
Categorieen
- Gezondheid
- Financieel
- Elektronica
- Auto & vervoer
- Afvallen & dieet
- Reis & vakantie
- Internet & computer
- Wetenschap
- Relatie & liefde
- Hobby & werk
- Recepten
- Kunst & cultuur
- Huis & tuin
- Werkstuk/Essay/opstel
- Recensies
- Mijn eigen verhaal
- Sport
- Seksualiteit
- Zwangerschap
- Dier & natuur
- Verzorging & mode
- Opvoeding
- Feestdagen
- Overige
- Nieuws toen en nu
- Wonderlijk & bizar
- Verslaving


Bevruchting. Hoe komt bevruchting tot stand?

Tweet |
Een man loost miljoenen zaadcelen bij een ejaculatie. Overdaad schaadt in deze niet, want de meeste van die spermacellen overlijden onderweg naar de rijpe eicel. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat spermacellen (van dezelfde man) elkaar ook wel 'helpen' door elkaar de goede kant op te leiden. Mochten er zaadcellen van meerdere mannen onderweg zijn naar de eicel, dan zouden de zaadcellen elkaar bevechten.
Hoe snel raak je zwanger?
In de natuur is voortplanting heel belangrijk, voor het voortbestaan van elke soort. Daarom is het eigenlijk makkelijk om zwanger te raken, hoewel het niet voor iedereen even snel gaat. Lees meer over problemen om zwanger te worden. Bevruchting komt vaak tot stand, als je beseft hoe klein eicellen en zaadcellen zijn, en hoe het proces verloopt, is het wonderlijk dat het zo vaak goed gaat. Maar een groot een deel van de bevruchtte eicellen eindigen in een bloeding en soms weet een vrouw zelfs niet eens dat ze heel eventjes zwanger is geweest. Voor een geslaagde bevruchting moet een eicel van een vrouw, rijp zijn. Het wil zeggen dat de eicel geschikt moet zijn voor het ontvangen van een zaadcel. De zaadcellen van een man moet beweeglijk genoeg zijn en ook geen andere afwijkingen hebben.
Hoe weet je of je zwanger bent?
Je weet aan het begin pas zeker dat je zwanger bent als je een zwangerschapstest doet, of als een arts je vertelt dat je zwanger bent.
Als zwanger worden niet lukt
Het grootste deel van de vrouwen is bij proberen na een jaar zwanger. Een kleiner deel raakt zwanger in het jaar daarna en een nog kleiner deel is na 3 jaar nog steeds niet in verwachting. zwanger willen worden als het niet lukt geeft meestal veel stress en verdriet. Elke maand kan de teleurstelling weer groot zijn. Bovendien legt het focussen op zwanger raken een bepaalde druk op de intieme relatie. Vrijen wordt verplicht op momenten dat je hoofd er misschien niet naar staat en de spontaniteit komt onder druk te staan. Er zijn verschillende manieren om sneller zwanger te raken.
Zaadcel zoekt eicel
Na een zaadlozing van een man gaan de beweeglijke zaadcellen op zoek naar een rijpe eicel. Hun staartje zit aan de zaadcel vast om de reis te kunnen maken. Als een vrouw de pil gebruikt is de reis zinloos, er is geen eicel gerijpt, of de baarmoederwand is niet geschikt voor innesteling of een combinatie van deze redenen. Als alles wel geschikt is om zwanger te raken, zwemmen miljoenen zaadcellen in de richting van de eileiders waar zich de rijpe eicel bevindt. Als een eicel rijp is, kan een zaadcel de wand van de eicel binnendringen. Meteen daarna sluit de wand van de eicel zich voor andere binnendringers. De zaadcellen die het niet gelukt is om binnen te dringen, zullen dus niet leiden tot een zwangerschap. De zaadcel die wel de eicel is binnengedrongen, verliest bij het binnendringen meteen zijn staart. Hij hoeft immers niet meer te zwemmen. Die ene zaadcel, leidt tot een samensmelting met het eitje. DNA en DNA komen daar samen, van de man en de vrouw. De zaadcel bepaalt door middel de DNA-code het geslacht. Soms komt het voor dat mannen (alleen maar of) voornamelijk dochters of juist alleen maar zonen kunnen verwekken, Dat heeft dan dus te maken met hun zaadcellen. Het kan dus nooit aan een eicel van vrouw liggen als er geen meisje of jongen geboren wordt. Vroeger werden vrouwen verantwoordelijk gehouden als er geen zoon geboren werd, omdat men in die tijd nog geen verstand had van de wetenschap achter bevruchting. Je ziet dit gebrek aan kennis bijvoorbeeld nog terug in de bijbel en bij andere religies.
Rijpe eicel
Een eicel rijpt in de eierstok, na de eisprong komt het eitje los van de eierstok en gaat op weg richting baarmoeder. Het eitje kan bevrucht worden In de buikholte of in de eileider. De eileiders bevatten een soort kleine trilhaartjes, die de eicel als het ware opslorpen en in de goede richting sturen. Is een eitje eenmaal bevrucht (als alles goed gaat) dan nestelt het bevruchtte eitje zich in de baarmoederwand. Het eitje komt dus uit de eierstok, en gaat via de buikholte en eileider naar de baarmoeder.
Vruchtbaar, hoelang is een eicel vruchtbaar?
Op weg naar de baarmoeder
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap, wat is dat?
Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt een eicel bevrucht door een zaadcel maar de bevruchtte eicel nestelt zich niet in de baarmoeder maar elders, veelal in de eileider (niet te verwarren met de eierstok). In het smalle buisje van de eileider kan echter geen baby groeien, en de eileider barst daardoor vaak open als het vruchtje te groot wordt. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is pijnlijk. Er is sprake van pijn aan een kant in de buik, bloedverlies kan optreden, en de pijn keert terug en neemt toe. Er kan ook pijn in een schouder worden waargenomen. Misselijkheid en algehele malaise. Ook kan je een soort niet-pluis gevoel hebben, dat het niet klopt wat je voelt. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan plotseling ontaarden in heftige pijn als de eileider scheurt. Die eileider (niet de eierstok) gaat dan (aan een kant van de inwendige geslachtsorganen van een vrouw) verloren. Met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is er op een echo wel een vruchtzakje in de baarmoeder te zien, maar geen vruchtje en dus ook geen kloppend hartje. De eileider wordt operatief verwijderd, tijdens een kijkoperatie. Als je een buitenbaarmoederlijke zwagerschap hebt moet je altijd met spoed een arts raadplegen.
Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan je nog wel zwanger raken, als de andere eileider nog aanwezig is en goed doorlaatbaar is.
Publicatie datum: 2013-01-22
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!

Reacties
