aanmeld knop
dot

Kan de kerstgedachte het begrotingsravijn voorkomen?

Amerika.jpg
Minder dan 2 weken en dan dreigt Amerika in de afgrond te vallen. Dat het niet zo vaart zal lopen is inmiddels wel duidelijk, maar de begrotingsafgrond, beter bekend als de ‘fiscal cliff’ hangt als het zwaard van Damocles boven het Congres. Maar waarom is dit zo’n belangrijk onderwerp?

Eerst een kort stukje geschiedenis. In de zomer van 2011 zou Amerika zijn schulden niet meer kunnen betalen. Het zogenoemde schuldenplafond was bereikt, Na weken onderhandelen tussen de Republikeinen, vertegenwoordigt door de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, aan de ene kant en de Democraten en het Witte Huis aan de ander kant, kwam er een compromis. Het schuldenplafond werd verhoogd, zodat Amerika zijn betalingsverplichtingen zou kunnen nakomen, zoals de rente op staatsobligaties en het uitbetalen van salaris aan overheidspersoneel. En er werd een commissie ingesteld die met een oplossing moest komen om dit in de toekomst te voorkomen. Deze commissie kwam, zo ver was wel duidelijk met niet echt iets constructiefs, omdat de polarisatie tussen de Republikeinen en Democraten sinds de verkiezing van president Obama in 2008 steeds erger is geworden en er waren immers presidentsverkiezingen in 2012. Dat er een oplossing moest komen was duidelijk, maar dat was pas na de verkiezingen een zorg, want de politieke verhoudingen en situatie zou dan wel anders kunnen zijn.

 

Obama en Mitt Romney

De presidentsverkiezingen tussen president Barack Obama en Mitt Romney voerde Obama campagne voor de middenklasse. Hij beloofde dat als hij herkozen zou worden er voor zou zorgen dat de belastingen voor de middenklasse niet omhoog zouden gaan en dat de belastingenverlagingen voor de rijkste Amerikanen zouden worden afgeschaft. De Republikeinen zijn hier fel tegen. Hoewel Mitt Romney ook zei voor de middenklasse op te komen hielp zijn nu beruchte “47 procent” opmerking niet en voerde hij campagne om Medicare te hervormen en er voor te zorgen dat de overheid juist veel zou bezuinigen en minder zou uitgeven.

 

Zoals bekend verloor Mitt Romney van Obama en de situatie veranderde niet. Het Witte Huis beleef in handen van de Democraten, de Republikeinen hielden de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat bleef in handen van de Democraten. De verkiezingen verliepen voor de Republikeinen dramatisch. Ze verloren zetels in zowel het Huis als in de Senaat en slaagden er niet in het Witte Huis te heroveren. Dus met een onveranderde situatie kwam de ‘fiscal cliff’ weer terug op de agenda.

 

Recessie Amerika

Het begrotingsravijn houdt in dat als het Witte Huis en het Congres geen akkoord bereiken over belastingen en bezuinigingen Amerika opnieuw in een recessie kan komen. President Obama wil dat de zogenoemde Bush tax cuts, die er voor zorgen dan de rijkste Amerikanen minder belasting betalen, worden afgeschaft en dat de middenklasse, mensen die minder dan 250.000 dollar verdienen, wel een belastingverlaging krijgt. De Bush belastingverlagingen lopen het eind van dit jaar af. Als de belastingverlagingen wordt afgeschaft zorgt dit voor een stijging van de belastingopbrengsten, maar dit zorgt er voor dat de gemiddelde Amerikaanse burger 2000 dollar meer aan belasting gaat betalen, wat dus leidt tot een daling van besteedbaar inkomen, waardoor men minder geld kan uitgeven wat weer nadelig is voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Het gevolg daarvan is dat de economische groei afneemt.

 

Amerikaanse staatsschuld

Als de belastingverlagingen worden doorgezet leidt dit tot een verdere stijging van de staatsschuld, iets wat de Republikeinen niet willen. Een stijging van de Amerikaanse de staatsschuld zou dan weer kunnen leiden dat het schuldenplafond weer verhoogd moet worden en dat zou op termijn kunnen leiden tot een lagere groei aangezien de rentelasten een steeds groter beslag op de totale middelen zouden leggen.

 

Als het Witte Huis en het Congres voor 1 januari 2013 geen akkoord hebben over al dan niet de belastingverlagingen voor de middenklasse te handhaven en maatregelen hebben om de uitgaven van de Amerikaanse overheid terug te dringen valt Amerika over het begrotingsravijn. Dit betekent dat per 1 januari de middenklasse, waartoe de grootse groep van de Amerikaanse bevolking behoort, een forse belastingverhoging krijgt en er drastisch wordt bezuinigd op de sociale zekerheid en de ziektekosten voor ouderen.

 

Medicare

President Obama heeft campagne gevoerd om niet te bezuinigen op Medicare en verzekerde dat als hij herkozen zou worden de middenklasse niet meer belasting zou betalen. De kiezers hebben Obama beloond want hij werd ruim herkozen. Hij zal deze belofte dan ook niet breken. Obama geniet nu het zogenoemde momentum, maar beide partijen zullen water bij de wijn moeten doen. Maar president Obama en de Democraten zitten in een iets comfortabele positie dan de Republikeinen.

 

Peiling

Uit een onlangs gehouden peiling blijkt dat de Amerikaanse bevolking de Republikeinen de schuld zullen geven als Amerika het begrotingsravijn in valt. John Boehner, die namens de Republikeinen onderhandelt, weet ook dat zijn partij de verkiezingen verloor en dat de Amerikaanse kiezers niet voor de plannen van Mitt Romney en zijn partij kozen. Als Boehner akkoord gaat met het plan van Obama zullen zijn Republikeinse partijgenoten in het Huis van Afgevaardigden daar tegen stemmen. Dat zou gezichtsverlies voor Boehner betekenen.

 

Fiscall Cliff

Als Boehner niet toegeeft gaat Amerika over de ‘fiscal cliff’ en leidt dit waarschijnlijk tot een nieuwe recessie en dat zou nog meer schade opleveren voor de Republikeinse partij. En met de tussentijdse verkiezingen voor het Congres, die al in 2014 zijn, is dat niet echt een goed vooruitzicht. Zeker niet met het verlies van een groot aantal zetels bij de laatste verkiezingen. Als de Democraten in 2014 ook in het Huis een meerderheid zouden krijgen zou dit een ramp zijn voor de Republikeinen. Obama kan dan zijn beleid, waar de Republikeinen van gruwelen, zonder enige tegenstand doorvoeren.

 

Met nog minder dan 2 weken te gaan is het spannend of men een akkoord bereikt. Als de Amerikaanse politici nu eens niet aan hun eigen belangen denken, maar in het landsbelang handelen en hun meningsverschillen opzij zetten dan is er een akkoord. Een akkoord is het mooiste Kerstcadeau wat Amerika zich kan wensen. Laten we hopen dat de politici op Capitol Hill ook handelen in de kerstgedachte en deze omarmen. Lees hier meer over dit onderwerp en andere onderwerpen over de Amerikaanse politiek.


Tags: Amerika, begrotingsravijn, begrotingsafgrond, fiscal cliff, Obama, Republikeinen, belastingverlagingen, staatsschuld, schuldenplafond, Witte Huis, Congres,
Artikel geschreven door: M. van den Doel.
Publicatie datum: 2012-12-19
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving