aanmeld knop
dot

Salmonella infectie. Symptomen

medisch.jpg
Salmonella is een bacterie die regelmatig de kop opsteekt. Hoewel de infectie meestal geen ernstig verloop heeft en het goed afloopt met iemand die besmet is, is het geen ongevaarlijke bacterie. Vooral ouderen, kleine kinderen, zwangeren of mensen die al ziek zijn, lopen extra risico bij een Salmonella infectie. Wat zijn de symptomen?

Salmonella veroorzaakt verschillende klachten zoals diarree, buikpijn, misselijkheid... Ook koorts kan voorkomen. Er bestaan meer dan 2300 verschillende soorten Salmonella bacteriën. Salmonella wordt veelal overgebracht door rauw vlees, rauwe eieren en vis. Maar de bacterie, die ook in de darmen leeft, kan ook overgebracht worden via voedsel in het algemeen en via dagelijks contact tussen mensen, en van dieren op mensen Salmonella kan onder andere voorkomen in/op:

  • kip
  • kalfsvlees
  • varkensvlees
  • eieren
  • vis
  • zuivel
  • fruit
  • groenten
  • water
  • grond
  • mest/uitwerpselen
  • op voorwerpen
  • overige

Omdat de bacterie doodgaat bij sterke verhitting, komt de bacterie vooral voor in en op rauwe producten. De bacterie verzwakt de patiënt, met name jonge kinderen (tot 5 jaar), zwangeren, ouderen en zieke mensen, lopen extra risico. Zij lopen bij een besmetting kans om uit te drogen, daarom moet ook extra gedronken worden bij een besmetting.

 

Salmonella, hoe raak je besmet?

Je kunt gemakkelijk besmet raken met Salmonella bacteriën. Deze kunnen gemakkelijk overleven. Niet alleen in de natuur, in water en dieren, in ontlasting van dieren en op insecten, maar ook in je keuken, op het aanrechtblad.  Rauwe producten zoals rauw vlees zijn boosdoeners, maar ook rauwe eieren en rauwe groenten en fruit. Om besmetting te voorkomen is het belangrijk hygiënische maatregelen in acht te nemen:

  • verhit rauwe producten langdurig en goed
  • Laat eieren minimaal 6 minuten koken
  • Rauw vlees niet snijden op houten snijplank (Bacteriën overleven in/op de snijplank)
  • Rauw vlees verhitten en goed doorkoken of doorbakken
  • Als u rauw vlees heeft aangeraakt was dan goed uw handen en vergeet ook niet om knoppen van kranen schoon te houden

Symptomen

  • Diarree
  • misselijk/maag/darm klachten
  • koorts kan voorkomen
  • Risico: uitdroging

Besmetting voorkomen

De kans op besmetting wordt kleiner als u:

  • geen rauw vlees eet (filet american, tartaar, etc.)
  • eieren minimaal 6 minuten kookt
  • geen houten snijplank gebruiken voor vlees
  • vlees goed gaar doorbakt/kookt
  • rauwe groenten kookt
  • sla goed wast
  • geen kiemgroentes eet
  • handen regelmatig wast
  • gebruik een aparte vork om rauw vlees mee aan te prikken en een bord of schaal waar rauw vlees op heeft gelegen, goed afwassen
  • Kiemgroentes (zaden die net ontkiemt zijn zoals taugé en alfalfa bijvoorbeeld) zijn ook extra gevoelig voor Salmonella. Ook waterkers is zo'n soort groente. Deze moet u het liefst verhitten voor gebruik of anders niet gebruiken.

Tags: Salmonella, besmetting, symptomen, voorkomen, verschijnselen
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2012-10-06
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving