aanmeld knop
dot

Kan een kat een hond baren?

Puppy.jpg
Heeft u weleens een Teeuw een hinde zien doden, of een Lijger horen hijgen? Heeft u misschien de walfijntjes gevoerd of de scheitjes geaaid? Het klinkt vreemd, maar het gaat hier om kruisingen tussen dieren die nauw verwant zijn. De hamvraag is dan ook: kan een kat een hond baren? Kat hond kruising, dat kan.
DierDier

Misschien wist u al dat er Teeuwen en Lijgers bestaan. Een kruising tussen een mannelijke leeuw en een vrouwelijke tijger wordt een Lijger genoemd, en uit het avontuurtje van een mannelijke tijger en een vrouwelijke leeuw, wordt een Teeuw geboren. U kent ongetwijfeld al het muildier, een kruising tussen een paard en een ezel. Het muildier kan zich niet voortplanten. Ook niet met een ander muildier. Maar hoe zit het met onze meest geliefde huisdieren? Kan een kat een hond baren? Geloof het of niet, maar het antwoord op die vraag is ‘ja’. Alhoewel..., een poes kan een hond baren, een kater natuurlijk niet.

 

Kat baart puppy's

Zo werden er onlangs in Brazilië zes jongen door een poes gebaard, drie ervan waren pups, en drie waren katachtige. De katachtigen stierven kort na de geboorte, maar de hondjes bleven gewoon leven. De eigenaars van de poes verklaarden dat hun huisdier ‘het’ met de hond van de buren had gedaan, en vervolgens zwanger bleek te zijn. Ook een Chinese poes baarde een pup, zijn broertjes en zusjes zijn katjes, die net als de pup, in leven zijn gebleven. De pup lijkt nog het meeste op een jong poedeltje.

In de dierenwereld komt het vaker voor dat dieren die nauw aan elkaar verwant zijn paren en jongen krijgen. Ook de walfijn en de scheit bestaan. De scheit (een kruising tussen een schaap en een geit) kwam daarentegen niet spontaan ter wereld. Er kwam genetische manipulatie aan te pas.

 

Hoe zit het met de humanzee?

De humanzee is een kruising tussen mens en chimpansee… maar gelukkig bestaat die voor zover bekend, nog niet. Er zijn echter wetenschappers die helemaal geen bezwaar zien om een kruising tussen mens en chimpansee te ‘creëren.’ Men stelt dat het voordelen heeft waar het mensachtige dier niet over zou mogen klagen. Een aap die kan praten en die intelligenter dan zijn soortgenoten is… Ook voor organen zou het een uitkomst kunnen zijn. Maar of dat voor de humanzee nou zo prettig zou zijn? In 2001 werden aan de Universiteit van Harvard menselijke stamcellen in de hersenen van apen ingebracht. De hoeveelheid was zo klein dat de apen geen gedragsveranderingen ondergingen, maar de stamcellen werden zonder problemen opgenomen. Er zijn veel protesten tegen een kruising tussen mens en aap, men vindt het over het algemeen onethisch en tegennatuurlijk en men is bang dat er een aap zou ontstaan die wel heel erg veel op mensen lijken gaat, dus de volgende stap in de richting van dergelijke experimenten laat nog even op zich wachten. Er zijn echter wel wetenschappers bezig om menselijke organen in dieren te laten groeien. Het meest bekende voorbeeld is waarschijnlijk de muis die met een menselijke oor op zijn rug rondloopt. Een 'creatie' van dr. Irvin Weissman. Of de muis met het mensenoor ook via zijn rug kan horen, valt te betwijfelen.

Het experiment waar Weissman nu op koerst is het 'creëren' van menselijke hersenen in een muis. Volgens Weissman wordt het pas tijd om zijn experimenten te staken als de muizen zich gaan gedragen als mensen. Maar is het dan al niet te laat meneer Weissman?

Mocht u dus een muis in uw huis aantreffen met een voordeur in zijn holletje en een deurbelletje, dan weet u wat u te doen staat: niet aanbellen, maar verhuizen!

 

Jack Russel terrier opvoeden 

Start een hondenuitlaatservice
Hachiko. Was het de trouwste hond ter wereld?
Kan een kat een hond baren?
Huisdierenverzekering


Tags: kat, hond, kruising, puppy, kittens, kat baart hond
DierDierArtikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-11-20
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2021-08-27 11:52:32  
Echt gek wel maar ook heel zeldzaamReageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving