aanmeld knop
dot

Sonny Boy, film

Film.jpg
De film: Sonny boy. Is een verfilming van het boek: ‘Sonny Boy.’’ Het speelt zich af rond de jaren 1920 tot 1945 en een stukje in de oorlog. Het begint bij het verhaal van Waldemar, in de tijd dat hij nog thuis woonde bij zijn moeder en zijn vader in Suriname. Hij besluit naar huis te zwemmen. Hij springt uit een bootje en zwemt door de rivier naar huis.

Thuis ziet Waldemar in de film Sonny Boy, dat zijn vader vertrekt voor zijn werk. Waldemar kan ver en goed zwemmen en hij zegt ook tegen zijn moeder: ‘Water is mijn vriend.’

Waldemar vertrekt naar Nederland om te kunnen studeren en daarna een goede baan te krijgen. Eenmaal in Nederland gaat het studeren hem niet zo gemakkelijk af, ook omdat hij met vooroordelen en discriminatie te maken krijgt. De hele film door blijft hij bezig met studeren.

 

Rika

Het verhaal van Rika begint heel anders. In de film val je middenin haar leven. Ze zit op een bepaalt moment aan tafel met haar man en ziet aan een klein handgebaar dat hij maakt dat hij intiem contact maakt met de vrouwelijke bediende. Dezelfde avond volgt Rika haar man, om uit te zoeken wat hij aan het doen is in een schuurtje. Het blijkt dat hij een affaire heeft met die vrouwelijke bediende. Dan verlaat Rika haar man. Rika komt uit een strenge katholieke familie. Willem (haar man die ze verlaat wegens het feit dat hij vreemdgaat.) is juist streng protestants. Dit botst enorm want Rika doet wat ze wil en wanneer ze daar zin in heeft, terwijl Willem juist extreem degelijk is. Rika gaat weg en neemt haar kinderen mee naar een huis. In dit huis heeft ze een kamer extra over. Ze besluit die kamer te verhuren want ze kan het geld goed gebruiken. Dan komt Waldemar kijken voor de kamer. Hij is bijna nergens welkom aangezien hij van Surinaamse afkomst is en mensen het onbekende niet vertrouwen. Maar bij Rika is hij welkom. Rika en Waldemar hebben een goede klik. Langzamerhand krijgen Rika en Waldemar een relatie. Hier schaamt Rika zich voor want ze is zelfs zwanger van Waldemar. In de tijd waarin de film speelt was dit een schande. Rika heeft meer problemen. Zo is ze ook nog steeds niet wettelijk gescheiden van Willem omdat hij de papieren voor de echtscheiding niet wilde ondertekenen. Rika besluit eerst om het kind weg te laten halen. Maar dan bedenkt ze zich en houdt het kind. Als hun zoon eenmaal geboren is noemen ze het kind: ‘Waldy’’ maar als bijnaam noemen ze hem: ‘Sonny Boy’.

 

Sonny Boy

Het is mooi om te zien dat Rika en Waldemar in tijden waarin ze beiden worden verstoten om verschillende redenen bij elkaar komen en troost bij elkaar vinden. Maar Willem komt opeens terug omdat hij terug wil naar Rika. Maar als hij eenmaal begrijpt dat ze een kind heeft van Waldemar, zweert hij dat hij haar leven kapot zal maken. Hij doet dit ook, door de 4 kinderen die ze samen hadden, van haar af te laten nemen. Rika mag ze bijna nooit meer zien. Door geldgebrek worden ze samen op straat gezet. Dan mogen ze gelukkig overnachten in een pension. Ze raken zo hecht met de baas van het pension dat hij zelfs een eigen pension voor hen koopt. Hier gaan ze ook wonen. Het leek Rika een goed idee om de kinderen wel eens te laten overnachten in het pension aangezien ze het ziet als ‘neutraal gebied’. Hiervoor word ze gestraft, ze mag haar kinderen dan ongeveer 2 jaar niet meer zien.

 

Oorlog

Dan breekt de oorlog aan. Duitsers moeten bij Rika in het pension overnachten. Hiervoor krijgt ze wel goed betaald. Maar eenmaal als de Duitsers weer weg zijn, wordt er aan haar gevraagd of ze joden bij haar kan laten verblijven. Dit was uiteraard verboden en gevaarlijk in die tijd. Alles gaat goed, maar na verloop van tijd worden ze toch verraden. Zo belanden Rika en Waldemar in de gevangenis. Maar Waldy kan ontsnappen. Waldy gaat naar familie die hem verschuilen en later brengen ze hem naar het platteland. Op het platteland is Waldy veiliger. Hij blijft ook regelmatig brieven sturen aan Waldemar. Totdat Waldemar geen brieven meer kan schrijven of sturen. Rika en Waldemar worden beiden in verschillende concentratiekampen gevangengezet. Rika sterft in een koude regen, in het kamp. Waldemar overleeft het kamp. Hij reist met een boot. Maar zodra Waldemar en meer mensen die naar de kampen werden gestuurd denken dat ze gered worden. Wordt het schip juist door de Amerikanen aangevallen. De Amerkiaanse piloten van de vliegtuigen denken dat er Duitsers op het schip zitten. Dan zwemt Waldemar en bereikt zelfs zwemmend de kust van Nederland. Maar net voordat hij echt op het strand kan uitrusten word hij neergeschoten door Duitse kindsoldaten.

 

Camera perspectief

De plek vanuit de film wordt bekeken is vanuit de 3de persoon. Dit wil zeggen dat je het verhaal meemaakt alsof je er naar kijkt. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van Bird view. Dat wil zeggen dat het van bovenaf wordt gefilmd. Zo kan je goed zien wat de locatie is in de film. Dit maakte het duidelijker of het zich in Suriname, in een concentratiekamp of juist in Nederland afspeelt. Maar de momenten vanuit de 3de persoon laten juist vaak goed de dialogen zien. Het is dan ook meer gericht op de emoties en romantische scenes tussen Rika en Waldemar.


Tags: Sonny Boy, film, speelfilm, suriname, suriname
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-06-20
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving