aanmeld knop
dot

Ei bakken? Dat doe je zo

gebakken ei.jpg
Een ei bakken, hoe doe je dat? Een spiegelei maken is makkelijk. Wat je nodig hebt is een pan die niet snel aanbakt, een klontje boter, een ei en wat zout en peper. Zet de pan op het vuur en laat de boter smelten en heet worden, zodat deze net begint te bruisen.

Laat de boter niet zwart worden! Als de boter bruin is en lekker bruist, zet het vuur dan even laag onder de pan, en breek het ei doormidden. Een ei breken doe je bijvoorbeeld door de schaal tegen de rand van een pan of bord aan te tikken, maar je kunt er ook een tikje tegenaan geven met een bot mes. Breek het ei ongeveer in het midden van de schaal. Breek het ei met je duimen open boven de pan, en laat het rauwe ei in de boter glijden. Als het goed is, is de gele dooier heel gebleven, maar als hij breekt, ach, dan kan je je ei toch nog bakken en ervan genieten. Probeer de dooier echter heel te houden. Laat het ei gaar bakken op een hoog vuur, maar blijf erbij staan om het vuur steeds wat lager te draaien als het ei dreigt aan te bakken. Met een houten spatel kan je voorzichtig en nog niet gestolde eiwit rondom de dooier weg schrapen naar de zijkant van het ei. Dat ongebakken eiwit is namelijk nogal slijmerig en de meeste mensen willen een ei met alleen wit eiwit (gestold). Je herkent gebakken eiwit dus aan de kleur, dan is het eiwit ook echt wit en niet doorschijnend. Als je het ei met de houten spatel te lijf gaat loop je wel weer kans dat de dooier breekt, dus werk voorzichtig als je de eidooiers heel wilt houden. Is het ei mooi gebakken? Met een gele dooier en een witte bodem, is het ei aan de radjes een klein beetje bruin gebakken? Dan is je ei klaar en dan kan je het gas laag zetten of uit. Lat het ei op een bord uit de pan glijden, of op een boterham met boter. Zout en peper er over is erg lekker. Ook Aromat smaakt heel lekker op een gebakken ei.

 

Uitsmijter maken?

Een uitsmijter bestaat uit twee of drie spiegeleieren, brood en iets op dat brood, bijvoorbeeld:

  • uitsmijter rosbief
  • uitsmijter ham
  • uitsmijter kaas

Omelet maken?

Een omelet bestaat uit geklutste eieren, een klein scheurtje melk en zout en peper. Je kunt er ook verse kruiden doorheen doen, zoals fijngehakte peterselie en/of bieslook en/of een uitgeperst teentje knoflook. Voor een omelet van drie eieren:

  • breek drie eieren in een schone schaal
  • voeg fijngehakte kruiden, zout en peper toe
  • voeg melk toe
  • kluts het ei, met een vork of een garde
  • als een egale gele massa is ontstaan bak je het ei in een koekenpan
  • keer de omelet bijtijds om of klap hem dubbel
  • Je kunt naar smaak toevoegen: kaas (mee laten smelten), ham, mee laten bakken

Roerei maken?

Kluts eieren met melk, en laat het ei stollen/bakken in een steelpannetje met boter. Roer het ei regelmatig los van de rand zodat een kruimige eiermassa met veel stukjes ei ontstaat. Als het ei gaar is, vuur uitzetten om te voorkomen dat het ei te droog wordt. Is het toch te droog geworden, giet dan nog een klein beetje melk bij. Lekker met zout en peper of Aromat.


Tags: ei bakken, spiegelei, uitsmijter, roerei, eieren, recept, omelet
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-10-16
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2013-05-19 13:53:48  
lekkaReageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving