aanmeld knop
dot

Wel of niet afvallen?

logo-tekst.jpeg
Steeds meer mensen beginnen op hun gewicht te letten. Ook de media brengt steeds meer het beeld van het ideale gewicht in de samenleving. Programma's zoals Americas Next Top Model dragen hieraan bij. Iemand met een paar pondjes extra zal al gauw denken dat hij of zij veel te dik is. Een obsessie voor het lichaamsgewicht is zo snel geboren.

Afvallen is alleen noodzakelijk wanneer je echt meer dan tien kilogram overgewicht hebt. Om er achter te komen of dit zo is zul je eerst moeten weten wat het gemiddelde gewicht is voor iemand van jouw lengte. Houd daarbij ook rekening met het feit dat er verschillende lichaamstypes bestaan:

  • endomorf
  • ectomorf
  • mesomorf.

Lichaamstype

Iemand met een endomorf lichaamstype heeft meer aanleg om vet met zich mee te dragen dan iemand met het ectomorfe lichaamstype. Mensen met een endomorf lichaamstype zullen er dus ook meer voor moeten doen, en te laten, om op gewicht te blijven. Te denken valt aan wat vaker caloriearm eten, en iedere dag een half uur sporten. Toch is het belangrijk om te stoppen met lijnen. je manier van leven veranderen is een goede manier om af te vallen. Het gaat om de keuzes die je maakt, waardoor bepaalt wordt of je afvalt of juist aankomt. Leer te stoppen met lijnen en leer goede keuzes maken om af te vallen.

 

Body Mass Index

Het ideale gewicht wordt berekent aan de hand van de volgende formule: de massa van het lichaam (in kilogram) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in meter). Kom je daarbij boven de 25 uit, dan is er sprake van licht overgewicht. Kom je boven de 30 uit, dan is er sprake van ernstig overgewicht.

  • BMI 25 tot 30: licht tot matig overgewicht. Kleding staat minder mooi en zit minder lekker. U wil misschien wat afvallen omdat u zich gewoon niet prettig voelt met de extra kilo's
  • BMI 30 tot 35: Graad 1 obesitas. Het overgewicht kan uw gezondheid schaden. Probeer op een gezonde manier wat af te vallen en wat meer te bewegen.
  • BMI 35 tot 40: Graad 2 obesitas. U komt in aanmerking voor een overgewichtoperatie. Overleg eventueel met uw huisarts. Zoek hulp om af te vallen.
  • BMI boven 140: U komt in aanmerking voor een overgewichtoperatie. Overleg met uw huisarts om dit te bepalen, en zoek in elk geval hulp bij afvallen.

Wel of niet afvallen?

Kom je na de berekening met de Body Mass Index tot de conclusie dat je ernstig overgewicht hebt? Dan kun je het beste eens met de huisarts gaan praten. Een huisarts kan je namelijk vertellen of je inderdaad gezondheidsrisico's loopt door je gewicht. Heb je echter niet exact hetzelfde gewicht als je favoriete filmacteur, -actrice of fotomodel? Denk dan nog eens na of afvallen wel noodzakelijk is. De meeste filmsterren en fotomodellen hebben een personal coach die ze helpt bij het op gewicht blijven. Ook is het bij fotomodellen vaak zo dat er trucs worden uitgehaald met Photoshop of andere computerprogramma's om foto's te bewerken. Het fotomodel lijkt daardoor veel slanker dan in werkelijkheid.

Ga dus na of het voor jou persoonlijk noodzakelijk is om af te vallen. Bereken je BMI, en bepaal aan de hand van de uitkomst of het noodzakelijk is een abonnement bij de sportschool te nemen. 


Tags: afvallen, overgewicht, gewicht, body mass index
Mooi en gezondMooi en gezondArtikel geschreven door: Raymond.
Publicatie datum: 2013-01-14
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving