse actrice, die in Duitsland en Oostenrijk rond 1920-1930, haar meeste rollen speelde. Op 2 augustus 1910 werd ze te Arnhem geboren. Aanvankelijk werkte zij als leerling modiste en verkoopster. Ze koesterde echter de droom om filmactrice te worden...

Schoonheidswedstrijd

In 1926 nam het lot van Truus van Aalten een positieve wending en veranderde alles, toen ze meedeed aan een een schoonheidswedstrijd. Als ze die zou winnen maakte ze kans op een rol in een film. Ze won de competitie, en vervolgens won zij ook de rol in de Duitse (film zonder geluid) Die Sieben Tochter der Frau Gyurkowics, van 200 andere kandidaten. Ze was een sprankelende persoonlijkheid, en ze was fotogeniek. Alhoewel ze geen spatje acteer-ervaring had, nam haar filmcarrière een duizelingwekkende vaart. Ze kreeg meteen een contract voor 3 jaar bij de Duitse filmonderneming UFA. Ze speelde vervolgens verschillende hoofd-en-bijrollen, in velerlei geluidloze films, onder andere voor de Aafa en Hegewald. Later speelde zij ook in sprekende films. In Berlijn stond ze ook nog gewoon op de planken en speelde toneel in verschillende toneelstukken. Alhoewel haar carrière zich dus voornamelijk in het buitenland afspeelde, volgde de Nederlandse pers haar toch met trots op de voet en werd er regelmatig over haar geschreven in Nederlandse kranten en tijdschriften.

 

Het meisje met de blauwe hoed

In 1934 kwam zij via Wenen terug naar haar geboorteland, Nederland, waar ze de titelrol speelde in de film Het Meisje Met De Blauwe Hoed, van Johan Fabricius. Haar medespelers waren onder andere Lou Bandy en Roland Varno. Deze film werd opgenomen in de Cinetone Klankfilm Studio's te Amsterdam. Er werd nog gebruik gemaakt van een rijdende camera en de film kostte ongeveer 100.000 gulden om te maken. De film werd een kassucces. De film werd ook wel 'een legerfilm' genoemd, aangezien het verhaal over een soldaat gaat die in het leger dienen moet, en die verliefd wordt op een meisje met een blauwe hoed. In de tweede wereldoorlog werd de film verboden, omdat het oorlogspropaganda bevatte. Truus van Aalten heeft na haar hoofdrol in Het Meisje Met de Blauwe Hoed geen Nederlandse films meer gemaakt. Ze speelde gedurende haar leven totaal in 29 speelfilms.

Truus van Aalten verbleef vlak voor de oorlog, korte tijd in Berlijn, waar ze speelde in de film Einganzer Kerl. De film ging in januari 1940 in première. Aanbiedingen die ze daarna nog van de Duitse bezetter kreeg, sloeg ze van de hand. Nadat Nederland eenmaal bevrijd was, werkte zij aan een come-back, onder andere in Engeland, maar haar carrière als filmactrice liep toch ten einde. Zij zette vervolgens een succesvolle handelsonderneming in souvenirs op, waarvan zij zelf directrice was.

Op 27 juni 1999 stierf Truus van Aalten op 88 jarige leeftijd, te Warmond.


Tags: Truus van Aalten, meisje met de blauwe hoed, actrise, film
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2012-09-30
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving