aanmeld knop
dot

Zindelijkheidstraining voor uw puppy

Puppy.jpg
Op het moment dat u uw puppy mee naar huis mag nemen is deze in bijna alle gevallen nog niet zindelijk. Als u uw puppy bij een goede fokker gehaald heeft, is de fokker al wel begonnen met de zindelijkheidstraining.
DierDier

Vanaf het moment dat pups drie weken oud zijn, zullen pups het slaapgedeelte van het nest gaan verlaten om hun behoefte te doen. Dit is natuurlijk gedrag voor honden. Honden zijn namelijk geen nestbevuilers. Deze informatie kunnen we goed gebruiken bij de zindelijkheidstraining van uw puppy. Het is aan te raden uw huis voor uw puppy komt, puppyproof te maken. Haal losse vloerkleden weg en leg kranten neer op cruciale plekken, bijvoorbeeld bij de achterdeur. Meer opvoedingstips lezen? Kijk ook eens bij Het Grote Puppyboek

 

Wanneer moet uw puppy zijn behoefte doen?

Door in kaart te brengen wanneer uw puppy zijn behoefte moet doen, kunnen we de hoeveelheid ongelukjes verkleinen en de zindelijkheidstraining versnellen. Door op deze momenten uw puppy extra goed in de gaten te houden, of uit voorzorg naar buiten te gaan met uw puppy, is de kans dat uw vloer schoon blijft een stuk groter! Uw puppy zal op de volgende momenten de neiging hebben om te gaan plassen:

  • Na het slapen
  • Na elke maaltijd
  • Na het spelen
  • Na opwindende situaties

Opwindende situaties ontstaan bij het arriveren van bezoek, een ontmoeting met uw andere huisdieren of de thuiskomst van een geliefde baas. Sommige pups zijn dan zo enthousiast dat u zulke ontmoetingen beter buiten kunt laten plaatsvinden.

 

Puppy’s zijn gewoontedieren

Net zoals de meeste dieren (en mensen) is uw puppy een gewoontedier. Hij houdt er van om een bepaald ritme in zijn leven te hebben en zal zijn behoefte bij voorkeur op een vaste plaats doen. Het is aan u als eigenaar om hier een geschikte plaats voor uit te zoeken. Een geschikte plaats is een plaats waar weinig andere honden hun behoefte doen. Uw puppy is immers nog niet volledig ingeënt en daardoor vatbaar voor ziektes. Als u een tuin heeft kunt u een hoekje van de tuin hiervoor reserveren. Ook op een balkon is het mogelijk zo’n hoekje te maken door een bak met zand of gras te plaatsen. Voor de eerste tijd is dit een oplossing. Daarna zal uw puppy wel moeten leren om zijn behoefte pas te doen als u de flat verlaten heeft.

 

Uitlaten

Het is bijzonder handig om vanaf de eerste dag met een uitlaatschema te gaan werken. Uw puppy kan zijn behoefte nog niet ophouden en zal dus vaak naar buiten moeten. Door uw puppy op vaste tijden buiten te zetten en te wachten tot hij zijn behoefte heeft gedaan, ontstaat al snel een ritme waar uw puppy aan gewend raakt. Dat ritme begint bij het ontwaken en loopt door tot u weer naar bed gaat en is essentieel bij een goede zindelijkheidstraining van uw puppy.

 

Goed gedrag van uw puppy belonen

Uw puppy leert het snelst door goed gedrag te belonen. Wanneer uw puppy zijn behoefte dus buitenshuis gedaan heeft is het uw taak hem de hemel in te prijzen. Dat doet u door de toonhoogte van uw stem te verhogen en dingen te zeggen als: ‘Brave hond, dat is een mooi plasje.’ Uw hond zal blij zijn dat u blij bent en sneller geneigd zijn dit gedrag te herhalen. Uw puppy zal deze worden ook gaan associëren met het plassen als uw altijd dezelfde woorden gebruikt. Dit is al de eerste stap op weg naar plassen op commando! Neem uw puppy niet gelijk na het plassen mee naar binnen. Uw puppy zal dan het plassen uit gaan stellen om langer buiten te blijven.

 

Wanneer uw puppy toch in huis staat te plassen en u ziet het, is het wel belangrijk om in te grijpen. U wordt met een zware stem boos op uw puppy en pakt hem op. Op het moment dat u hem oppakt stopt hij vanzelf met plassen. U parkeert hem op zijn vaste uitlaatplaats en wacht tot hij zijn behoefte daar verder heeft gedaan. Uiteraard prijst u hem nu weer de hemel in. Zo zal het voor uw puppy snel duidelijk zijn dat binnen plassen niet goed is en buiten wel. Als u uw puppy niet op heterdaad heeft kunnen betrappen heeft het ook geen zin om hem te straffen. Uw puppy zal de straf niet begrijpen en verkeerde conclusies gaan trekken. Ruim het zonder er verder woorden aan vuil te maken op en doe net of het niet gebeurd is.

 

Hulpmiddelen voor zindelijkheidstraining

Zoals hierboven reeds vermeld zijn honden geen nestbevuilers. U kunt hier gebruik van maken door uw puppy, tussen de uitlaatbeurten in, in zijn nest te plaatsen. Wanneer u als nest een bench gebruikt kan uw puppy hier ook niet zomaar uitstappen als hij het tijd vindt om wat anders te gaan doen. Wanneer uw puppy nog te klein is voor zijn bench, kunt u zijn bench kleiner maken door er bijvoorbeeld een doos in te zetten. Hoe kleiner de ruimte des te kleiner de kans dat uw puppy in zijn nest zal plassen. Uiteraard moet uw puppy er wel heel regelmatig uit om zijn behoefte te doen. In het begin zeker ieder uur maar naar verloop van tijd kunt u de tijd in de bench langer maken zodat uw puppy leert zijn behoefte op te houden. U kunt de rusttijd in de bench opnemen in het schema dat u maakt voor de dag. Uw puppy heeft veel rust nodig dus zo kunt u twee zaken combineren.

 

Uw puppy in de gaten houden

De enige manier om zoveel mogelijk ongelukjes te voorkomen en uw puppy zo snel mogelijk zindelijk te krijgen, is uw puppy heel goed in de gaten te houden. Neigt uw puppy naar hurken, pak hem op en neem hem mee naar buiten. Scharrelt hij ineens niet echt doelgericht over de vloer, hup naar buiten met dat beest. Wanneer u hem in de achtertuin laat plassen zal uw puppy snel genoeg de link met de achterdeur leggen. Staat uw puppy dus ineens bij de achterdeur? Dikke kans dat hij moet plassen. U zult door uw puppy goed in de gaten te houden, de signalen snel genoeg herkennen.

 

Wat te doen als uw puppy een ongelukje heeft gehad?

Maak u geen zorgen, ongelukjes gaan gebeuren en het is maar tijdelijk. Alle pups worden uiteindelijk zindelijk. Gemiddeld is een puppy met acht maanden ongelukjesvrij. De eerste weken is het het ergst en daarna neemt de frequentie van ongelukjes af. Sommige honden zijn met twaalf weken al zindelijk en sommige doen er langer over. Veel hangt af van hoeveel tijd en energie u er als baas in steekt. Wanneer uw puppy toch een ongelukje heeft gehad is het zaak de plaats van het ongeval bijzonder goed te reinigen. Uw puppy zal als gewoontedier namelijk de neiging hebben de plaats vaker te bezoeken als deze niet goed schoongemaakt is. Voor het schoonmaken van uw vloer zijn speciale producten in de handel. Ouderwetse Dettol doet zijn werk echter net zo goed. Dettol is verkrijgbaar bij de apotheek/drogist.

 

Wat doet u ’s nachts met uw puppy?

Het beste is om uw pup ’s nachts in zijn bench te laten slapen. De eerste paar nachten naast uw bed en daarna op zijn vaste slaapplaats in de woon-kamer, keuken of gang. Sommige pups zijn ’s nachts al in één keer zindelijk en sommige moeten er ’s nachts nog uit. Wanneer uw puppy ’s nachts hard begint te janken zal hij waarschijnlijk moeten plassen. U neemt uw puppy dan mee naar buiten en laat hem zijn behoefte doen, prijst hem de hemel in, stopt hem terug in zijn bench en gaat weer slapen. Wanneer dit een vast ritme begint aan te nemen kunt u iedere nacht iets langer wachten tot u uw puppy mee naar buiten neemt. Uw puppy zal dan steeds later wakker worden. Wanneer uw puppy geen signalen geeft en toch zijn bench bevuild, moet u zorgen dat u hem voor gaat zijn. U zet de wekker en zet de pup buiten om te plassen. Wanneer u de juiste tijd heeft gevonden, verzet u deze tijd iedere nacht tien minuten later. Na een aantal dagen zal uw puppy dan ook ’s nachts zindelijk zijn.

 

Jack Russel terrier opvoeden

Waarom bijt mijn puppy?


Tags: puppy, zindelijkheidstraining, zindelijk maken, hond, puppie, pups
DierDierArtikel geschreven door: puppyopkomst.
Publicatie datum: 2012-10-21
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving