aanmeld knop
dot

Krolse kat. Tips!

katcypers.jpg
Als een kat krols is, berg je dan maar. Of stop oordopjes in je oren want de poes is niet te stoppen, blijft mekkeren en rolt graag over de grond. Wat kan je er tegen doen en hoe werkt het eigenlijk met krolse katten?
DierDier

Een poes wordt gemiddeld twee a driemaal per jaar krols. Er zijn echter ook poezen die veel vaker krols worden. Als een poes gedekt wordt, is de krolse periode meestal snel weer over, maar een dekking is natuurlijk lang niet altijd de bedoeling. Als u de poes (nog) niet wilt laten dekken, kan de kat aan de pil. De pil is echter niet zo gezond voor poezen, maar als tijdelijke oplossing natuurlijk wel een optie. Wilt u helemaal niet dat de kat kittens krijgt, is sterilisatie de beste oplossing.

 

 

Wanneer worden katten krols?

Het krols worden komt meestal voor in de volgende periodes van het jaar:

  • januari tot en met april
  • juni tot en met september

In de donkere maanden, van oktober tot december, worden poezen niet vaak krols. Dat komt omdat de krolsheid samenhangt met de hoeveelheid uren daglicht. Kunstlicht heeft hier geen invloed op. Gedurende een krolse periode is de poes ongeveer 4 dagen vruchtbaar. Ze zal luidkeels kenbaar maken dat ze krols is. Het klinkt een beetje als jodelen, maar als de kat voor het eerst krols is denken mensen ook wel eens dat de poes heftige pijn heeft. Dit is niet het geval. De poes zoekt gewoon een partner en lokt hem met het geluid. De poes kan er niks aan doen en kan er ook niet mee stoppen. Katers kunnen terug gaan jodelen/schreeuwen, om de poes te laten weten dat ze het geluid gehoord hebben.

 

Kat krols, wat nu?

Als de poes krols is heeft dit een paar vervelende bijkomstigheden:

  • de kat maakt veel kabaal. Schreeuwt, mekkert, jodelen, kermen
  • gaat over de grond rollen en lijkt wel onder invloed van iets (dat klopt ook, het zijn hormonen die het gedrag veroorzaken)
  • wrijft tegen meubels en mensen aan
  • kan laag bij de grond kruipen
  • kan gaan plassen in huis
  • als u andere katten heeft kunnen die het gemekker soms zat zijn en de poes een tikje geven

Aan het gedrag kan de krolse poes echter weinig doen, het is de natuur. U kunt de kat het beste laten helpen/steriliseren, laten dekken, of aan de pil doen. Straffen is echt niet zinvol en ook zielig voor de kat. U kunt de kat alleen maar een beetje afleiden, maar als nel zal het geschreeuw weer beginnen. De pil is een oplossing, maar geeft de kans wel een iets verhoogde kans op kanker. Te laat laten steriliseren geeft de poes echter ook een verhoogde kans op kanker.  Overweeg bij een gezonde kat altijd een huisdierenverzekering. Na verloop van tijd zal dit zeker gunstig uitpakken.

 

Paring

Als de poes paart terwijl ze krols is, is de kans groot dat ze zwanger raakt. Een kater en een poes kunnen een paar keer per dag paren. De krolse poes laat ook andere katers toe, daarom kan en nest kittens afkomstig zijn van verschillende vaders.

 

Steriliseren, op welke leeftijd?

vanaf 6 maanden kan de poes gesteriliseerd worden, maar overleg even met de huisarts wat voor uw huisdier het beste is. Een sterilisatie bij de poes is een duurdere ingreep dan castratie bij een kater, omdat de poes een buikoperatie moet ondergaan terwijl de kater uitwendig geholpen wordt.


Tags: kat krols, poes krols, krolse katten, tips, pil, sterilisatie, krols herkennen
DierDierArtikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2012-12-29
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2014-02-10 18:14:38  
Onze poes is al 18 jaar oud en maakt de laatste tijd ook dergelijke geluiden. Ze maakt duidelijk een krolse indruk. Wat wel vreemd is, is dat ze al 17 jaar geleden is gesteriliseerd. Dus in eerste instantie dachten we dat ze inderdaad pijn had.Reageer
Reactie van SammyJo - 2014-02-10 21:45:30  
Hi, als je poes deze geluiden maakt terwijl ze gesteriliseerd is kan het misschien wel pijn zijn. Soms doen ze het ook als ze bang zijn, of boos, of een haarbal hebben of ze iets anders dwarszit. Als het blijft kan je beter wel even de dierenarts vragen.Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving