aanmeld knop
dot

Dove kat. Hoe ga je met een dove kat om?

Katwit.jpg
Dove katten zijn vaak wit of oud. Onze poes bleek doof. Vermoedelijk 100% doof. Ik heb nooit gemerkt dat ze iets kon horen. Ze reageerde totaal niet op geluid zolang ze de trillingen van een geluid niet kon voelen. Op oudejaarsavond zat ze ontspannen voor het raam en keek gefascineerd naar het vuurwerk in de lucht, alsof ze lichtgevende vliegen zag. Ze toonde geen spoortje angst voor knallen of voor piepende geluiden. Hoe ga je om met een dove kat?
DierDier

Katten kunnen doof zijn door meerdere oorzaken. Een kat die op jonge leeftijd doof blijkt, is meestal doof of gedeeltelijk doof geboren. Veelal gaat het om witte katten met blauwe ogen. Maar ook witte katten met niet blauwe ogen hebben meer kans op aangeboren doofheid. Bij katten met twee verschillende kleuren ogen, de zogenaamde odd-eye, komt het vaak voor dat de kat aan een kant doof is. Aan de kant waar het blauwe oog zich bevindt. Maar ook dan kan het zo zijn dat de kat aan beide oren doof is, of dat de kat gewoon kan horen. Om doofheid bij een kat te laten vaststellen, kunt u de zogenaamde Bear-test laten uitvoeren. Neem hiervoor contact op met een dierenarts.

 

Witte katten, doofheid

Witte katten met gekleurde ogen hebben meestal geen problemen met het gehoor, hoewel het toch wel regelmatig voorkomt.  Ook katten kunnen doof worden als ze ouder worden.  Dit geldt voor alle soorten katten.  Doofheid is dan een ouderdomsverschijnsel.  Katten kunnen ook doof worden door ziektes aan het oor, zoals ernstige oorontstekingen of andere problemen.

 

Een dove kat met andere katten

Dove katten hebben het niet gemakkelijk. In de natuur hebben ze nauwelijks tot geen kans om te overleven. Jagen zonder gehoor is zeer lastig en vrijwel altijd gedoemd om te mislukken. In de natuur verhongeren ze daarom snel.  Dove katten schrikken van plotselinge gebeurtenissen. Andere katten zijn vaak vijandig naar dove katten toe, omdat dove katten zich anders gedragen. Dove katten zijn zelf ook bang voor andere katten en gedragen zich dus niet sociaal. Ze weten eenvoudig niet hoe ze zich tegenover andere katten moeten gedragen omdat ze signalen via het gehoor niet oppikken.  Het is daarom beter om een dove kat niet in een huis te plaatsen waar al meer volgroeide katten wonen. Ook honden zijn voor een dove kat meestal stresserend, omdat een hond geen rekening kan houden met de doofheid van een kat.  Ook kinderen moeten echt secuur geleerd worden hoe ze moeten omgaan met een dove kat. Een dove kat zal schrikachtig zijn en in de war raken als u het diertje onverwachts aanraakt, aait of optilt. Zorg dat de kat u altijd ziet als u in de buurt bent, en laat merken wat u van plan bent te gaan doen. Hoe u dat doet?

 

Gebarentaal  leren

Het klinkt misschien vreemd, maar ik raad iedereen met een dove kat aan om te communiceren door middel van gebarentaal. Ik heb mijn dove poes gebarentaal geleerd en dit was een heel goede methode om haar het leven aangenaam te maken.  Niet alleen gebarentaal blijkt (met enig geduld) prima te werken, maar ook trillingen horen erbij. Voor alle gebaren geldt dat u de gebaren wel een poosje moet toepassen voordat de kat het verband begint te snappen, maar als u de gebaren consequent herhaalt en deze gebruikt op het juiste moment, dan zal de kat zeer snel begrijpen wat de gebaren betekenen. Wilt u weten hoe u een kat gebarentaal leert? Lees dan ook het artikel: Gebarentaal voor dove katten.

 

Dove kat aan andere katten laten wennen

Dit is niet zo vanzelfsprekend. Katten hebben altijd al tijd nodig om aan elkaar te wennen, maar een dove kat heeft veel meer tijd nodig. Als u een dove kat zomaar tussen andere katten plaatst zal u een groot spektakel meemaken.  De dove kat wordt niet begrepen door de groep en dus zal de dove kat reageren met enorm veel kabaal. Voor de dove kat is dat gewoon grommen, maar aangezien hij/zij zijn eigen geluid niet kan horen, klinkt het alsof de hel is losgebroken. Ook kan de dove kat uit angst heel agressief reageren op de horende katten. Plaats een dove kat dus nooit zomaar bij andere katten. Wilt u een dove kat laten wennen aan andere katten, is het ideaal als u voor de dove kat een aparte kamer heeft, met kattenbak, eten en drinken en krab en slaapgelegenheid. Zelf heb ik gebruik gemaakt van Feliway (feromonenspray) om het wennen aangenamer te maken, maar tijd kost het zeker. Als de katten elkaar niet kunnen zien maar wel kunnen ruiken, bijvoorbeeld met een matglas raam ertussen of onder de kier van een deur door, is dit een goede manier om de katten aan elkaar te laten wennen. Dit wennen kan echt weken duren en overhaast liever niets. Na verloop van tijd kunt u de dove kat eens in de huiskamer laten terwijl de andere kat ! in de kamer van de dove kat mag bivakkeren. U zal zien dat katten sterk reageren op elkaars geur. Ze zijn nieuwsgierig, maar vaak ook een beetje knorrig omdat er een nieuweling is. Hou de katten gescheiden, gebruik bij voorkeur Feliwayspray op meubels, en wissel de katten regelmatig van elkaars kamer, waarbij u een ontmoeting moet vermijden. Na een week of 3-6 kunt u de katten aan elkaar voorstellen, met veel Feliway in de kamer, en misschien eerst met een raam of glazen deur ertussen om te zien hoe ze op elkaar reageren. Er komt een moment dat ze elkaars geur door en door kennen en die ander er dus min of meer bij hoort. Echte liefde wordt het vaak pas na lange tijd, en soms helemaal niet. Maar het is fijn als ze elkaar gedogen en niet bevechten.

 

Dove kat buiten laten?

Dat is niet veilig, alleen in een goed afgegrensde tuin. Dove katten lopen buiten veel risico om doodgereden te worden, bovendien redden ze zich in de natuur niet en verhongeren ze snel. Grotere kans op doofheid lopen:

  • katten met blauwe ogen
  • Katten met een blauw oog
  • Oude katten
  • Katten met ontstekingen aan een of beide oren

Tags: kat, poes, doof, wit, witte dove katten, omgang, wennen gebarentaal
DierDierArtikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-01-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2021-10-10 11:10:15  
Wij hebben een dove witte kater van anderhalf jaar en een horende poes en 3honden onze dove pasha Betekend koning is gek op kinderen en gedraagt zich als een hond komt vaak heel hard aangerend en vlak voor de hond remt hij af ligt op de grond als een beertje en speelt verstoppertje hij is de clown van de groep Hij praat heel hard en als hij merkt dat we weg gegaan ziijn zonder het hem te laten weten schreeuwt hij lijkt op baby gehuil maar wat houden we van hem Onze kameraadje voor het levenReageer
gast - 2019-06-11 17:46:06  
wil SammyJo contact opnemen met mij? ik ben van de stichting Kat & Doof en jouw artikel spreekt mij enorm aan. Ik denk dat jij ook dove katten hebt?Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving