aanmeld knop
dot

Triggervinger. Triggerfinger, symptomen en behandeling

handen.jpg
Een Triggervinger, meer bekend als triggerfinger of hokkende vinger, wordt ook wel een snapping finger genoemd. Het wordt veroorzaakt door chronische ontsteking van de buigpezen in de handpalm, met verdikking van de pezen tot gevolg. De vinger springt als het ware, maar beweegt niet meer soepel.

De knappende/hokkende vinger (tendovaginitis stenosans) of "springende vinger" kan zeer pijnlijk en hinderlijk zijn. Door een peesschedeontsteking (tendovaginitis) past de opgezette pees niet meer in de peeskoker. Hij knapt er steeds uit, zeg maar. De vinger hapert, kan niet meer goed gestrekt worden, en kan knappende geluiden maken. De strekpees tracht de vinger te strekken en als dat lukt schiet de vinger ineens in strekstand, waardoor de term triggerfinger is ontstaan. Een triggerfinger wordt vaker gezien bij mensen met suikerziekte en/of reuma.

 

Symptomen

  • Omdat de vinger niet vrij kan bewegen en regelmatig vast blijft zitten, zijn er pijnklachten. Op de duur groeit de vinger krom naar binnen, alsof hij gebogen wordt gehouden.
  • Op de plek van de buigpees is een verdikking voelbaar. Deze is gevoelig bij aanraking.

Trigger thump of triggerduim

Ook de duim kan hetzelfde probleem ontwikkelen. De operatieve ingreep bij een trigger thump wordt ook bij voorkeur door een handchirurg uitgevoerd in verband met de liggende zenuwen.

 

 

Behandeling

In eerste instantie kan er behandelt worden met corticosteroïden injecties in de peesschede. De zwelling kan afnemen met als gunstigste resultaat dat de vinger weer goed te gebruiken wordt omdat de pees weer in de peeskoker past. Vaak is echter een operatieve ingreep noodzakelijk.

 

Operatie triggerfinger

De operatie aan een triggerfinger kan prima onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Vaak wordt de operatie uitgevoerd door en zogenaamde handchirurg. De peeskoker wordt geopend zodat de pees ruimte krijgt en niet meer stokt.


Tags: Triggervinger, triggerfinger, trigger thump, duim, vinger, vingers, krom, knappend geluid, snapping finger
Bronnen: Wikipedia, rijnlandorthopedie.nl, Youtube
Artikel geschreven door: TryOut.
Publicatie datum: 2012-10-10
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving