aanmeld knop
dot

Gebarentaal voor dove katten

Katwit.jpg
Gebarentaal voor dove katten, werkt dat? Mijn persoonlijke ervaring is dat dove katten zeker gebaren kunnen leren herkennen, en dat het de communicatie met de kat aanzienlijk verbetert. De dove kat (vaak wit of oud) leeft in een wereld waar het diertje veel verrassingen tegenkomt. Niet altijd even prettig.
DierDier

Een dove kat kan op zich een prima leven hebben, maar in de natuur redden ze het niet. Binnenshuis maakt de dove kat ook van alles mee. Stel je maar eens voor: Mensen en dieren verschijnen of verdwijnen plotseling als je even de andere kant opkijkt. Omdat je ze niet hoort vertrekken, begrijp je niet altijd wat er gebeurt is. Je ziet ook dingen achter het raam bewegen, maar je hoort niets. Je ziet niemand aankomen en als ze dan plotseling voor je staan, reageer je schrikachtig. Als je slaapt ben je helemaal van de wereld. En dan ineens wordt je geaaid, je schrikt enorm en hoopt dat iedereen nou eens op zou houden je aan het schrikken te maken. Je neigt er ook naar om mensen voor de voeten te lopen. Niet alleen omdat je doof bent, maar ook omdat je bang bent voor deuren die je plotseling opsluiten en scheiden van anderen. Jouw oplossing is heel slim, waar voeten zijn kan nooit de deur ertussen komen, dus loop je steeds voor andermans voeten

 

Verder ben je toch een heel gewone kat. Je houdt van spelen, geaaid worden, lekker eten, jagen... Alleen als een andere kat naar je gromt, tja, dan heb je dat niet zo goed door. En als iemand je wil aaien, dan heb je niet altijd door waarom die handen ineens op je afkomen. En als je miauwt dan denken ze dat je pijn hebt, want ja, je miauwt nou eenmaal als een dove.

 

Gebarentaal voor katten

Om de stress te verminderen voor onze dove kat, besloot ik haar gebarentaal te leren. De gebaren moesten duidelijk zijn, en consequent worden toegepast, en al snel legde onze stokdove poes het verband tussen, eten en een gebaar, aaien en een gebaar, lief en een gebaar, stout en een gebaar, dag, kom, borstelen, enzovoorts. Dove katten kunnen niet horen, maar wel erg goed zien, ruiken en voelen. Ook daarvan kan je als kattenbezitter handig gebruik maken.

 

Gebarentaal leren aan de kat. Ga als volgt te werk:

De gebaren moeten duidelijk zijn en consequent gebruikt worden voor dezelfde handelingen. Wilde gebaren en/of zwaaien met armen of handen is af te raden, omdat de kat dan het overzicht verliest en angstig kan worden omdat het lijkt of er gevaar dreigt. Hou de gebaren dus klein en duidelijk, en gebruik slechts 1 gebaar voor 1 onderwerp. Bijvoorbeeld:

  1. ETEN (gebaar): Voor het gebaar ‘eten’ tik ik altijd met mijn vuist tegen mijn kin. Zorg dat de kat het gebaar ziet en geef direct na het gebaar iets te eten. (binnen 3 seconden) De kat zal zeer snel doorhebben dat dit gebaar eten betekent. Het diertje zal zelfs naar u toe komen rennen zodra u het gebaar op afstand maakt.
  2.  LIEF (gebaar): Voor het gebaar ‘lief’ streelt u met de buitenkant van uw wijs en middelvinger over uw eigen wang. Zorg dat de kat het gebaar ziet. Daarna aait u de kat op het wangetje en herhaalt het gebaar tussen het aaien door regelmatig zodat het diertje verband zal leggen tussen geliefkoosd worden op de wang en onder het bekje, en het positieve gebaar.
  3. NEE (gebaar): Voor het gebaar ‘nee’ houdt u uw wijsvinger in de lucht en beweegt deze duidelijk van links naar rechts. U zorgt uiteraard dat de kat het gebaar ziet, daarna kunt u de kat corrigeren, bijvoorbeeld door het een klein duwtje te geven of op te tillen en op de grond te zetten. Voorbeeld: kat krabt aan uw meubels, u wilt dat niet, u zorgt dat u het ‘nee’ gebaar maakt en geeft de kat dan een zacht zetje van het meubel weg of u brengt de kat naar de krabpaal toe. Beweeg uw handen niet te snel. Als uw kat bang is voor handen, gebruik dan een boodschappentas. Een boodschappentas waar iets in zit, is heel handig om een dove kat de goede kant op te duwen. Bijvoorbeeld als de dove kat ernaar neigt om voor mijn voeten te lopen, dan gebruik ik de tas als tussenkomst om mijn ruimte te claimen.
  4. ERAF (gebaar):  Voor het gebaar ‘eraf’ (bijvoorbeeld als de kat op de tafel springt) wijst u een paar keer resoluut met uw wijsvinger naar de grond. (Pas punt 8 toe voordat u de kat vervolgens optilt en op de grond zet). Na een tijdje zal de kat zelf al op de grond springen zodra u punt  4 toepast.
  5. KOM ZITTEN (gebaar):  Voor het gebaar ‘kom zitten’ tikt u gewoon met uw vlakke hand op de plaats waar u de kat uitnodigt. Bijvoorbeeld op de bank of op het voeteneind van uw bed. Natuurlijk zijn ook dove katten eigenzinnig, dus in dit geval zullen ze alleen doen wat u vraagt als ze zin hebben om te liggen
  6. STOUT/DAT MAG NIET (gebaar): Voor het gebaar ‘stout’ gebruikt u opnieuw de opgestoken wijsvinger, maar nu maakt u hetzelfde ‘stout gebaar’ als onderwijzers tegen kleine kinderen maken. De wijsvinger beweegt dus van voor naar achteren terwijl u nee schudt met uw hoofd. Geluid maken met uw stem heeft uiteraard geen zin.
  7. IK KOM ER AAN ( via trillingen): Om een kat te laten weten dat u er aan komt, moet de dove kat de trillingen van uw aanwezigheid kunnen voelen. Draagt u schoenen op een houten vloer dan zal dit meestal geen probleem zijn. Draagt u echter pantoffels op vloerbedekking dan kan de kat het niet doorhebben. Een dove kat kan heel erg schrikken als er plotselinge dingen gebeuren. Kondig dus altijd aan wat u gaat doen. Zorg dat de kat weet dat u in de buurt bent, als u het diertje gaat aaien bijvoorbeeld.
  8. IK GA JE OPTILLEN (trillingen): Om een dove kat op te tillen, klopt u eerst driemaal met uw knokkels op een voorwerp in de buurt van de kat. Bijvoorbeeld de vloer of de tafel. De kat moet de trillingen van het tikken kunnen voelen. Al snel zal een dove kat weten dat het driemaal kloppen betekent dat u hem/haar gaat optillen.
  9. KOM HIER (gebaar): Om de kat naar u toe te lokken kunt u gewoon het ‘kom hierheen’ handgebaar maken wat mensen ook naar elkaar maken als ze elkaar op afstand willen laten weten dat ze moeten komen. U kunt het benadrukken door daarna op uw bovenbeen te tappen met uw vingers. De dove kat moet namelijk wel even doorkrijgen wat het ‘kom hier’ handgebaar nou eigenlijk betekent. Het is mijn ervaring dat dit even duurt.

Dove kat loopt voor uw voeten?

Om te voorkomen dat een dove kat voor uw voeten loopt kunt u een tas gebruiken, met wat gewicht erin. Een boodschappentas met lange hengels is handig. Leidt de kat zacht maar duidelijk weg van de plaats waar u niet wilt dat de kat loopt, door de tas tussen uzelf en de kat te houden. Pas dit consequent toe en claim uw ruimte. De kat zal snel doorhebben wat wel en niet mag.

 

Dove kat achter de deur?

Als een kat achter een deur gaat zitten, klop dan op de deur voordat u de deur opent, anders krijgt de kat erg vaak deuren tegen het lichaam of hoofd. Dove katten blijven achter de deur zitten, gewoon omdat ze niet doorhebben dat die ineens kan openzwaaien. Extra opletten is dus aan te raden.

 

Dove kat buiten laten?

Een dove kat buiten laten is uiteraard heel onverstandig. Ze lopen veel meer risico dan horende katten. Ze horen het verkeer niet, en ze begrijpen niet alle wat er om hen gebeurd. Ook honden, vossen kunnen een extra risico vormen. Bovendien kunnen dove katten niet goed jagen. Ze kennen geen geluid dus je stil houden tijdens de jacht daar hebben ze geen ervaring mee. Een dove kat zal in de natuur snel verhongeren. Als u een dove kat vindt, hou hem dan binnen en zoek naar de eigenaar via dierambulance, asiels in de buurt, internet websites voor vermiste dieren, en let op of er flyers hangen. Hangt zelf ook flyers op met de vondst.


Tags: gebarentaal, dove kat, gebaren, doof
DierDierArtikel geschreven door: TryOut.
Publicatie datum: 2012-06-12
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2021-03-01 10:15:22  
Hallo Heb een dove kat sinds een jaar Mijn vraag is Wil graag een horende kat erbij nemen (Mijn dove kat is gek op andere katten) Is dit verstandig ? En klopt het ook dat een dove kat soms bang is (Zwarte ogen en beetje agressief)Reageer
gast - 2014-10-02 23:04:53  
Bedankt voor uw snelle reactie! Over katten in de rouw heb ik al veel gelezen, hoewel ik het gevoel heb dat het bij de mijne nog wel meevalt. Ze kwamen dan ook niet zo goed overeen, en vochten vaak om mijn aandacht, wat nu niet meer nodig is. Die vaste rituelen wil ik zeker wel proberen,al denk ik dat er veel werk zal zijn. Ik zwaai nl ook al veel naar hem om zijn aandacht te trekken als hij mij weer even niet ziet. (Op de schoot komen zitten door even op mijn schoot te slaan kent hij dan wel al even, en het "kom"gebaar ook). Ik weet weer wat te doen, bedankt voor de tips ;-) En ik probeer u op de hoogte te houden.Reageer
gast - 2014-09-30 22:40:53  
Ik heb nu reeds 4 jaar een dove kat in huis, tot voor kort samen met een andere horende kat, die enkele weken geleden gestorven is door chronisch nierfalen. Tot dan was die kat als het ware de oren van mijn dove, witte kat. Mijn dove kat mist nu niet zo zeer zijn vriendje, heb ik het gevoel, maar wel zijn "oren". Hij miauwt heel vaak zodra hij mij niet ziet, dus ook wanneer ik gaan werken ben. Kan ik hem een systeem leren waarbij hij aan de hand van symbolen weet of ik boven, beneden of buitenshuis ben? Of wordt dat te moeilijk?Reageer
Reactie van TryOut - 2014-10-01 09:03:07  
Hi, je kat is waarschijnlijk in de rouw. Ze hechten zich net als wij aan levende wezens in hun omgeving. Katten miauwen voornamelijk tegen mensen, en meestal niet tegen andere katten. Ze doen dat omdat ze een relatie gelegd hebben tussen de actie die zij ondernemen Miaauwen), en onze reactie daarop. Als een kat miauwt is de kans immers groot dat jij hem/haar iets geeft wat zij/hij fijn vindt, zoals: aandacht eten even met hem spelen liefde schone bak water De kat wil jou iets duidelijk maken, vermoedelijk gewoon zijn behoefte aan veiligheid en behoefte aan de vorige kat. De kat moet nu wennen dat hij/zij alleen is, en voelt zich daar niet gelukkig bij. Na verloop van tijd zal dat beter gaan. De kat is nu blij als jij 'eindelijk' weer thuis komt, want daarmee wordt de eenzaamheid opgeheven. De kat kan in principe zelfs bang zijn dat jij ook zomaar verdwijnt, zoals die ander belangrijke persoon in zijn leven. Je kunt de kat wennen om te laten merken dat je weg bent. Je kunt het beste daarvoor een bepaalde routine handhaven. Geef vlak voordat je weggaat, de kat wat eten en een paar aaien over de rug ter afscheid. Zodat afscheid nemen iets positiefs wordt. Een dove kat werkt voornamelijk op geuren en met de ogen, maar ook trillingen, vibraties van geluiden, nemen ze prima waar. Als je de kat wilt leren dat je weggaat, bedenkt daar dan een gebaar voor. Bijvoorbeeld: zwaaien met je hand (doe dit consequent als je de kamer verlaat om uit huis te gaan (en niet voordat je naar de wc gaat of zo), en zorg dat de kat het even gezien heeft. Dit kan een heel kort moment zijn. Aan het begin legt de kat nog geen relatie tussen het zwaaien en het feit dat je daarna het huis verlaat, maar na een tijdje wel). Ga direct na het zwaaien het huis uit en blijf niet treuzelen. Als je wilt dat de kat weet dat je alleen maar even naar boven gaat. Bedenk ook hier een gebaar voor. Bijvoorbeeld: Wijs met je wijsvinger naar het plafond. Ga dan direct naar boven en kom even later weer terug, en aai de kat. Herhaal dit enkele keren, zodat de kat een relatie kan leggen tussen je wijsvinger die omhoog wijst, jouw vertrek naar boven, en je terugkeer. Doe dit elke dag maar maak de tussenpozen tussen naar boven gaan en terugkeren, langer, zodat de kat een verband gaat leggen tussen jouw vertrek naar boven en terugkeer, maar dat hij ook weet dat het wel even kan duren. Wees consequent in je gebarentaal, en heb een beetje geduld. Verder: de kat zit in de rouw en is waarschijnlijk bang dat jij ook niet meer terugkomt. Geef hem dus wat extra liefde en aandacht, zodat hij kan wennen aan de verandering. Op gezette tijden voeren kan ook een extra hulpmiddel zijn. Als jij bijvoorbeeld altijd om 5 uur thuiskomt, en de kat krijgt altijd om 6 uur eten, dan wennen ze daar snel aan. O ja, als jij in huis bent en hij kan je zien of ruiken, weet hij dat je er bent dus daar hoef je geen gebaar voor te hebben. Nu de kat eenzaam is, kan hij ook meer voor je voeten gaan lopen. Hij wil daarmee zeggen: ik wil jouw aandacht. Succes, en laat nog eens weten hoe het gaat. P.S. Onze dove kat kan zelfs op commando zitten, het gebaar voor zitten is bij mij gewoon een vlakke hand in de lucht op en neer bewegen alsof ik iets aandrukt wat vlak ligt, hand horizontaal houden, en boems, dan gaat ze netjes zitten. Als onze kat slaapt en ik wil haar om een bepaalde reden even wakker maken, dan klop ik driemaal op de stoel of bank of vloer waar ze ligt. Ze schrikt dan minder erg. Reageer
DickBos - 2013-01-08 09:01:54  
Hoi gast, ik hoop dat je nog eens langskomt want ook het artikel hoe ga met een dove kat om, zal je verder helpen. Je vindt het hier: http://www.artikelwebsite.nl /A5/Dove%20kat.%20Hoe%20ga%20je%20met%20een%20dove%20kat%20om? De kater die je omschrijft is oddeye. Mogelijk wordt hij vermist. Omdat oddeyes vrij zeldzaam zijn zal het makkelijk te vinden zijn of hij gezocht wordt. De dierenarts kijkt ook gratis na of hij gechipt is. De kans is groot dat hij doof of slechthorend is.Reageer
gast - 2013-01-08 08:39:30  
Wat vind ik dit fantastisch. Sinds half juni loopt er bij mij een dove, witte zwerfkater rond. Hij heeft een blauw en een geel oog. Half oktober kon ik hem aaien - hij was erg schrikachtig en kwam alleen in de hal. Rond Kerst is hij zo geschrokken van vuurwerkbommen dat hij een week weg is geweest. En sinds vijf dagen komt hij binnen en slaapt zijn roes uit op een stoel onder de tafel. Dit zijn handige tips. Bedankt.Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving