aanmeld knop
dot

Journalistiek. Hoe word je journalist?

nieuws.jpg
Journalisten zijn schrijvers die zich voornamelijk bezighouden met nieuwsberichten, het vergaren van nieuws en het verslaggever van nieuws. Een journalist is geen literair schrijver, maar wel continu bezig met schrijven. Als journalist ben je natuurlijk ook goed in het schrijven van artikelen, en dat hoeft niet altijd een nieuwsbericht te zijn

Als je journalistiek werk wilt doen, is het verstandig om daar een goede opleiding of cursus voor te volgen. Erg goed bekend staat bijvoorbeeld de cursus journalistiek van de NHA. Dagelijks lezen of kijken mensen nieuwsberichten. Journalisten hebben veel werk. Nieuws is overal en moet op een goede manier verslagen worden. Of je nou een krant leest, een tijdschrift, nieuws bekijkt op internet of wanneer je naar de radio luistert of naar de tv kijkt, nieuws en verslaggeving is overal nodig. Daarom zijn goede journalisten onmisbaar. Journalisten schrijven nieuwsberichten, maar ook artikelen, persberichten, interviews, columns (kan voorkomen), enzovoorts.

 

Werken voor een krant

Als journalist kan je werken voor een krant, regionaal, landelijk of internationaal. Maar ook voor tijdschriften in verschillende genres, voor radio en/of televisie, voor bedrijven, artikelwebsites, websites algemeen, internet algemeen.

 

Hoe kom je tot een goed artikel?

Om goed journalistiek werk te leveren moet je weten hoe je nieuws vindt, hoe je primeurtjes kunt krijgen en hoe je een goed artikel schrijft. Dit alles leer je bij de opleiding journalistiek bij de NHA. (zoeken naar: journalistiek)

 

Wat doet een journalist?

Journalist is een breed beroep. In eerste instantie denk je aan nieuws en verslaggeving, maar er komt veel meer bij kijken. Journalisten kunnen bijvoorbeeld ook heel specifiek voor een tijdschrift werken, met slechts een onderwerp. Sport bijvoorbeeld, of over kinderen en opvoeding. De artikelen en nieuwtjes die een journalist dan aanlevert, richten zich dus op een bepaalde doelgroep. Een journalist moet zijn bronnen goed controleren, want verkeerd nieuw de wereld insturen, is natuurlijk een enorme afgang en het is schadelijk. Journalisten kunnen zich ook bezighouden met online journalistiek, bij artikelwebsite.nl kan je bijvoorbeeld zelf artikelen schrijven over de meest uiteenlopende onderwerpen, of je nu wel of niet een volleerd journalist bent. Maar ervaren journalisten kunnen ook content voor websites gaan schrijven omdat bedrijven zelf niet goed zijn in artikelen schrijven. Kies een goede computer of laptop om als journalist aan het werk te gaan.

 

Denken als een journalist

Als je je eenmaal actief bezighoudt met journalistiek zal je zien dat je al snel gaat denken als een journalist. Je gaat anders waarnemen, op andere dingen letten, kritischer denken en vragen stellen. Je wordt misschien wel nieuwsgieriger dan ooit. Om te weten hoe je te werk gaat, waar je je nieuws vindt, hoe je onderzoek doet en hoe je het het beste opschrijft... maar ook wat voor soorten journalistiek er allemaal bestaan en wat voor jou het meest geschikt is om te leren wat je zwakke en sterke kanten zijn, al deze zaken leer je in de cursus journalistiek van de NHA. Uiteraard komen ook  de rechten en plichten van een journalistiek aan de orde. Je sluit de cursus af met het officiële instituutsdiploma Journalistiek, maar een certificaat is ook mogelijk. Journalist is een mooi vak, een aanrader voor iedereen die van schrijven en media houdt.

 

Copywriter worden? Hoe word je tekstschrijver?
Schrijfcursus
Schrijver worden? Goede cursus of opleiding doet wonderen
Self-Publishing


Tags: journalistiek, journalist, opleiding, school, cursus, diploma, krant, tv, radio
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2012-10-21
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving