aanmeld knop
dot

Voorkomen van gevaren bij rijden in het donker.

Nachtrijden.jpg
Gevaren bij het rijden in het donker zijn niet altijd te voorkomen. Het komt zelfs erg vaak voor dat mensen slecht zie in het donker. Maar waar kunt u zelf wel op letten? Bijna de helft van de Nederlanders heeft moeite om goed te zien in het donker. Heeft u zelf géén last van rijden in het donker, dan is er dus altijd wel een tegenligger in het verkeer die u niet goed ziet. Ouderen hebben het meeste last van te weinig verlichting.
GamesGames

Iemand van vijfenzestig jaar heeft acht keer meer licht nodig dan iemand van twintig jaar om hetzelfde te kunnen zien. Sinds Rijkswaterstaat besloten heeft om de verlichting op snelwegen steeds vaker uit te zetten, is het dus van levensbelang dat we gevaren bij autorijden in het donker zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

 

Autoruit vervangen?

Vuil op uw voorruit dat overdag niet zichtbaar is, kan ervoor zorgen dat uw zicht gehinderd wordt in het donker. Zorg altijd voor voldoende ruitenvloeistof en voeg als het kouder wordt ook wat antivriesmiddel toe zodat u ook in de winter tijdens een nachtelijke rit uw voorruit kunt reinigen. Vergeet ook niet zo nu en dan uw ruitenwissers af te nemen. Zo voorkomt u dat ze vuile strepen achterlaten. Tevens kunnen lichte krasjes op de voorruit  zorgen voor een verminderd zicht en dat kan zeer hinderlijk zijn als u in het donker rijdt.  Om te voorkomen dat u hierdoor in een gevaarlijke situatie komt, kunt u het beste tijdig uw autoruit vervangen. 

 

Tips voor goed zicht bij rijden in het donker

  • Controleer bovendien zo nu en dan uw autolampen. Zorg dat ze altijd goed schoon en gericht zijn en goed werken. Tijdens de APK wordt de verlichting op werking en afstelling nagekeken maar na een aanrijding kunnen de koplampen ontregeld zijn en is het zinvol om de afstelling te controleren. Ook als u zelf een lamp heeft vervangen, kan het zijn dat de positie is veranderd. Om de positie van uw lampen te controleren, kunt u het beste uw auto tegenover een muur of een winkelruit zetten. Het lichtbeeld van beide koplampen moet dan symmetrisch zijn. Loop ook één keer per maand rondom de auto om te kijken of de achterlichten en de verlichting van het nummerbord nog werken. Vraag iemand om achter de auto te gaan staan terwijl u het rempedaal intrapt om de remlichten te controleren.
  • Daarnaast is het natuurlijk altijd belangrijk om goed uitgerust achter het stuur te stappen. Bent u vermoeid, dan neemt de kans op een ongeluk aanzienlijk toe. De oorzaken van vermoeidheid liggen vaak in te weinig eten en drinken of juist in te veel en te koolhydraatrijk eten vlak voor het autorijden. Ook het eentonige geluid van de auto kan zeer slaapverwekkend zijn. Merkt u dat u slaperig wordt in de auto? Zorg dan dat u de eerstvolgende mogelijkheid stopt en even uit uw auto stapt om een paar rek- en strekoefeningen te doen. Ook kunt u op een veilige plaats een hazenslaapje van 15 minuten nemen. Als u hierna verder rijdt, zorg dan voor voldoende frisse lucht.
  • Mocht u nog steeds niet zeker zijn van uw zaak, dan kunt u altijd nog een aantal rijlessen nemen in het donker om zekerder te worden.

Tags: rijden in donker, autorijden, vermoeidheid, tips, apk
Artikel geschreven door: carglassnl.
Publicatie datum: 2012-12-12
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving