aanmeld knop
dot

Seksueel misbruik binnen de Katholieke kerk

Renaissance2.jpg
Dit onderzoek heeft als doel er achter te komen waarom nu, ineens weer, zoveel aandacht wordt geschonken in de media aan het onderwerp seksueel misbruik binnen de Rooms Katholieke Kerk. De hoofdvraag luidt: ‘Hoe komt het dat nu, ineens weer, zo veel aandacht wordt geschonken aan het seksueel misbruik op internaten binnen de Rooms Katholieke Kerk?.

‘Hoe komt het dat nu, ineens weer, zo veel aandacht wordt geschonken aan het seksueel misbruik op internaten van de Rooms Katholieke kerk?

 

Meldingen van misbruik en de aandacht van de media

Om deze situatie te verklaren wordt de situatie bekeken vanuit de verschillende invalshoeken zoals omschreven in de theorie. Ten eerste heeft de media als het ware bepaald, door het toepassen van agendasetting, priming en framing, dat dit onderwerp een issue is geworden. Als sinds de jaren 50 speelt dit onderwerp en er zijn altijd al wel meldingen geweest. Maar juist nu heeft de media besloten dat er massaal aandacht aan besteed werd.

 

Kritiek op de kerk

Door dat de invloed van de kerk op de samenleving is afgenomen door onder andere secularisatie, is het makkelijker voor mensen om kritiek te uiten op de kerk. De verschillende media kan veel invloed uitoefenen op de publieke opinie en bepaald grotendeels het gesprek van de dag door verschillende strategieën toe te passen zoals agenda setting. Zonder de media zouden deze meldingen nooit zo een groot issue zijn geworden omdat de samenleving geen idee had gehad dat dit opnieuw speelde. De reden dat de slachtoffers juist nu deze zaak wederom aan het licht brengen en niet tien jaar eerder of bijvoorbeeld tien jaar later kan te maken hebben met hun leeftijd. Mensen moeten hun hele leven lang bepaalde vraagstukken oplossen en keuzes maken.  Op deze leeftijd ( rond de 50) maakt de mens keuzes in het kader van overdracht naar jongere generaties en acceptatie van het tot dan toe geleefde leven. Wanneer hier ontevredenheid over is moet die ontevredenheid dus eerst worden weggenomen. Het is tegenwoordig makkelijker om dit soort kritische uitingen te maken naar machtshebbers zoals de kerk omdat de macht van de kerk en haar wetgeving in de huidige maatschappij sterk is afgenomen ten opzichte van 50 jaar geleden. Het klokkenluiders fenomeen is onder andere hiervan een verschijnsel zoals ook de misbruikten in deze zaak nu de ‘klok luiden’.

 

Doofpot

De reden dat er nu, ineens weer, zo veel aandacht wordt geschonken aan het seksueel misbruik op internaten van de Rooms Katholiek Kerk is dat er een machtsverschuiving is waar te nemen waarbij de macht van de kerk afneemt en de macht van de slachtoffers toeneemt waardoor het ‘ doofpot’  beleid niet meer opgaat en de Kerk nu met de billen bloot moet.


Tags: Katholieke kerk, misbruik, nieuws, psychologie, seks, doofpot, media, invloed.
Artikel geschreven door: Alyssa_deelt.
Publicatie datum: 2012-10-01
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving