aanmeld knop
dot

Vertrouwen proberen terug te krijgen

logo-tekst.jpeg
Vertrouwen in een ander (of zelfs in een situatie) doe je door op jezelf te vertrouwen. Je ´kiest´ ervoor om op iets of iemand te vertrouwen, en wantrouwen doe je op dat moment enkel omdat je niet zeker bent of die keuze de juiste is geweest.

Eigenlijk kan dit enkel bevestigd worden op het moment dat er iets gebeurd, er iets op het spel komt te staan; is het vertrouwen dan waard geweest?

 

Vertrouwen is een zeer moeilijke kwestie

Uiteraard kan vertrouwen ook met de jaren worden opgebouwd, en door positieve ervaringen met mensen en situaties. Op die manier gaat het vanzelf; je merkt dat een bepaald persoon er, hoe dan ook, echt voor je is. Dat je echt niet in de steek wordt gelaten. Of je ontdekt dat die ene situatie je echt geen kwaad zal doen.

 

Zelfvertrouwen krijgen

Vertrouwen kan beschadigd of aangesterkt worden, bewust of onbewust. Kies ervoor om op jezelf te vertrouwen en de keuzes te maken in het vertrouwen van anderen zonder te twijfelen of je eigen keuzes te wantrouwen. Maar hoe leer je dat? Er zullen immers altijd mensen of dingen blijven bestaan die je pijn zullen doen, of je vertrouwen zullen beschadigen. Maar zolang je blijft geloven in dat het niet alles en iedereen ‘zo’ hoeft te zijn, stel je jezelf open om te leren vertrouwen.

 

Veilige basis

Wanneer je die veilige basis niet hebt gehad zal het erg lastig zijn om anderen te vertrouwen. Vertrouwen krijgen begint immers al in je vroegste jeugd. Relaties zullen afgehouden worden als een veilige basis ontbreekt, en de weinige relaties die toch opgebouwd worden zullen in het teken staan van angst om weer verlaten te worden. Erg lastig, en professionele hulp kan dan zeer wenselijk zijn.

Wannneer je wel die veilige basis hebt gehad maar later in je leven teleurgesteld bent, is het al een heel ander verhaal. Het zelfvertrouwen is er dan wel, in tegenstelling tot hierboven omschreven. Maar alsnog kan het erg lastig zijn om anderen te (leren) vertrouwen.

Na wat deukjes te hebben opgelopen, heb ik zelf geleerd dat je leert vertrouwen door het te doen! Klinkt simpel, maar is erg lastig en gaat zeker niet zonder slag of stoot. In het leven wordt je vertrouwen nu eenmaal geschaad maar de draad weer oppakken en kijken naar wat je wel hebt heeft mij enorm geholpen. Het werkt dus wel.

 

Hoe krijg je zelfvertrouwen?

Vertrouwen is iets dat van jezelf uitkomt. Ik vertrouw erg veel mensen. Noem me naïef, maar ik voel mezelf er prettig bij.  Dat ik veel mensen vertrouw wil niet zeggen dat al die mensen te vertrouwen zijn.  Mijn persoonlijke mening is dat mensen te vertrouwen zijn tot het tegendeel bewezen is. Op het moment dat iemand me iets aandoet waardoor ik mijn vertrouwen in die persoon verlies, dan vertrouw ik hem/haar dus niet meer. Natuurlijk zijn er ook mensen die andersom redeneren en ervan uit gaan dat niemand te vertrouwen is, tot het tegendeel bewezen is. Maar wanneer is dan het tegendeel bewezen, vraag ik me af? Ik denk dat het dus iets persoonlijks is.

 

De invloed van je naaste omgeving

Een veel voorkomende oorzaak van een gebrek aan zelfvertrouwen ligt in je omgeving. Ouders, familie en vrienden bepalen vaak onbewust jouw mate van zelfvertrouwen. In lijn daarmee ligt ook het vergelijken van jezelf met anderen of een specifiek ideaalbeeld. Om je zelfvertrouwen te vergroten zul je moeten begrijpen waarom je verleden niet automatisch gelijk is aan de toekomst. Als je eenmaal weet wat (een gebrek aan) zelfvertrouwen inhoud en hoe het ontstaat, dan is de volgende stap het krijgen van een sterk en vooral blijvend zelfvertrouwen. Je zult het initiatief moeten terugpakken en zelfkritiek en perfectionisme loslaten. Daarbij is het tijd om jezelf te waarderen, accepteren en positief te gaan denken. Dit stimuleert positief denken, een sterk zelfvertrouwen en uiteindelijk controle over je eigen leven.


Tags: zelfvertrouwen, vertrouwen, zelfvertrouwen krijgen, meer zelfvertrouwen, vertrouwen winnen, vertrouwen terug winnen, cursus zelfvertrouwen, zekerheid, vertrouwen relatie,
Artikel geschreven door: antonjelle7.
Publicatie datum: 2012-12-18
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving