aanmeld knop
dot

De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

logo-tekst.jpeg
Het Sinterklaasfeest dat op 5 december in Nederland, en op 6 december in Belgiƫ wordt gevierd kent een geschiedenis die eeuwen terug gaat. Lees in dit artikel meer over de geschiedenis van Sinterklaas.

Het verhaal achter Sinterklaas voert terug tot Nicolaas van Myra, een Turkse bisschop die in het jaar 280 werd geboren. Deze bisschop wijdde zijn hele leven aan de dienst aan God. Men zegt dat hij zelfs zakken graan kon vermenigvuldigen en zo hongersnood kon tegengaan. Op 6 december in het jaar 342 overleed Nicolaas van Myra. Later werd hij heilig verklaard.

 

In 1087 werden de botten van Nicolaas van Myra door zeerovers meegenomen naar Spanje. Het doel was om de botten onder te brengen bij een kerk in Bari. Dit zorgde ervoor dat Sinterklaas volgens het verhaal uit Spanje komt.

 

De viering van Sinterklaas en Zwarte Piet in Nederland

In Nederland werd in de dertiende eeuw het Sinterklaasfeest al gevierd. In 1360 gaf de gemeente Dordrecht alle kinderen vrij op 5 december. Daarbij kregen ze ook geld mee. Utrecht vulde van vier arme kinderen de schoenen vol met goudstukken. Toen de protestantse kerk invloed kreeg in Nederland, probeerde men het Sinterklaasfeest af te schaffen. Het argument daarbij was dat het feest te veel katholieke elementen bevat. Dit is niet gelukt omdat Sinterklaas in Nederland al zeer populair geworden was.

 

Stoomboot

De stoomboot stamt uit 1850, het jaar waarin de Amsterdamse schoolleraar Jan Schenkman het boekje "Sint Nicolaas en zijn knecht" publiceerde. Het liedje "Zie ginds komt de stoombot" was onder andere een rijm uit het boekje. Sinterklaas werd vanaf die tijd ook op scholieren gevierd. Hierdoor was Sinterklaas niet alleen iets van in de steden, maar ging men het ook steeds meer op het platteland vieren.


Zwarte Piet

Ook de verschijning van Zwarte Piet kreeg in 1891 steeds meer invulling door het boekje "Het feest van Sint Nicolaas" van Lina. In dit boekje heette hij nog Pieter, de knecht van Sinterklaas.

Met de opkomst van de televisie en het Sinterklaasjournaal werd aan Sinterklaas steeds meer aandacht besteed door de media. Zo is de intocht van Sinterklaas ieder jaar weer op de televisie te volgen. Misschien ook nodig: Sinterklaas wordt steeds meer verdrongen door een grote concurrent - de Kerstman. Die overigens oorspronkelijk ook weer van Sint Nicolaas van Myra afgeleid is.


Tags: Sinterklaas, afkomst, geschiedenis, ontstaan, Sint Nicolaas, Myra, Zwarte Piet
Artikel geschreven door: Raymond.
Publicatie datum: 2012-11-21
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving