aanmeld knop
dot

Voorgerecht vis

logo-tekst.jpeg
Vis als voorgerecht, lekker. Er zijn veel voorgerechten met als hoofd ingrediƫnt vis. In dit gerecht een heerlijk voorgerecht met garnalen, een voorgerecht met mosselen, en een voorgerecht met peterselie en ansjovis.

Voorgerechten met vis zijn licht en als je een visliefhebber bent is het heerlijk.  Erg lekker als voorgerecht is bijvoorbeeld Boniet. Het is een oud Italiaans gerecht, op basis van peterselie  ansjovis en tomatenpuree. Wat heeft u nodig voor Boniet?

 

Boniet

  • 2 bosjes verse fijngehakte peterselie. Hak zo fijn mogelijk!
  • 1 half ons ansjovisfilet. Laten uithakken en fijnsnijden
  • 3 a 4 tenen uitgeknepen knoflook
  • 3 a 4 eetlepels wijnazijn (witte)
  • 8 eetlepels extra virgin olijfolie
  • 1 grote eetlepel tomatenpuree
  • vers gebakken brood of een stokbrood

De ingrediënten voor de Boniet worden in een schaaltje bereid, dus u heeft een frisse schaal nodig.

Was de peterselie heel grondig schoon met helder water. Dit is belangrijk omdat de peterselie rauw blijft! Laat goed uitlekken of sla het water er uit.

 

  • Hak de peterselie zo fijn mogelijk en leg deze in de schaal
  • Voeg de fijn gesneden ansjovis toe
  • Knijp 3 a 4 teentjes knoflook boven de schaal uit
  • Voeg de olijfolie toe
  • Voeg de tomatenpuree toe
  • Voeg de wijnazijn toe

Meng alles goed door elkaar totdat een lekkere massa ontstaat die u op brood kunt smeren. Heerlijk als voorgerecht!

 

Gekookte mosselen met sla en hete dressing

Voor dit voorgerecht heeft u hoge cocktail glazen nodig, om de mosselen in op te dienen. Verder wordt een lepel gebruikt om het gerecht te eten.

 

Ingrediënten

  • Ijsbergsla flinterdun gesneden (reepjes)
  • Gepelde (van het velletje ontdaan) witte witte druiven (ongeveer 10 per persoon) zonder pitten
  • Gekookte mosselen (afgekoeld). Een handje per persoon
  • Cayennepeper
  • Slagroom
  • Mayonaise
  • Kant en klare whiskey saus of een scheutje whiskey of sherry

Kook de mosselen vooraf zodat ze tijd hebben om af te koelen. Pel de druiven door ze met een scherp mesje het schilletje eraf te peuteren. daarna door midden snijden en de pitjes eruit halen.

  • Snij de ijsbergsla fijn in dunne reepjes en leg in elk glas een laagje van ongeveer anderhalve centimeter ijsbergsla
  • Schep de mosselen op de sla
  • Leg de mosselen op de druiven
  • Maak een sausje van whiskeysaus met cayennepeper en slagroom
  • Of een sausje van Mayonaise, een scheutje slagroom, een scheutje whiskey of sherry, cayennepeper

Het is de bedoeling dat de cayennepeper het sausje lekker pittig maakt. In combinatie met de zoete druiven is dat echt lekker. Voor kinderen, of voor mensen die niet van gepepert houden, kunt u kiezen voor alleen whiskeysaus met slagroom verdund. De saus schept u vlak voor het opdienen over de mosselcocktails, net genoeg om het een lekker romig uiterlijk te geven maar de mosselen end ruiven moeten nog wel zichtbaar zijn. Een heerlijk voorgerecht met mosselen. Zelfs voor mensen die niet zo gek op mosselen zijn!

 

Marokkaanse garnalen

Dit is een heel lekker voorgerecht, maar serveer er niet te vel brood bij, wanders vult het zelfs al flink. U heeft nodig:

  • Gepelde garnalen (Hollandse of uit de diepvries)
  • Roomboter
  • Zout
  • Knoflook
  • Verse dille of (veel) gedroogde dille)
  • Citroen
  • Hete pepers of sambal

Smelt de roomboter in een pan waarin je makkelijk kunt scheppen of roeren. De boter mag liever niet bruisen maar gewoon smelten. Voor vier personen een half pakje roomboter.

  • Voeg de garnalen in de boter en zet het vuur wat hoger, schep ze om en om gaar
  • Voeg een uitgeperste teen knoflook toe per persoon
  • Zout naar smaak toevoegen en blijven omscheppen
  • Een theelepel sambal per persoon (heet) of eventueel minder als je te heet niet lekker vindt, of snij pepertjes fijn en snipper ze door de garnalen
  • Voeg het sap van een citroen toe (pas op dat er geen pitjes in zitten want dan wordt het sausje bitter) op vier personen
  • Een kop water toevoegen
  • Een beetje laten indikken
  • Veel verse dille fijnhakken en toevoegen of kan ten klaar dille (droog) maar ook dan veel dille

Proef de saus of de smaak u bevalt. Als hij te flauw is laat de saus dan iets indikken. Als er qua smaak nog iets aan ontbreekt voeg dan eventueel sambal, dille of zout toe. Opdienen met stokbrood. 


Tags: voorgerecht met vis, garnalen, mosselen, boniet, ansjovis, cocktail mosselen, voorgerechten, recept, recepten, vis, viscocktail, cocktailsaus, whiskeysaus
Bronnen: Oma Rietje, Allrecipes.nl, vrienden
Artikel geschreven door: TryOut.
Publicatie datum: 2012-12-20
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving