aanmeld knop
dot

Chutney recept

fruit.jpg
Chutney is heerlijk bij allerlei gerechten. In Nederland wordt het eigenlijk nog veel te weinig gemaakt en gegeten. Chutney is een combinatie van fruit met kruiden, met als resultaat een heerlijke mix, uitstekend te combineren met bijvoorbeeld vlees van de barbecue. Verschillende Chutney recepten.

Chutney komt oorspronkelijk uit het oosten. De eerste oorspronkelijke Chutney recepten komen uit India en Pakistan. De smaak is veelal zoetzuur. De dikte van Chutney doet enigszins aan jam denken, maar de inhoud is vaak wat grover van structuur. De ideale combinatie van zoet, zuur en gekruid, maakt dat Chutney een heel eigen smaak heeft.  Hoe maak je Chutney?

 

Chutney recept met perzik

Hoewel Chutney gemaakt kan worden van verschillende soorten fruit, is de perzik Chutney en van mijn favorieten. Wat zijn de ingrediënten?

  • 3 ons perziken (bij voorkeur verse), Nectarines mogen ook. Let op dat het fruit wel rijp is en zoet genoeg, maar ook weer niet te zacht
  • 2 eetlepels olie
  • 1 fijngehakte ui (middelmatig tot groot)
  • 2 teentjes knoflook (uitpersen)
  • Gemberwortel raspen, ongeveer 2 cm
  • 1 glas witte wijn
  • 3 a 4 eetlepels verse sinaasappelsap (zonder pitten), of het sap van een gemiddelde sinaasappel
  • Rode peper fijnhakken, niet te groot
  • 1 ons gewelde rozijnen (geen krenten!)
  • 1 kaneelstokje
  • 1 mespunt zout
  • 1 eetlepel bruine suiker

Verder nog nodig: een schone pot om de Chutney in op te vangen. Geschikt zijn de potten met schroefdeksel of de poten met beugel deksel.

 

Chutney bereiden

Fruit de ui in de olie in een pan met stevig deksel. Voeg de knoflook toe zodra de uien glazig worden.Het vuur laag zetten zodat de ui lichtbruin blijft en niet aanbakt. Voeg peper, gember, zout, suiker, gesneden perziken, sapjes, rozijnen en kaneelstokje toe. Ook gemberwortel en wijn. Roer zachtjes maar goed door en voorkom aanbakken. Zet het vuur laag en laat de chutney een half uur op een laag pitje pruttelen.

 

Mango Chutney, pittig recept

Mango Chutney is ook erg geliefd. De Mango is een apart soort fruit met en bijzondeer namsaak. Als Mango lekker zacht is en goed te snijden, is ze ideaal voor het maken van Chutney.  Wat heb je nodig?

  • 1 half ons suiker
  • 80 gram rozijnen
  • 4 zachte mango's
  • 1 pond gemberwortel
  • 1 theelepel knoflook poeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 0,8 liter azijn

Werkwijze

  • Snij de geschilde mango's in dikke schijven. 
  • Breng de azijn aan de kook terwijl je de gember in plakjes snijdt
  • Voeg gember en mango toe aan de azijn, terwijl deze zachtjes kookt
  • Voeg de rozijnen en de knoflookpoeder en cayennepeper toe
  • Laat even opkoken, dan van het vuur afhalen en dan pas de suiker toevoegen en doorroeren
  • terugzetten op een laag vuur en roeren totdat de Chutney mooi bindt
  • Dan overgieten in steriele glazen potten en luchtdicht afsluiten

Tags: chutney maken, recept, recepten, perzik, mango
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-10-12
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving