aanmeld knop
dot

Doe Maar

alles-mw0000705429.jpeg
Doe Maar begint in’78 als gelegenheidsband die tijdens het rondtrekkende Festival of Fools optredens verzorgt. Maar zal uiteindelijk uitgroeien tot een van de populairste Nederlandse bands ooit. In de jaren ’80 scoren ze grote hits met “Doris Day”, “1Nacht Alleen”, “Sinds 1 Dag Of 2” en “Macho”. En de band weet met 4 albums de hoogste positie in de Album Top 100 bereiken.

 

Genre

Nederpop

Style

Punk

Ska

Reggae

Periode

1978 – heden

Leden

Henny Vrienten

Ernst Jansz

Jan Hendriks

Rene van Collem

Carel Copier

Piet Dekker

Joost Belinfante

Jan Pijnenburg

 

­­Doe Maar begint in’78 als gelegenheidsband die tijdens het rondtrekkende Festival of Fools optredens verzorgt. Maar zal uiteindelijk uitgroeien tot een van de populairste Nederlandse bands ooit. In de jaren ’80 scoren ze grote hits met “Doris Day”, “1Nacht Alleen”, “Sinds 1 Dag Of 2” en “Macho”. En de band weet met 4 albums de hoogste positie in de Album Top 100 bereiken.

 

Platencontract platenlabel Elstar

Doe Maar, eerst optredend als gelegenheidsband begint echt vorm te krijgen nadat ze met het nummer “Blozen” hebben gemaakt voor het album “Uitholling Overdwars”. De opname van dit nummer zorgt er voor dat manager Frank van der Meijden hun een platencontract bezorgt bij het platenlabel Telstar.

  • In 1979 brengt Doe Maar hun eerste album uit “Ik zou het willen doen”. Met het gelijknamige single behalen ze tipparade. Terwijl het bij het eerste album nog vrij rustig blijft rondom de band, zorgt het tweede album voor hun definitieve doorbraak.
  • In 1982 verschijnt het album Skunk. De platenmaatschappij is hier eigenlijk niet zo enthousiast over, maar begint toch met de promotie van de eerste single. Het nummer “Sinds een dag of twee. 32 jaar” wordt al snel opgepakt. En dankzij de single “Doris Day” weten ze uiteindelijk echt het grote publiek te bereiken.
  • Ze mogen direct ook op waardering rekenen. Want in hetzelfde jaar (1982) ontvangen ze een Zilveren Harp.
  • Eind 1982 brengt Doe Maar de single “De Bom” uit. Deze single staat 6 weken lang bovenaan de hitlijsten, maar zal nooit op een album verschijnen. Het derde album van Doe Maar verschijnt in 1983, "4Us" (Virus), en is al voor het uitkomt vrijwel platina.

De populariteit van de band is inmiddels ongekend. Tijdens optredens vallen geregeld meisjes flauw. Ze besluiten hierop om tijdelijk geen concerten meer te geven in afwachting van andere tijden. Maar die zullen er nooit komen.

 

In ’84 gaat de band de studio in om een nieuw album op te nemen. Maar al snel blijkt dat er te veel twijfel onder de bandleden is. Ze komen tot de conclusie dat er maar 1 juist besluit genomen kan worden, namelijk te stoppen. In het radio 3 programma Avondspits van Frits Spits maakt de band het nieuws bekend.

 

Nog eenmaal zijn ze daarna live te bewonderen. Hun slot concert is op 14 april 1984 in de Maaspoort in Den Bosch.

 

Reünie

Na 16 jaar besluit Doe Maar een nieuw album uit te brengen, “Klaar”. Dit moet echt het allerlaatste album zijn. Naast het album geeft de band ook nog 16 optreden in Ahoy.

 

Musical

In samenwerking met producers werkt de band aan een echte musical van Doe Maar. “Doe Maar De Musical” gaat in januari 2007 in première. Ook voor dit werk mogen de heren op erkenning rekenen. Ze ontvangen vijf awards bij de John Kraaijkamp Musical Awards 2007.

 

Naast de musical en eerdere optredens besluit de band om vaker op het podium te gaan staan. Zo geven ze in 2008 een optreden in de kuip en zijn ze in 2012 te zien in Symphonica in Rosso.

 

Wat begon als een gelegenheidsband groeide uit tot een in de jaren ’80 ongekend populair band, Doe Maar, die dat decennia daarna nog steeds is.


Tags: Doe Maar, Sinds een dag of Twee, Henny Vrienten, Ernst Jansz, Frits Spits '80, Doris Day, 1 Nacht Alleen
Bronnen: www.doemaar.nl www.top40.nl
Artikel geschreven door: JPDix.
Publicatie datum: 2012-10-14
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving