aanmeld knop
dot

Grootschalig onderzoek naar doorbraakpijn

artsen.jpg
Grootschalig onderzoek naar doorbraakpijn. TNS NIPO heeft in samenwerking met Smelik Abrahams Morssinkhof een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar doorbraakpijn bij kankerpatiƫnten. Aan het onderzoek hebben 187 mantelzorgers en 453 zorgverleners deelgenomen.

In het laatste stadium van het ziekteproces komt erg veel pijn kijken, vooral wanneer het gaat om doorbraakpijn. Ruim een kwart van de patiënten heeft 'erg veel pijn' gehad, en maar liefst 30% 'vrij veel pijn'. "Het dagelijks geconfronteerd worden met matig tot ernstige pijn heeft impact op de hele mens", laat Sylvia Verhage, verpleegkundig specialist oncologie weten.

 

Doorbraakpijn bij kanker, heftige pijn

Door zowel mantelzorgers als zorgverleners wordt doorbraakpijn gemiddeld met een 8 of hoger beoordeeld, waarvan 10% van de mantelzorgers de doorbraakpijn met een 10 beoordeelde. 'Doorbraakpijn is een acuut gevoel van algeheel onwelbevinden, dat verlammend werkt op de patiënt en al het andere overheerst,' aldus zorgmanager Jaap Gootjes.

 

Mantelzorgers en zorgverleners vinden het lastig om een gemiddelde te geven over het aantal episodes per dag. Er is geen duidelijke relatie tussen het al dan niet voorspelbaar zijn van de doorbraakpijn en de mate waarin de patiënt pijn heeft gehad.

 

Pijnbehandeling met Fentanyl

Grofweg kan gesteld worden dat een behandeling van doorbraakpijn volgens zorgverleners binnen 5 tot 10 minuten in voldoende mate moet werken. 'Als de doorbraakpijn effectief wordt behandeld, en dat kan nu met snelwerkende Fentanyl preparaten, dan noem ik dat kwaliteit van de zorg. In de dagelijkse praktijk zijn meerdere toedieningsvormen nodig om pijn op maat te bestrijden, bijvoorbeeld de neusspray en de sublinguaal (onder de tong) tablet", aldus Sylvia Verhage.


Tags: doorbraakpijn, doorbraakpijn kanker, opinieonderzoek, Fentanyl
Bronnen: doorbraakpijnbijkanker.nl/onderzoek
Artikel geschreven door: Freekkanters.
Publicatie datum: 2013-01-09
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving