
Categorieen
- Gezondheid
- Financieel
- Elektronica
- Auto & vervoer
- Afvallen & dieet
- Reis & vakantie
- Internet & computer
- Wetenschap
- Relatie & liefde
- Hobby & werk
- Recepten
- Kunst & cultuur
- Huis & tuin
- Werkstuk/Essay/opstel
- Recensies
- Mijn eigen verhaal
- Sport
- Seksualiteit
- Zwangerschap
- Dier & natuur
- Verzorging & mode
- Opvoeding
- Feestdagen
- Overige
- Nieuws toen en nu
- Wonderlijk & bizar
- Verslaving


Chutney recept

Tweet |
KETO dieet, afvallen volgens plan
Fitcooking programma. Lekker koken om lekker fit te blijven
Hoe kun je gewicht verliezen zonder dieet?
Chutney komt oorspronkelijk uit het oosten. De eerste oorspronkelijke Chutney recepten komen uit India en Pakistan. De smaak is veelal zoetzuur. De dikte van Chutney doet enigszins aan jam denken, maar de inhoud is vaak wat grover van structuur. De ideale combinatie van zoet, zuur en gekruid, maakt dat Chutney een heel eigen smaak heeft. Hoe maak je Chutney?
Chutney recept met perzik
Hoewel Chutney gemaakt kan worden van verschillende soorten fruit, is de perzik Chutney en van mijn favorieten. Wat zijn de ingrediënten?
- 3 ons perziken (bij voorkeur verse), Nectarines mogen ook. Let op dat het fruit wel rijp is en zoet genoeg, maar ook weer niet te zacht
- 2 eetlepels olie
- 1 fijngehakte ui (middelmatig tot groot)
- 2 teentjes knoflook (uitpersen)
- Gemberwortel raspen, ongeveer 2 cm
- 1 glas witte wijn
- 3 a 4 eetlepels verse sinaasappelsap (zonder pitten), of het sap van een gemiddelde sinaasappel
- Rode peper fijnhakken, niet te groot
- 1 ons gewelde rozijnen (geen krenten!)
- 1 kaneelstokje
- 1 mespunt zout
- 1 eetlepel bruine suiker
Verder nog nodig: een schone pot om de Chutney in op te vangen. Geschikt zijn de potten met schroefdeksel of de poten met beugel deksel.
Chutney bereiden
Fruit de ui in de olie in een pan met stevig deksel. Voeg de knoflook toe zodra de uien glazig worden.Het vuur laag zetten zodat de ui lichtbruin blijft en niet aanbakt. Voeg peper, gember, zout, suiker, gesneden perziken, sapjes, rozijnen en kaneelstokje toe. Ook gemberwortel en wijn. Roer zachtjes maar goed door en voorkom aanbakken. Zet het vuur laag en laat de chutney een half uur op een laag pitje pruttelen.
Mango Chutney, pittig recept
Mango Chutney is ook erg geliefd. De Mango is een apart soort fruit met en bijzondeer namsaak. Als Mango lekker zacht is en goed te snijden, is ze ideaal voor het maken van Chutney. Wat heb je nodig?
- 1 half ons suiker
- 80 gram rozijnen
- 4 zachte mango's
- 1 pond gemberwortel
- 1 theelepel knoflook poeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 0,8 liter azijn
Werkwijze
- Snij de geschilde mango's in dikke schijven.
- Breng de azijn aan de kook terwijl je de gember in plakjes snijdt
- Voeg gember en mango toe aan de azijn, terwijl deze zachtjes kookt
- Voeg de rozijnen en de knoflookpoeder en cayennepeper toe
- Laat even opkoken, dan van het vuur afhalen en dan pas de suiker toevoegen en doorroeren
- terugzetten op een laag vuur en roeren totdat de Chutney mooi bindt
- Dan overgieten in steriele glazen potten en luchtdicht afsluiten
Publicatie datum: 2012-10-12
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!

Reacties
