aanmeld knop
dot

Slavernij, hoe ontstond het?

logo-tekst.jpeg
Slavernij begon in de 15e eeuw. Nederland had toen veel schepen en ze ontdekten Afrika en Indonesiƫ. Columbus ontdekte Amerika in 1492. Amerika werd toen nog de nieuwe wereld genoemd. In Amerika bouwden ze veel plantages omdat het een geschikt klimaat had. De indianen die er woonden, werden als slaven gebruikt. De indianen werden snel ziek en velen stierven aan longontsteking, griep en andere ziektes die ze nog nooit hadden gehad. De ziektes werden op hun overgebracht door de ontdekkingsreizigers.

Slavernij is misschien al zo oud als de mensheid zelf, want mensen hebben altijd verlangen gehad naar macht, bezit, rijkdom, status, land, en onderdrukking. Ook tegenwoordig zijn er nog steeds slaven en degene die het meest tot slaaf gemaakt zijn vroeger en nu, dat zijn waarschijnlijk vrouwen, wereldwijd, van elke huidskleur. Maar in dit artikel gaat het over de slavernij van zwarte mensen. Mannen, vrouwen en kinderen. In Afrika werkten mensen al als slaven voor hun koning. Die koningen verkochten de slaven aan de plantagehouders in Amerika. De eerste slavendrijvers in die tijd waren zelf zwarte mensen. Zo begon de slavernij steeds grotere vormen aan te nemen. Die slaven gebruikten men vervolgens als arbeiders om te werken op plantages, maar ook voor in het huishouden, en nog veel andere werkzaamheden. Slaven werden ook toen als bezit beschouwd en slavenhouders behandelden de slaven vaak slecht. Slaven hadden geen rechten en werden gevangen gehouden.

 

Boeken over slavernij

Eigenlijk is slavernij al veel ouder. Je kunt er ook in de bijbel al wat over lezen. De Egyptenaren hielden namelijk ook al slaven. Die gebruikten de Egyptenaren toen al om voor ze te werken. Er werden veel boeken over slavernij geschreven. Bekijk de vele boeken over slavernij. 

 

Slaven uit Afrika

De slavernij van mensen uit Afrika begon bij Portugezen die rietsuikerplantages opzette in Brazilië en daar slaven voor nodig had om het land te bewerken en de rietsuiker te oogsten. Daarna gingen alle koloniserende Europese staten slaven houden. De slavernij duurde een paar honderd jaar. In totaal werden:

  • 12 miljoen slaven uit Afrika gehaald
  • ruim een half miljoen daarvan werden door Nederlanders uit Afrika gehaald

Wat maakten Slaven mee?

Het leven als slaaf was zwaar. Je had verschillende soorten slaven. Dan bedoel ik verschil in het werk van slaven, zoals slaven voor het leger, huisslaven, werken op plantages, of allerlei soorten ander werk voor mensen. Slaven waren het persoonlijke bezit van andere mensen en hadden dus niks in te brengen. Zodra de slaven aan het begin mee werden genomen, naar bijvoorbeeld Amerika of Europa, gebeurde dat nog met schepen. Daar vervoerden ze de slaven mee. Op de schepen kregen ze weinig of zelfs geen eten of water. En als ze iets deden dat ze niet mochten doen, dan kregen ze vaak zweepslagen. Dan werden ze aan een paal gebonden en het bovenlichaam werd ontbloot en kregen ze zweepslagen. De baas van de slaaf mocht bepalen hoeveel keer de slaaf geslagen werd. Soms was de straf zelfs dat een hand of voet werd afgehakt. Dat gebeurde vaak op plantages, als iemand dan niet genoeg werk deed of als de oogst tegenviel. Slaven die probeerden te ontsnappen werden opgehangen of zelfs levend begraven. Als Slaven kinderen kregen dan werd het kind meteen het bezit van de baas van zijn ouders. De baas kon de familie zo uit elkaar halen door bijvoorbeeld het kind te verkopen als de baas geen kinderen accepteerde.  Slaven hadden een afschuwelijk moeilijke leven, en leefden voortdurend in gevangenschap en onderdrukking. Als ze een goede eigenaar troffen, die goed voor hen zorgde en die hem de ruimte gaf om nog mens te zijn, dan hadden ze 'geluk.' Maar het leven als slaaf was altijd en leven vol rechteloosheid, angst voor de blanken en verdriet.

 

De Opstanden

Van 1840 tot 1890, dus in 50 jaar tijd, werd de slavenhandel in de meeste landen afgeschaft. Het was begonnen met opstanden van de slaven. Ze wilden vrij zijn en geld krijgen voor hun harde werk. Ook wilden ze goed behandeld worden en dezelfde rechten krijgen als andere mensen. De opstanden kosten veel levens want er werd gevochten en gevluchte slaven kregen de doodstraf als ze weer gevangen werden. Ook kregen ze vaak de doodstraf omdat ze in opstand waren gekomen.

 

In 1847 werd Liberia (West-Afrika) onafhankelijk van Amerika en de Engelsen. In het zuidoosten van Amerika heeft de slavernij het langste bestaan omdat daar de meeste plantages waren en dus waren de slaven daar hard nodig, vooral bij plukken van katoen.

 

Slavernij nu

Slavernij komt ook nu nog voor maar anders dan vroeger. Arme mensen verkopen soms hun kinderen omdat ze die niet te eten kunnen geven. Eigenaars van bedrijven zeggen dat ze die kinderen een goed leven zullen geven maar ze gebruiken die kinderen om voor ze te werken als tapijtknopers. De kinderen leven de hele dag in huis en mogen niet naar buiten en ze werken meer dan 12 uur per dag en soms nog langer. Ze krijgen niets betaald en gaan niet naar school. Ook worden vrouwen wel als slaven gebruikt, bijvoorbeeld om tegen hun wil als prostituee te werken. dat kan een gevolg zijn van mensenhandel.

 

Mensenhandel

Mensen worden dan beloofd dat ze in een ander land een leuke baan kunnen krijgen en veel geld verdienen maar als ze dan meegaan worden ze geslagen en opgesloten en ze moeten werk doen wat ze helemaal niet willen zoals prostitutie of iets met drugs. Vrouwen worden op die manier vaak gevangen gehouden. Ze lieten zich lokken in de hoop een beter leven tegemoet te gaan, maar ze krijgen juist een slechter leven. Er zijn dus nog steeds allerlei vormen van mensenhandel en slavernij. Bijvoorbeeld:

  • Meisjes die verplicht in de prostitutie moeten werken
  • In sommige landen worden jongens ontvoerd omdat ze dan verplicht soldaat moeten worden. Dit kunnen ook kinderen zijn.
  • Vrouwen worden in veel landen nog onderdrukt door mannen en gedwongen tot prostitutie
  • Soms worden mensen verkocht voor hun organen.
  • Loverboys maken meisjes verliefd en zorgen dat ze weglopen van huis en dan houden ze die meisjes gevangen om voor ze te werken in de prostitutie en/of om drugs te smokkelen.
  • Baby's en kleine kindjes worden gestolen of verkocht met als doel ze te verkopen voor adoptie
  • Kinderen worden door hun ouders verkocht en daarna gebruikt als slaven in verschillende arme landen

Dit is hoe het nu gaat. Dit is moderne slavernij. Over de hele wereld zijn ongeveer 800.000 mensen die nog steeds als het bezit van een ander worden behandeld, en die in handen zijn van handelaars. Ook worden er in sommige landen nog steeds vrouwen en kinderen verkocht.

 

Boeken over slavernij


Tags: slavernij, mensenhandel, vrouwenhandel
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2012-06-15
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2019-10-22 09:55:46  
hoe verliep slavernij? Reageer
gast - 2016-04-22 08:54:26  
slavernij gebeurde al bij de oude griekenReageer
gast - 2016-02-03 16:29:45  
Handige website voor me werstukReageer
gast - 2014-12-11 17:44:06  
en waarom werden mensen uit Afrika meegenomen Reageer
gast - 2014-10-21 19:50:23  
hoi ik ben Anniek en ik wil meer weten over slavernijReageer
gast - 2014-10-13 13:58:43  
hoe onstond de slavenij Reageer
gast - 2014-09-23 13:22:25  
bedankt voor de informatie!Reageer
gast - 2014-06-30 21:01:52  
Leuk voor spreekbeurt Reageer
gast - 2014-06-16 16:59:18  
ja,maar er staat nog wel wat in en ik vind het goeie info!!!Reageer
gast - 2013-10-07 18:01:17  
oke maar niet alles staat erin duhhh!Reageer
gast - 2013-09-15 15:10:38  
wie waren de eerste slaven handelaren?Reageer
gast - 2013-08-26 13:41:31  
waar was allemaal slavernij? Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving