aanmeld knop
dot

Schrijver worden? Goede cursus of opleiding doet wonderen

Essay.jpg
Schrijver worden. Als je schrijver wilt worden moet je je eerst afvragen wat er voor nodig is om jezelf schrijver te mogen noemen. Het leuke is dat daar eigenlijk niets voor nodig is. Schrijver is een vrij beroep, dus iedereen die zichzelf zo wil noemen, kan als schrijver door het leven gaan. Je bent dan inderdaad een schrijver, maar toch ontbreekt er iets essentieels aan. Het stempel: literatuur en een goede uitgever!

Schrijven kan iedereen, maar een echt goede uitgever vinden, is een heel ander verhaal. Het is overigens niet moeilijk om een boek uit te geven. Er zijn legio mogelijkheden om boeken uit te geven in eigen beheer, of als e-book, of via een kennis of een vriend die er geld in wil stoppen. Daar kunnen soms heel goede boeken uit voortkomen. Het merendeel van dergelijke boeken zijn echter niet zo goed geschreven. De inhoud rammelt vaak aan alle kanten, ook de lay-out en de cover van het boek is niet bijzonder, en er heeft geen ervaren redacteur naar het manuscript gekeken om te adviseren je manuscript te verbeteren. Als je schrijver wilt worden is een uitgave in eigen beheer of een uitgave bij een kennis dan ook meestal niet je doel.  Je bekwamen via schrijfonderwijs, dat moet eigenlijk je eerste doel zijn.

 

Cursus schrijven, waar?

Schrijfcursussen heb je in alle soorten en maten. Van doe-vakanties tot privéles, van schrijfopleidingen tot thuiscursussen.  Goed beoordeelde schriftelijke schrijfcursussen zijn de cursussen van de NHA. Je kunt op hun website zoeken naar verschillende soorten, zeer uitgebreide cursussen, waarin je stap voor stap naar een eindproduct toewerkt. Dat kan zijn:

  • korte verhalen
  • kinderverhalen
  • scenarioschrijven
  • journalistiek

 

Literatuur

Als je echt de passie hebt om auteur te worden, dan bedoel je daarmee een schrijver van boeken, die worden uitgegeven door een bekende, gerespecteerde uitgeverij, en je boek komt daardoor in alle boekenwinkels te liggen. Je hoeft dus niet te leuren langs boekhandels om je boek bij hen op de plank te krijgen. Als je poëzie of proza schrijft, dan ga je voor het label 'literatuur.' Als je voor thrillers, of voor jeugdboeken of kinderboeken (of voor een ander genre gaat) dan wil je een soortgelijke erkenning. En terecht. Als je schrijftalent hebt, ontwikkel het dan. Stel dat niet uit. Want de weg naar de schappen van alle Nederlandse boekenwinkels, is oefening en ontwikkeling van je mogelijkheden als auteur.

 

Schrijver worden, moeilijk?

Een schrijver worden is niet moeilijk. Iedereen kan zichzelf schrijver noemen, dat heb ik al eerder genoemd. Erkenning krijgen van een goede uitgeverij, als schrijver, dat is wel moeilijk. Toch kan ik je verzekeren dat aanleg voor schrijven in combinatie met hard werken en veel oefenen, meer kan opleveren dan veel talent, weinig oefening en te weinig schrijven. Schrijven is namelijk ook een kwestie van werken, discipline, leren schrappen, consequent doorgaan met schrijven, en passie om het allemaal te volbrengen. En met name van oefenen door middel van cursussen en van feedback op je werk, lering trekken.  Wil je als schrijver erkent worden? Wees dan niet tevreden met die uitgave in eigen beheer, en ga dan ook niet in zee met die kennis die bereid is jouw werkje uit te geven terwijl je boek dan alleen maar in een enkele boekhandel komt te liggen, en dan ook nog alleen omdat je erom vraagt. Maar ga voor een echte uitgever, met een goede naam. Een goed manuscript vindt altijd zijn weg naar een goede uitgever.

 

Copywriter worden? Hoe word je tekstschrijver?
Journalistiek. Hoe word je journalist?
Jan Wolkers, Jeugd Jaagt Voorbij
Rutger Kopland, wie was hij?
Schrijfcursus


Tags: schrijver worden, cursus, schrijfcursus, uitgever, opleiding, schrijfopleiding, ik wil schrijver worden, journalist, verhalen, scenario
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2012-12-18
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving