aanmeld knop
dot

Marianne Vaatstra moord, DNA match is 100%

nieuws.jpg
Marianne Vaatstra was 16 jaar toen zij werd verkracht en vermoord. Ze werd geboren in Zwaagwesteinde op 10 augustus 1982, en ze stierf in een weiland nabij Veenklooster, op 1 mei 1999. Wie was de dader die zij tegen moet zijn gekomen toen zij van Kollum naar haar ouderlijk huis in Zwaagwesteinde fietste? Een 100% DNA match geeft het verlossende antwoord. Boer Jasper S. Een opluchting, maar eeuwig wrang.

Marianne Vaatstra kende haar moordenaar misschien. In mei 2012 kwam het 3-D politieteam, dat opnieuw onderzoek deed naar de moord op de tiener, tot die conclusie. Jasper S. woonde ten tijde van de moord vermoedelijk op niet meer dan 5 kilometer afstand van het meisje. Hij was net als Marianne op de fiets en de fietsen hadden allebei in de greppel van een weiland gelegen, waarna later een van de fietsen weer was meegenomen. Marianne was verkracht en vermoord en lag in het weiland nabij het Friese Veenklooster. Ze werd gevonden door haar eigen vader, haar toenmalige verkering en een andere vriend van Marianne. De fiets, die ze eerder die avond met haar vriendje gestolen had, werd in een greppel teruggevonden. Haar toenmalige vriendje had haar eigenlijk beloofd een taxi voor haar te bellen zodat ze veilig thuis zou komen, maar dat deed hij bij nader inzien niet. Mariannes laatste woorden tegen haar vriendje waren volgens haar vader Bauke geweest: 'als mij iets overkomt is het jouw schuld.'

Haar toenmalige vriendje zal met die herinnering moeten leven.

 

Toen Marianne alleen op de weg de duisternis in fietste, is ze haar moordenaar heel snel daarna tegengekomen. Hoe het toen verder is gegaan weet alleen de man die haar die nacht verkrachtte en vermoordde. In haar tas, die nog bij haar lag, zat de volgende dag een aansteker met een PlayBoy logo, die waarschijnlijk van de dader moest zijn geweest. Misschien hadden ze samen een sigaret gerookt? In eerste instantie ging de aandacht uit naar een asielzoekerscentrum in de omgeving in Kollum, maar twee verdachten uit het centrum die werden opgespoord en aangehouden werden weer vrijgelaten omdat bleek dat zij niets met de zaak te maken hadden. Ook deed men later DNA onderzoek onder leeftijdsgenoten van Marianne. Onderzoek wat ook niets opleverde. Jarenlang tastte men vervolgens in het duister over de moordenaar van het meisje.

 

Peter R. de Vries

De vader van Marianne Vaatstra heeft 13 jaar alles in het werk gesteld dat binnen zijn vermogen lag, om de moordenaar van zijn kind te vinden. Politie zette zich zo goed mogelijk in. Ook Peter R. de Vries bracht de zaak telkens opnieuw onder de aandacht in de media en werkte nauw samen met de politie. Het onderzoek in 2012 wees uit dat de dader vermoedelijk in de omgeving woonde en dat hij Marianne misschien zelfs in meer of mindere mate kende. Inmiddels is gebleken dat de vermoedelijke dader inderdaad in 2012 nog steeds in de omgeving van de plaats delict woonde. Er bleek een 100% DNA match met een (in 2012) 45-jarige man. Jasper S. Een boer, woonachtig in de zeer nabije omgeving van Marianne. Toen ze vermoord werd was de man 31 jaar. Een stuk ouder dan Marianne dus. De man wiens DNA matcht met het DNA op Marianne's lichaam, en met een haartje wat in de aansteker werd gevonden, is zelf de de vader van twee kinderen. Jasper S. is een boer die met zijn vrouw actief was in zijn dorp. Onder andere in de plaatselijke kerk. De kinderen zitten op dezelfde gymnastiekvereniging als de kleinkinderen van Bauke Vaatstra, de vader van Marianne Vaatstra.

 

Wie is Jasper S.?

Jasper S. wordt door mensen in zijn omgeving omschreven als een vriendelijke man die snel een praatje maakt, maar sommigen omschreven hem ook als een zonderling. Een buurvrouw zegt: hij heeft vreemde knopen aan de jas... Wat vrij vertaald waarschijnlijk zoveel betekent als: hij heeft vreemde eigenschappen of rare trekjes.

 

Jasper S. zou een paar jaar geleden voor joyriding zijn gearresteerd toen hij met een paar borreltjes op een een auto had gestolen. Hij was 's nachts op de fiets gestapt om een eindje te gaan fietsen, toen hij de auto had zien staan met sleutels in het stopcontact. Hij stal de auto en reed weg. De politie kwam hem achterop en hij reed met hoge snelheid door de buurt. Hij zou zich daarvan achteraf niets meer hebben kunnen herinneren. Tja, wellicht heeft hij gedacht: als ik nu alvast doe alsof ik soms rare dingen doe in een vlaag van verstandsverbijstering, met een borreltje op, terwijl ik 's nachts een einde fietsen ga, en als ik dan doe alsof ik me dat achteraf niet meer kan herinneren, dan kan ik altijd nog doen alsof ik mij ook niets herinner van de verkrachting en moord Marianne Vaatstra als ik gepakt wordt. Hij heeft het net in elk geval steeds verder om zich voelen sluiten. 

 

'Ik ben de moordenaar'

Erg opmerkelijk was ook de verklaring van een politieagent die bij Jasper S. het DNA monster had afgenomen voor het verwantschapsonderzoek. Jasper S. zou toen opgemerkt hebben: 'ik ben de moordenaar.' Deze opmerking heb ik eenmaal horen maken op tv, maar ik vond het wel opvallend.

 

Marianne Vaatstra verwondingen

Marianne Vaatstra was gewurgd en er zat een grote snijwond in haar hals. De snijwond werd waarschijnlijk toegebracht na haar dood, aangezien er nauwelijks bloed uit was gekomen. Dit wijst erop dat haar hart niet meer klopte toen haar keel werd doorgesneden. Op haar dijbenen zaten kleine steekwondjes, die vermoedelijk ontstaan zijn toen de dader haar onderbroekje afsneed. Omdat ook die wondjes nauwelijks gebloed hebben, evenals de snede in haar hals, gaat men er vanuit dat deze verwondingen ook na haar dood zijn aangebracht. Men ging in 2012 niet langer uit van moord met voorbedachte rade, maar van een man die Marianne tegenkwam toen zij naar huis fietste. Of ze kan een afspraak met hem gehad hebben, zo is de theorie. Een dader die zijn daad in een impuls gepleegd heeft. Sporen in het gras en de fietsen die zo netjes in de greppel hebben gestaan, wijzen niet op een gedwongen ontvoering, maar op een vrijwillige wandeling het weiland in. Op dit moment is het onduidelijk of hij bewust Marianne heeft uitgekozen om te verkrachten. Mogelijk heeft hij haar proberen te verleiden en is hij in woede ontstoken omdat zij hem afwees. Vrij snel heeft hij daarna haar handen gekneveld met haar BH. Omdat ze haar handen heeft los weten te worstelen, en omdat ze wellicht geschreeuwd heeft, heeft hij haar daarna direct gewurgd. De man heeft de moord vermoedelijk alleen gepleegd omdat hij bang was dat Marianne hem zou aangeven en kunnen identificeren na de verkrachting.

 

Verwantschapsonderzoek DNA

De politie voerde een verwantschapsonderzoek uit, ter vergelijking van het DNA-profiel van de dader van de moord op Marianne Vaatstra. Meer dan 8000 Mannen deden mee aan dit onderzoek en droegen vrijwillig wangslijmvlies af. Het betreft een pijnloos onderzoek. Sneller dan verwacht bleek er een 100% match. Jasper S. had zelf ook zijn DNA afgestaan en is gearresteerd.

 

Aansteker

Hoe kwam de aansteker in Mariannes Tas terecht? Hebben zij een sigaret gerookt en heeft Marianne de aansteker per ongeluk in haar tas gestopt? Of heeft zij de dader al eerder die avond in een uitgaansgelegenheid ontmoet, heeft hij haar vuur gegeven en zijn ze elkaar toen uit het oog verloren waardoor Marianne de aansteker in haar tas hield? Heeft hij Marianne en haar vrienden daarna achtervolgt en haar om de aansteker gevraagd zodra ze alleen fietste? Vreemd blijft het, dat Marianne slechts een kilometer verderop van de plaats waar ze afscheid had genomen van haar aangeschoten vrienden, haar moordenaar al ontmoet heeft. Hoewel men er vanuit gaat dat Marianne en Jasper S. elkaar misschien kenden, lijkt het logischer dat zij niet vrijwillig met hem het weiland is ingelopen. Jasper S. had een mes, hij kan haar gemakkelijk bedreigd hebben. Hoe is het gegaan in die donkere nacht na Koninginnedag? Alleen de dader kan antwoord geven op alle vragen. Dat is het het enige wat hij nog kan doen voor de familie van Marianne. Voor zijn eigen gezin, en voor de gemeenschap.

 

Bekentenis

Jasper S. heeft de moord op Marianne Vaatstra bekend. Hij heeft zijn familie er later zelf van op de hoogte gebracht. Hij kwam het meisje 's nachts toevallg tegen en heeft haar vervolgens met een mes gedwongen met hem het weiland in te lopen. Daar heeft hij haar verkracht en gewurgd.

 

De boer woonde op 2,5 kilometer afstand van de plaats delict. Met de uitkomt van het verwantschapsonderzoek en de bekentenis van Jasper S., lijkt de moordzaak Marianne Vaatstra na 13 jaar eindelijk opgelost. Voor haar familie is aan die onverdraaglijke onzekerheid dan tenminste een einde gekomen.

 

Motief

Wat is het motief voor de moord geweest? Jasper S. houdt hiermee blijkbaar nog een slag om de arm. Hij zou Marianne Vaatstra niet gekend (of herkend) hebben, maar in een opwelling gehandeld hebben. Het motief om haar onder bedreiging van een mes te dwingen het weiland in te lopen zou dan verkrachting kunnen zijn. Het motief om haar te vermoorden zou dan zijn om haar het zwijgen op te leggen omdat ze hem zou kunnen aangeven bij de politie. Of hij heeft haar vermoord omdat ze zich verzette, misschien schreeuwde. Mogelijk is ook dat hij in woede is ontstoklen omdat ze hem afwees. Maar hiermee is nog niet verklaard hoe zijn aansteker in haar tas terecht is gekomen.

 

Zakmes

Het zakmes dat Jasper S. gebruikte om het meisje de keel door te snijden, werd gevonden in zijn boerderij. Hij heeft dit moordwapen dus altijd bewaard. Of Jasper S. ook andere moorden en/of verkrachtingen heeft gepleegd, is nog niet duidelijk. Bekend is wel dat hij regelmatig een bezoek aan prostituees bracht. Op vermoorde prostituees is echter zijn DNA niet aangetroffen.

 

Geen TBS

De dader van de moord wordt toerekeningsvatbaar gehouden. Hij kan dus geen TBS krijgen en is geheel verantwoordelijk voor zijn daad. Hij heeft met zijn volle verstand gehandeld en hij heeft tijd gehad om te besluiten of hij het meisje in leven zou laten of vermoorden. Hij heeft dus besloten om haar te vermoorden. Een walgelijke daad. Persoonlijk geloof ik er ook niet veel van dat S. zou lijden aan vlagen van verstandsverbijstering waarin hij moorden pleegt of uit joyriden gaat. Het lijkt er meer op dat hij het hele joyriden in actie heeft gezet om zich alvast in te dekken tegen de dag waarop hij gearresteerd zou worden en het moment waarop hij een bekentenis zou afleggen. Hij wist 13 jaar lang dat hij deze moord gepleegd had. Tijd genoeg om een plan te maken waarmee hij zijn straf tot een minimum zou kunnen beperken. 'Onze lieve heer heeft rare kostgangers,' zei mijn moeder vroeger altijd.


Tags: Marianne Vaatstra, DNA, dader, aansteker, verwantschapsonderzoek, Jasper S,
Bronnen: RTL, wikipedia, youtube, NOS Journaal
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2012-11-19
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving