aanmeld knop
dot

Stradivarius Viool, informatie

logo-tekst.jpeg
De Stradivarius Viool is een van de meest beroemde violen die er bestaan. Een Stradivarius-viool werd in juni 2011 voor een recordbedrag verkocht via een internetveiling. De Stradivarius die werd geveild werd gebouwd in 1721. De viool werd verkocht voor meer dan 11 miljoen euro. De Stradivarius-violen werden gebouwd door vioolmaker Antonio Stradivari. De violen zijn beroemd vanwege hun unieke geluid.

Wereldwijd bestaan er slechts rond de 450 Stradivarius-violen. De Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari bouwde de violen gedurende zijn leven. De Stradivarius heeft een unieke klank en nog steeds zijn wetenschappers er niet achter hoe de violen aan die unieke klank komen. Regelmatig werd er onderzoek gedaan naar de reden, maar men is er nog niet uit. Mogelijk ligt het aan de conservering van het hout, maar de vorm van de klankkast is aannemelijk ook van grote invloed.

Stradivarius violen

Stradivarius-violen zijn uitermate kostbaar, omdat ze zo schaars en oud zijn, maar nadrukkelijk ook omdat ze een uniek geluid voortbrengen, wat de violen wereldberoemd gemaakt heeft. De Nippon Music Foundation uit Japan heeft een flink deel van de totale hoeveelheid Stradivarius-violen in haar bezit. Verder zijn deze violen ook in het bezit van de Smithsonian Institution (Washington D.C.), en de koning van Spanje bezit verschillende violen, welke te bezichtigen zijn in het Palacio Real in Madrid. Er zijn enkele Nederlandse violisten die een Stradivarius bezitten of tot hun beschikking hebben. Bijvoorbeeld Andre Rieu. Hij heeft een Stradivarius die in 1667 gemaakt werd.

Stradivarius-instrumenten

Stradivarius vervaardigde niet alleen violen, maar ook andere muziekinstrumenten:

  • violen
  • cello´s
  • altviolen
  • gitaren
  • en hij bouwde eenmaal een harp

Kenners gaan er vanuit dat Antionio Stradivari om en nabij de 1100 instrumenten heeft gebouwd. Daarvan zijn er nu nog 540 in zo'n goede staat dat ze gewoon bespeeld kunnen worden. Stradivarius violen hebben de naam de beste violen ter wereld te zijn.

Violen uit Cremona

Na de pestepidemie, in 1640, groeide de vioolbouw in Cremona uit en maakte grote bloei. Men vermoed dat Antionio Stradivari oorspronkelijk houtsnijder van beroep was. Het is mogelijk dat hij les kreeg van Nicolo Amati omdat het vroege werk van Antonio, overeenkomsten vertoont met instrumenten van Armati. Bouwers van snaarinstrumenten leggen hun eigen 'stempel' op een instrument door de vorm van de krul en de klankgaten. Ook wordt wel gesuggereerd dat Stradivari werd opgeleid door een beeldhouwer (Giacomo Bertesi of Alessandro Capra) of door architect (Francesco Pescaroli). Pescaroli was naast architect ook timmerman en houtsnijwerker. In elk geval werd Stradivari al snel beroemd door zijn bijzondere inlegwerk. Hij werd zo geroemd dat andere vioolbouwers Cremona zelfs verlieten om hun succes elders te zoeken. Weer andere vioolbouwers legden het bijltje erbij neer omdat de concurrentie van Stradivari te groot was. Tot op de dag van vandaag zijn de violen en cello's van Antonio Stradivari wereldberoemd en behoren tot de beste snaarinstrumenten ter wereld.

Antonio Stradivari, leven en werk

Antonio Stradivari was een Italiaanse bouwer van muziekinstrumenten, meest violen. Hij werd rond het jaar 1644 (eerder of later is mogelijk) in Cremona geboren en stierf op 18 december 1737 op ongeveer 95 jarige leeftijd. Zijn naam is wereldberoemd geworden door de violen die hij bouwde. De afkomst van Antonio Stradivari is niet met zekerheid vast te stellen. De naam Stradivari was in Italië alom bekend maar er bestaat onzekerheid over zijn ouders. Lange tijd ging men er vanuit dat hij (Antonio) de zoon was van Anna Moroni en Alessandro Stradivari, maar de betreffende Alessandro Stradivari stierf al voor de geboorte van Antonio, aan de pest, in 1630. Antonio Stradivari komt ook niet in het testament van Alessandro Stradivari voor. In het koopcontract van een huis staat echter wel dat Alessandro Stradivari de vader van Antonio Stradivari is. Van Antonio Stradivari is verder geen geboortebewijs gevonden. Zelf werd Antonio de vader van 11 kinderen en hij trouwde gedurende zijn leven tweemaal. Dat hij in Cremona geboren werd, wordt in zijn algemeenheid als correct aangenomen, hoewel dit in 1902 in het boek van de broers Hill, in twijfel werd getrokken.


Tags: Stradivarius violen, viool, stradivari, antonio stradivari
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-11-30
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving