aanmeld knop
dot

Wat en hoe voer je (jonge) vogeltjes en egeltjes?

egel denk aan mij.jpg
Wat en hoe voer je een jong vogeltje? Niet iedereen weet dat. Ook ik en andere vrijwilligers bij vogelopvang Karel Schot hebben dat moeten leren. Ik heb van de leidinggevende bij deze vogelopvang in Rotterdam, een korte cursus gehad. Zo weet ik nu dat de kleine jonge vogeltjes, met een pincet pinkies met kattenvoer (uit blik), en kuikenkruim (als ik het mij goed herinner) te eten krijgen.
DierDier

Omdat de kleine vogeltjes nog niet zelfstandig kunnen drinken, doe je er ook een beetje water bij, zodat ze alles in één keer binnen krijgen. Ook kleine kraai soorten krijgen dit te eten. De kleine vogelsoorten krijgen een pinkie per keer. 

 

Hoe maak je het voer klaar?

  • Je neemt een bakje, dat groot genoeg is om alle vogels die je moet voeren, te eten te geven.
  • Dan doe je de pinkies, die uit de vriezer komen, in een zeef en hou je onder koud water, zodat ze ontdooien. (Let op met warm water. Het kan zijn dat sommige voer soorten snel gaan rotten. Denk daarbij aan vis voor de meeuwen.)
  • Dan doe je de blikvoer er doorheen, en de kuikenkruim, en roer je het door elkaar heen. Zorg daarbij dat het maal niet te droog wordt.
  • En als laatst komt er een beetje water bij, zodat het er uitziet als een soort papje. De juiste dikte is vla dikte.
  • De jonge kleine vogeltjes (denk daarbij aan koolmeesjes en mereltjes) krijgen om het kwartier te eten. De kraai soorten om het uur.

Elke jonge vogel maakt zijn eigen soort geluid tijdens het eten. Mijn vriend heeft voor het eerst in de lente van 2012 jonge vogeltjes gevoerd. Hij vond het best wel leuk. In de lente/zomer kan het wel eens voor komen dat je tot 18.00 minimaal door werkt. Maar dat is niet verplicht. Ik ben er nogal erg fanatiek in, omdat ik een natuur/dier liefhebber ben. Al sinds ik klein ben vind ik het leuk om vogels te eten te geven en ernaar te kijken. Ik ben daarom ook reuze blij dat ik bij Karel Schot terecht ben gekomen. Ik heb er ook verschillende filmpjes van staan op YouTube. Als u een filmpje wilt zien kunt u patricia scholten op youtube typen. U kunt ook vogel opvang Karel Schot intoetsen.

 

Egels verzorgen

Ik heb nu een aantal weken achter elkaar de egels verzorgd. Ongeveer 2 maanden geleden hadden we een hele kleine egel die nog de fles kreeg. Je zal wel raar op kijken als je leest dat een egel de fles krijgt. Ik in ieder geval wel. Ik wist ook niet wat ik mij daar bij voor moest stellen. Ik vroeg aan de leiding die de fles ging geven of ik mee mocht kijken. En gelukkig mocht dat. Ze woog het egeltje. En pakte daarna een ml spuit (10 ml gaat daar in). En ze deed er 10 ml pap in. Er zat ook een kleine speen op. En ze nam het egeltje in een handdoek en legde het in haar hand. In de andere hand nam ze het spuitje, dat deed ze in het bekje en dan moet je heel veel geduld hebben voor het egeltje het op gegeten heeft. Daarna gaat het egeltje weer op de weegschaal om te kijken of het egeltje het echt op gedronken heeft. Sommige vrijwilligers voeren kleine egeltjes namelijk per ongeluk niet goed. Dan hebben ze niet in de gaten dat het onder het bekje zo over het buikje loopt. Daarom wordt het egeltje na het voeren nog een keer gewogen.

 

Eten voor jonge egels maken?

Hoe maak je een papje voor de egels? Nutrilon (heeft een andere naam, is een pot met hetzelfde idee, maar dan voor katten. Moet ook in de koelkast bewaard worden,) en rijstepap en dat meng je door elkaar met louw water, tot het melkdun is. Dat kan je dan in een lege deksel schenken. De deksel kan van een pot groenten of van een lege pot pindakaas zijn. Dit eten krijgen ze om de 4 uurtjes. Ook als het dekseltje nog niet leeg is, wordt het vervangen voor vers eten.

 

Wat eten volwassen egels?

Volwassen egels krijgen weer wat anders te eten. Als de egel aan moet komen (een egel is niet op gewicht als het diertje zich niet mooi rond kan op rollen) dan krijgt het harde kattenbrokken met water. Natte kattenbrokken (een beetje water bij de harde kattenbrokken doen, dan wordt het nat). En ze krijgen meelwormen. Als ze zich niet meer helemaal op kunnen rollen, zijn ze echter te zwaar. Dan gaan ze juist op dieet. Dit houdt dan in dat ze alleen harde kattenbrokken en water krijgen.

 

Geef egels nooit melk!

Egels kunnen niet tegen melk! Hun darmen gaan dan ontstoppen en daar kunnen ze aan doodgaan.

 

Mocht u interesse hebben om als vrijwilliger bij Karel Schot (vogelopvang, egels en vleermuizen opvang) in Rotterdam te komen werken, kijk dan gerust op de website vogelklas.nl U kunt ze ook op Twitter en op Facebook vinden. Daar staan ook foto's op van jonge vogels.


Tags: jonge vogeltjes, egeltjes, eten, egelvoer, meelwormen, voedsel, kattenvoer
Bronnen: vogelklas.nl
DierDierArtikel geschreven door: Patricia .
Publicatie datum: 2013-01-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving