aanmeld knop
dot

Schadevergoeding, wanneer heeft u er recht op?

logo-tekst.jpeg
Als u schade heeft geleden door het toedoen van, of door de nalatigheid van anderen, kunt u recht hebben op schadevergoeding. Het kan om materiƫle of emotionele schade gaan. U kunt met behulp van bijvoorbeeld een advocaat, schadeloos gesteld worden door de rechter en vervolgens bijvoorbeeld een geldbedrag ontvangen, als vergoeding voor de geleden schade.

Schadevergoeding (of smartengeld) kan in veel gevallen nooit de werkelijke schade goedmaken, maar schadevergoeding moet in dergelijke situaties dan ook gezien worden als een tegenprestatie, niet als goedmaker. Toch kan schadevergoeding in de vorm van een geldbedrag, in veel gevallen wel voldoening geven. Het gevoel dat de schade die u geleden heeft, serieus genomen wordt is ook belangrijk.

Wanneer komt u in aanmerking?

U komt in aanmerking voor een schadevergoeding als bewezen kan worden dat er een verband is tussen de geleden schade en het gedrag wat die schade veroorzaakt heeft. Dit gaat op voor zowel materiële als immateriële schade. De schadevergoeding kan worden uitbetaald als geldbedrag, maar ook in natura. Bij wat voor schade heeft u mogelijk recht op schadevergoeding? Het kan om vele vormen van schade gaan, zoals:

  • ongelukken veroorzaakt door een ander
  • contracten of overeenkomsten die die niet nagekomen zijn
  • na een (gewelds)misdrijf als u psychische of lichamelijke schade heeft, zowel in de vorm van gemaakte kosten als letselschade
  • brandstichting
  • letselschade algemeen
  • schade door werkzaamheden
  • overige (zoals shockschade bijvoorbeeld)

Feitelijk heeft u recht op een schadevergoeding als u schade heeft geleden doordat een ander die schade veroorzaakt heeft. De schade kan opzettelijk of onopzettelijk veroorzaakt zijn. Bij wettelijke aansprakelijkheid is er sprake van schuld van een ander.

Schadevergoeding eisen

Om een schadevergoeding te eisen kunt u of met een advocaat naar de rechter gaan, of de verzekering regelt het voor u. De persoon die de schade heeft veroorzaakt heeft in veel gevallen een verzekering die de schade kan vergoeden. Als dit niet het geval is en het dus niet lukt om schade via de verzekering van de veroorzaker te verhalen, dan heeft u een advocaat nodig als u een rechtszaak wilt beginnen. Om erachter te komen of u een advocaat nodig heeft en wat de beste aanpak is in uw situatie, kunt u juridisch advies inwinnen. Informeer vooraf of er kosten aan advies verbonden zijn.

Schadevergoeding van dader opeisen

Bij het eisen van een schadevergoeding van de dader, na een misdrijf, heeft u niet direct een advocaat nodig. U kunt de schadevergoeding tijdens de strafzaak eisen. De officier van justitie die uw zaak behandelt kan u hier meer informatie over verschaffen. Als de dader geen financiële middelen heeft en ook geen WA-verzekering dan kan het onmogelijk blijken om de schadevergoeding uitbetaald te krijgen. In zo'n geval is er gewoon niets te halen omdat de veroorzaker niet in staat is om de schade te vergoeden.

Schadefonds schadevergoeding

Is de dader onbekend dan kunt u een beroep doen op een schadefonds. Een bekend schadefonds waar u bijvoorbeeld bij terecht zou kunnen is 'Het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Ook familieleden van slachtoffers kunnen een schadevergoeding krijgen, bijvoorbeeld als een slachtoffer is overleden of als een slachtoffer niet meer kan werken na een misdrijf, waardoor inkomensverlies is opgetreden.


Tags: schadevergoeding, smartegeld, smertengeld, schade, letselschade, dader,
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-02-01
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving