aanmeld knop
dot

Afvallen, makkelijk of moeilijk?

club-sandwich.jpg
Afvallen, is het makkelijk of moeilijk? Veel mensen zullen zeggen dat het moeilijk is, terwijl een enkeling trots roept dat hij of zij nu al voor de derde keer twintig kilo is afgevallen, en dat het eigenlijk makkelijk was toen de knop eenmaal omging. Maar helaas kwamen alle kilo's er steeds weer bij, als de knop weer de andere kant op omging.

Wat is dat toch met die knop die om moet? Met die knop bedoelen we de instelling in ons hoofd, onze motivatie om te vallen, en vooral de aanpak. Is de knop eenmaal om en zit je in het goede rite en hou je je aan de betere eetgewoontes, ja, dan is afvallen eigenlijk niet zo moeilijk. Veel mensen met overgewicht zijn wel eens afgevallen, veel of weinig. Veel mensen die te dik zijn hebben de ervaring dat afvallen lukt als je je aan de goede aanpak houdt, maar dat de kilo's eraf houden vel lastiger is. Kortom:

  • afvallen is voor de meeste mensen niet gemakkelijk
  • maar het vet eraf houden/op gewicht blijven is minstens zo moeilijk

Dat klopt ook wel want de kilo's eraf houden vereist een gedragsverandering, en mensen veranderen nou eenmaal niet gemakkelijk blijvend eenmaal aangeleerd gedrag. Eetgewoontes sluipen erin in de loop der jaren, vaak al als kind geleerd om te eten waar je trek in hebt? Leer dat dan maar weer eens af. Maar als je al jong geleerd hebt om goed voor je lichaam te zorgen en er voornamelijk gezond eten in te stoppen, en als je geleerd hebt dat je vol eten helemaal nergens voor nodig is, dan zit ook dat in je gedrag ingebouwd. Dit wil niet zeggen dat je je eetgedrag niet kunt veranderen.

 

Vet opslaan, vet afslaan?

Omdat je lichaam ervoor gemaakt is om vet op te slaan, is het niet jouw schuld dat je lichaam daar zo goed in is. Als je veel vet hebt opgeslagen werkt je lichaam wat dat betreft dus prima. Als er een zware winter zou aanbreken en zou moeten overleven in de natuur, zoals de mens van nature duizenden jaren gedaan heeft, dan maakte je meer kans om te overleven dan mensen die niet zo vet opslaan. OM af te vallen moet je inderdaad wel vet afslaan, maar niet alle vet. Harde vetten zijn niet goed voor je, gebruik die dus met mate of niet. Vloeibare, plantaardige vetten zijn veel beter voor je gezondheid. Olijfolie, zonebloemolie, en niet te vergeten eetbare kokosolie. Kokosolie heeft nog als extra eigenschap dat het nauwelijks wordt opgenomen door je lichaam, maar aangezien je wel stoffen nodig hebt die in vetten zitten, moet je dus ook andere vloeibare vetten blijven gebruiken.

 

Het drama van de koolhydraten

In onze welvaartsmaatschappij worden we voortdurend gebombardeerd met kant-en-klaar voedsel wat in fabrieken gemaakt is, en die bol staan van de koolhydraten. Koolhydraten kunnen prima gezond zijn, bijvoorbeeld in volkorenbrood, veel fruitsoorten en groentes. Maar in lekkernijen die bereid zijn met wit meel, zoals witbrood, koekjes, donuts, pannenkoeken, enzovoorts. Koolhydraten zijn suikers. Je hebt snelle en trage suikers. Snelle suikers worden direct opgenomen en wat niet direct verbrand wordt, wordt meteen opgeslagen als vet.  Je suikerspiegels stijgt snel en daalt even later weer, en dan word je moe en slaperig.


Trage suikers zijn ook koolhydraten, maar die worden langzamer opgenomen door het lichaam. Ook van die koolhydraten kom je aan als ze niet verbrand worden, maar je hebt meer tijd om ze te verbranden. Trage koolhydraten zitten bijvoorbeeld in volkorenbrood. Volkorenbrood is veel gezonder voor je dan witbrood. ten eerste bevat volkorenbrood daadwerkelijk voedingsstoffen, en je komt er minder snel van aan.

 

Minder snelle suikers en minder harde vetten eten, leidt als je het goed aanpakt, tot gewichtsverlies. Een ideaal dieet wat hier op in gaat vind ik: het mdp dieet

 

Beweging, brrr?

Lang niet iedereen houdt van bewegen. Het gekke is dat vrijwel iedereen die niet van bewegen houdt achteraf zegt dat het beween heel erg prettig was. Als je niet van sporten, wandelen, of bewegen houdt, dan moet je dus eerst gaan bewegen om je mening te kunnen herzien. Als je obesitas hebt, kies in een sportschool dan eens voor de apparaten waarmee je je spieren traint. Volgens de obesitas vereniging zijn spieroefeningen erg goed voor mensen met obesitas.

 

 


Tags: afvcallen, dieet, moeilijk, obesitas, makkelijk afvallen, op gewicht blijven

KETO dieet, afvallen volgens plan

Fitcooking programma. Lekker koken om lekker fit te blijven

Hoe kun je gewicht verliezen zonder dieet?

Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-11-28
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving