aanmeld knop
dot

Wanneer is Chocola gezond ?

safe_image.jpg
Tegenwoordig zie je in kranten wel eens berichten verschijnen dat donkere chocola gezond is, of dat donkere chocola zelfs gezonder is dan groente en fruit. Is dit zo? Ik zal proberen om dit in het kort uit te leggen.

Chocolade is al eeuwenoud. Lang geleden dronken de Maya indianen een watertje wat chocolade bevatte. Het is misschien wel een beetje te vergelijken met het huidige chocolademelk. de Maya's dronken hun Xocolatl al 400 jaar voor Christus. Ook de Azteken kenden chocola al. Cacao was toen zo waardevol dat het als ruilmiddel gebruikt werd. De Chocolade van toen en nu komen natuurlijk uit de cacaobonen. Er bestaan meerdere verschillende soorten planten die cacaobonen voortbrengen. Ze worden niet allemaal op dezelfde manier verwerkt. Want voordat u begint met allerlei verschillende donkere chocolade merken in te kopen kan ik u vertellen dat niet alle chocolade op dezelfde manier verwerkt wordt tijdens het productieproces.

 

Fermentatie cacao

Dat wil zeggen dat na de pluk van de cacao pod de cacao zaden in de traditionele manier van chocolade maken worden gefermenteerd voor 6 a 10 dagen, waar de temperatuur oploopt tussen de 50 a 60 graden.

Bij deze fermentatie gaan juist de belangrijke enzymen verloren die de weerstand van het lichaam juist een goede boost kunnen geven.

Na het fermentatie proces worden de bonen gebrand voor oa de smaak en het doden van bacteriën en parasieten dit gebeurt tussen de 100 en 200 graden waarbij ook de cacao flavonoïden (cacao antioxidanten) en de meer dan 300 vitaminen en mineralen verloren gaan. Talloze studies tonen aan dat donkere chocolade (mits met een hoog flavonoïden gehalte zoals Prof. Rodger Corder hier in zijn PDF presentatie uitlegt ) de bloeddruk kan verlagen, de cardiovasculaire functie en de spijsvertering kan verbeteren, en zelfs helpen hart-en vaatziekten, beroerte en bepaalde vormen van kanker kunnen voorkomen .

 

Healthychocolatebook

Dr Phillip Minton,MD de schrijver van healthychocolatebook haalt dit ook aan in een interview over zijn boek op een facebookwall, waarom chocola tot de gezondste voeding ter wereld behoort.

 

Er is nu een familiebedrijfje wat er in geslaagd is het chocolade procedé van boon tot chocolade te beheersen tot maximaal 31 graden Celsius dat wordt gecontroleerd met laser thermometers hierdoor bevat hun chocola een minimale flavonoïden waarden van >800mg per 10 gram chocola om een voorbeeld te geven goede donkere chocola uit de winkel bevat maximaal 5mg per 10 gram en melkchocolade 0.5 mg. U hoeft dus minder chocola te eten om een gezondheid bevorderend effect te hebben 1 a max. 3 stukjes per dag is genoeg 1 stukje bevat namelijk net zo veel vitaminen en mineralen als 166 tomaten of 2,5 kg rauwe spinazie of 66 sinaasappels minimaal.


Tags: chocola,gezond,raw,organisch,choconat,choconature,gezondechocolade,chocolaterevolution,xocolatlvita,peter langelaar,
Bronnen: fhf.org.uk/meetings/2007-12-11
Artikel geschreven door: Peter.
Publicatie datum: 2012-11-01
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving