aanmeld knop
dot

Neuspeuteren. Is dat ongezond?

neuspeuteren.jpg
Neuspeuteren. De meeste mensen doen het stiekem. Dat komt omdat we het heel vies vinden om elkaar te zien als we in onze snotkoker zitten te peuteren. Toch kan je stellen dat ieder mens wel eens in zijn neus peutert. Zelf als je het niet wilt doen, ontkom je er soms niet aan. Is neuspeuteren gezond of ongezond?

Neuspeuteren, je hebt vast en zeker zelf ook wel eens in je neus gepeuterd.  Snot droogt nou eenmaal op in je neus en het valt er niet vanzelf uit. Dus op een bepaald moment gaat vanzelf je vinger je neus in, om het opgedroogde snot eruit te peuteren. Je poert en peutert in je snotkoker tot de snot, droog of nat, je neus uitkomt. Je kunt er bolletjes snot van draaien, maar snot wordt ook wel opgegeten. Als je heel netjes wilt neuspeuteren, dan kan je er een papieren zakdoek bij gebruiken. Voor en na het peuteren kan je het beste je handen wassen. Dan breng je geen bacteriën van je handen over naar je neusgat, en andersom, breng je ook geen bacteriën van je neus over naar jezelf of de wereld om je heen.

 

Peuteren in je neus, vies?

Peuteren in je neus vinden we vies. Maar we vinden het ook stiekem een beetje lekker. Alleen ons eigen snot bevalt ons, snot van anderen daar gruwen we van.  Interessant eigenlijk als je er over nadenkt. Misschien is dat wel een heel natuurlijke reactie, omdat we onbewust weten dat die ander bacteriën die in het snot zitten, op zijn vingers krijgt. Als iemand zijn snot opeet, krijgt hij die bacteriën ook in zijn mond. Met zo'n mond wil je natuurlijk ook niet tongzoenen. Daarom gebeurt neuspeuteren maar al te vaak in het geniep.

 

Snot opeten? Niet zo lekker?

Als mensen hun eigen snot opeten, krijgen ze een hoop bacteriën binnen. Je neus vangt namelijk de hele dag stofjes uit de lucht op, en ook bacteriën en virussen. Je neus is eigenlijk een soort filter die voorkomt dat je allerlei vuil en minuscuul kleine wezentjes in je lichaam krijgt. Tegelijkertijd kan het best zo zijn dat je juist dankzij het snot veel bacteriën en virussen binnenkrijgt, waardoor je misschien wel meer antistoffen aanmaakt tegen ziektes. Deskundigen verschillen hierin van mening. Is het nou gezond of ongezond?

Als je lekker een potje in je neus wilt gaan zitten peuteren is het in elk geval aan te raden om:

  • je handen te wassen voordat je gaat neuspeuteren, om te voorkomen dat je bacteriën en virussen op jezelf overbrengt
  • een papieren zakdoek te gebruiken bij het neuspeuteren
  • je snot liever niet op te eten
  • na het peuteren je handen nog een keer te wassen
  • als je je snot hebt opgegeten, spoel dan je mond en poets je tanden. Viespeukje!

Tags: neuspeuteren, snot eten, opeten, neus peuteren, ongezond, gezond
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-06-19
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving