aanmeld knop
dot

Moeten hoofddoekjes verplicht zijn binnen de islam?

logo-tekst.jpeg
De laatste tijd zien we in Nederland steeds meer vrouwen met hoofddoeken. Ook is het steeds meer in het nieuws dat deze zouden moeten verdwijnen uit het straatbeeld van Nederland. Dit gebruik hoort natuurlijk bij het islamitische geloof, zoals iedereen wel weet, maar waarom? Waarom wordt het door de vrouwen gedragen? En met welk doel?

Wat staat er nou precies over in de koran? Er wordt inderdaad geschreven over de vrouw dat zij haar blik neer moet slaan en haar intieme delen bedekt moet houden en als sieraad moet bewaren. Ze mag er dus niet aantrekkelijk uitzien voor mannen. Dit bedekken geldt echter niet, zoals ook beschreven staat, voor de delen die toch al zichtbaar zijn. Dit laatste geeft het voordeel dat vrouwen nog normaal kunnen functioneren in de maatschappij.

 

Vooroordelen

In verdere verzen wordt hier ook wel naar verwezen, maar deze zijn eigenlijk bedoeld voor de vrouwen van de profeet. Een hoofddoek brengt vooroordelen met zich mee. Zo wordt er gezegd dat vrouwen minder snel zouden worden aangenomen voor werk dan vrouwen zonder hoofddoek. Dat komt dan bijvoorbeeld door de mogelijke onderdrukking en taalachterstand. Ook staat het dragen van een hoofddoek voor de sekse-ongelijkheid die nog bestaat binnen de islam, aangezien het in sommige landen zelfs verplicht is voor vrouwen zich te bedekken. Maar dat is niet het geval in de Nederlandse maatschappij.

 

Hoofddoek dragen, wie beslist?

Terwijl de hoofddoek eigenlijk een vrouwenkwestie is, wordt de discussie hierover volgens mij vaak gevoerd door mannen. Soms lijkt het of de mening van de vrouwen niet gevraagd en/of niet als belangrijk wordt beschouwd. Hoewel er nu wel gelukkig steeds meer vrouwen opkomen voor hun rechten binnen het geloof. Fortuyn begon in 2002 als één van de eerste in Nederland met het onder de aandacht brengen van dit onderwerp in de Nederlandse politiek. Een volledige keuzevrijheid zal misschien niet snel behaald kunnen worden. Mensen laten zich nou eenmaal beïnvloeden door anderen. Dochters van moeders met een hoofddoek zullen later zelf ook sneller een hoofddoek dragen, omdat zij hiermee zijn opgegroeid.

 

Discussie over hoofddoek dragen

Er is dus veel discussie over het feit dat de hoofddoek juist wel of niet zou moeten worden gedragen binnen het islamitische geloof. Het wordt dan ook niet door elke vrouw gedragen. Zij hebben hier allemaal andere motieven voor, zoals het met respect worden behandeld door mannen. Verder speelt de maatschappij waarin ze leven een grote rol. Niet overal wordt het geaccepteerd om zonder hoofddoek rond te lopen.


Een hoofddoek betekent voor iedereen dus misschien iets anders en wordt niet door iedereen om dezelfde reden gedragen. Ook heeft het te maken met de tijd en plaats waarin vrouwen leven. In sommige landen zijn vrouwen verplicht zich van top tot teen te bedekken en ze hebben daarin geen keuze, in andere landen is de keuze vrij. Vroeger was het veel gebruikelijker dan nu, omdat vrouwen nu meer de kans hebben gekregen hun eigen mening te uiten. Wat wel krom blijft, is het idee dat de mannen misschien ook beslissingen nemen over het dragen ervan, wat ik in principe niet logisch vind.

 

Eigen mening

Zelf vind ik dat elke vrouw zelf moet kiezen hoe zij zich aan haar geloof wil wijden. Dit kan door middel van uiterlijk vertoon zoals een hoofddoek, maar het geloven alleen en wijden van haar leven aan het geloof moet ook genoeg kunnen zijn. Hoe zij de Koran interpreteert, moet zij naar mijn mening zelf beslissen: met of zonder hoofddoek. Deze keuze ligt geheel bij haarzelf en zou door niemand anders beïnvloed moeten worden.


Tags: godsdienst, islam, hoofddoek
Bronnen: grenzeloos.org
Artikel geschreven door: anneloesvdklift.
Publicatie datum: 2013-01-05
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving