aanmeld knop
dot

Soorten eetstoornissen

brood.jpg
Een eetstoornis kan verschillen van persoon tot persoon. Toch hebben eetstoornissen wel overeenkomsten met elkaar: ze kunnen iemand de kop kosten wanneer zij de persoon invalideren. Hieronder staan de meest bekende eetstoornissen vermeld.

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa kwalificeert zich door een fixatie voor het eigen gewicht en het vertikken om te eten. Een persoon met deze eetstoornis poogt de anorexia nervosa geheim te houden. Zij gooien het eetwaar weg of streven ernaar het eetwaar eruit te werken door dit stiekem uit te spugen. Een deel van de patiënten eet wel, maar braakt het steeds stiekem weer uit. Anorexia nervosa is zeer verraderlijk omdat iemand met deze eetstoornis niet op een gezonde wijze afvalt. Iemand met anorexia nervosa krijgt structureel onvoldoende bouwstoffen binnen, zoals proteïnen, vitaminen, mineralen en vocht. Deze tekorten kunnen leiden tot allerlei problemen, zoals bloedarmoede, ondervoeding, hartritmestoornissen, en in 15% van de gevallen leidt het zelfs tot de dood. Er is continu angst om aan te komen. Deze patiënten zijn vaak uitgeput en verzwakt.

  • De bloedsomloop vertraagt
  • Maag en darmproblemen
  • Koude handen en voeten, blauwe nagels
  • Constipatie
  • Menstruatie kan wegblijven
  • Nierproblemen
  • Trage hartslag
  • Problemen het het hart
  • Overige

Boulimia nervosa

Iemand met boulimia nervosa kan maar niet ophouden met eten - in feite is dit het tegenovergestelde van anorexia nervosa. Vreetbuien zijn kenmerkend voor boulimia nervosa: in zeer korte tijd wordt heel veel gegeten. Iemand met boulimia nervosa heeft moeite om het eten te laten staan. Wel is er sprake van een schuldgevoel en probeert iemand het gewicht door middel van overgeven en het gebruik van medicatie in de hand te houden. Boulimia nervosa kan ook voorkomen bij anorexia patiënten. Zij eten dan de hele dag door grote hoeveelheden eten en braken dit continu weer uit. Het is dan dus overeten, uitbraken, overeten en weer uitbraken. De hele dag door. Daarom is het niet zo dat alle anorexia patiënten weinig eten (hoewel dit wel kan voorkomen) maar een deel van deze mensen eet juist overmatig veel, en geeft daarna expres weer over, bijvoorbeeld door hun vinger in keel te steken en braken op te roepen.

 

Compulsief overeten (binge eating disorder)

Iemand met binge eating disorder eet als dwanghandeling. Vaak is dit een uitwerking van zenuwachtigheid of een fixatie. Het kan zijn dat de patiënt weet dat hij of zij ernstige complicaties met vetzucht heeft of zal krijgen. De patiënt sport een tijdje, maar vervalt weer in het oude voedselpatroon door stressvolle momenten.


Tags: eetstoornis, anorexia nervosa, boulimia, overeten, binge eating disorder
Artikel geschreven door: Raymond.
Publicatie datum: 2013-01-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving