aanmeld knop
dot

Bush III?

Amerika.jpg
Iets meer dan twee maanden geleden ging de Amerikaanse kiezer na de stembus en besloot dat president Barack Obama nog 4 jaar in het Witte Huis mag blijven. De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney verloor en de Republikeinen verloren daarnaast ook nog eens zetels in het Congres. De volgende presidentsverkiezingen zijn pas in 2016 en dat lijkt nog ver weg, maar er zijn nu al veel Republikeinse politici die wel eens een poging zouden kunnen doen om de Republikeinse presidentskandidaat te worden.

De Republikeinse politici die een eventueel een poging zouden willen doen hebben alle tijd. Maar om eerst eens te analyseren waarom men de verkiezingen verloor springen veel prominente Republikeinen in het gat dat Mitt Romney achter laat, want de rol van Romney in de Republikeinse partij is uitgespeeld.

 

Om een serieuze poging te kunnen doen is veel geld, steun van prominente partijleden en een goede campagne nodig. Daarnaast moet men de voorverkiezingen, die beginnen in januari 2016, zien te winnen. Men kan dus niet vroeg genoeg beginnen. We zetten de eventuele kandidaten op een rij.

 

Vrouwelijke kandidaten

Allereerst is daar de senator van New Hampshire, Kelly Ayotte. Ayotte is populair en het is bekend dat ze serieus denkt om mee te doen. De afgevaardigde van Minnesota, Michele Bachmann, kan de conservatieve religieuze achterban van de Republikeinen partij aan zich binden. Bachmann deed dit jaar ook mee, maar stopte na de eerste voorverkiezing waar ze als laatste eindigde. De kans dat ze opnieuw mee doet lijkt onwaarschijnlijk. Als ze wel mee doet en ze moet weer via een zijdeur het podium verlaten is dit zeer pijnlijk. De derde vrouw die serieus na denkt om mee te doen om de Republikeinse presidentsnominatie te winnen is de gouverneur van South Carolina, Nikki Haley.

 

Mannelijke kandidaten

Bij de mannen doen verschillende namen de ronde. Allereerst wordt de broer van voormalig president George W. Bush, Jeb Bush, genoemd. Jeb Bush was een succesvolle en populaire gouverneur van Florida en heeft een goede naam op het gebeid van onderwijs en ook onder de Latino’s in Florida was hij populair. Aangezien de Latino’s in 2020 de grootste bevolkingsgroep in Amerika zijn is het belangrijk om deze groep als kiezers aan je te binden. Obama won de verkiezingen in 2008 en 2012 mede door deze grote groep kiezers. De Latino’s, of Hispanics, zoals ze ook wel worden genoemd, stemmen over het algemeen Democratisch. In New Jersey zijn in 2013 verkiezingen voor het gouverneurschap. Chris Christie, die nu gouverneur is, heeft aangegeven voor zijn herverkiezing te gaan. Mocht hij deze winnen dan is het onwaarschijnlijk dat hij meedoet, maar mocht hij deze verliezen dan kan hij mee doen om de Republikeinse nominatie proberen te winnen. Christie werd als gouverneur gekozen in een overwegend Democratische staat en is bij veel Democraten populair. Christie werd ook enige tijd genoemd al eventuele vice-presidentskandidaat van Mitt Romney, maar Romney koos voor Paul Ryan. Ryan is de voorzitter van de commissie Financiën en maakt geen geheim van zijn presidentiële ambities in 2016.

 

Andere namen zijn die van de gouverneur van Louisiana, Bobby Jindal, de gouverneur van New Mexico, Susana Martinez, de gouverneur van Virginia, Bob McDonnell, de zoon van afgevaardigde Ron Paul, senator Rand Paul, afgevaardigde van Indiana, Mike Pence en de gouverneur van Texas, Rick Perry. Ook worden de namen van de senator van Ohio, Rob Portman, de senator van Florida, Marco Rubio, de gouverneur van Nevada, Brian Sandoval, voormalig senator van Pennsylvania, Rick Santorum, senator van South Dakota, John Thune en de gouverneur van Wisconsin, Scott Walker, genoemd.

 

Kansen

Mike Pence, John Thune en Brian Sandoval, zijn wel in hun eigen staat bekend, maar daar buiten niet of nauwelijks. Zij zullen, als zij besluiten mee te doen, heel wat aan name recognition moeten doen. Ze zijn bij het grote publiek onbekend. Bobby Jindal, met Indiase wortels kan de Aziatische groep kiezers aan zich binden. Hij staat ook voor een gematigde koers van de Republikeinse partij. Marco Rubio, zoon van Cubaanse immigranten kan ook de Hispanics aan zich binden. Bob McDonnell stopt in 2014 als gouverneur wat ook een mooi moment is om in de race te stappen. Rick Perry, die ook dit jaar mee deed spreekt al weer met potentiële geldschieters en supporters. Rob Portman werd ook genoemd als running mate van Mitt Romney en was nauw betrokken bij de campagne van Romney en weet dus wat er fout kan gaan. Rick Santorum laat ook voorzichtig doorschijnen dat hij opnieuw een poging wil doen. Scott Walker, Marco Rubio en Michele Bachmann zijn favorieten van de Tea Party beweging.

 

Bush?

De Republikeinse partij, hoe raar dat ook mag klinken in aanloop naar 2016, is waarschijnlijk nog niet klaar voor een vrouw. Dus dan vallen er al vier kandidaten af. De drie onbekenden, Pence, Thune en Sandoval, moeten nog heel hard werken aan bekendheid en dan nog is het maar de vraag of ze genoeg geld en steun krijgen. De kandidaat die waarschijnlijk alle verschillende stromingen binnen de Republikeinse partij kan verenigen en ook een goed verhaal heeft is Jeb Bush. De kans is groot, dat als hij besluit mee te doen, hij een zeer goede kans maakt om de Republikeinse presidentsnominatie te winnen. En krijgen we dan president Bush III in 2016?

 

Lees meer over de Amerikaanse politiek (nieuws, video’s, cartoons, peilingen, etc.) hier en volg het op Twitter via @focusonamerica.   


Tags: Amerika, politiek, Bush, Republikeinen, 2016, presidentsverkiezingen, vrouwelijke kandidaten, mannelijke kandidaten
Artikel geschreven door: M. van den Doel.
Publicatie datum: 2013-01-07
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving