aanmeld knop
dot

Een geschikte makelaar vinden

huis.jpg
Huis kopen of verkopen, maar welke makelaar is goed? Makelaars houden zich bezig met het kopen en verkopen van huizen. Een goede makelaar is bekend met wat betreft de huizenmarkt en bekend met de laatste ontwikkelingen op de markt, en bij voorkeur aangesloten bij een branchevereniging. De makelaar zal zijn best doen om voor u de beste prijs te krijgen voor een huis dat verkocht moet worden, of voor een huis wat u kopen wilt. Hoe vind u een goede makelaar?

Als u uw huis wil verkopen of als u een huis wilt kopen, maken veel mensen gebruik van de diensten van een makelaar. Maar heeft eigenlijk altijd wel een makelaar nodig? Een goede makelaar is deskundig op het gebied van het kopen en verkopen van huizen, en alles wat daarbij komt kijken. Uiteraard betaalt u de makelaar voor zijn diensten. Het is zinvol om te kijken welke zaken u zelf kunt doen en welke dingen u echt uit handen moet geven aan een makelaar.

Wat is een goede makelaar?

In eerste instantie moeten u ervan uitgaan dat een makelaar met voldoende kennis en voldoende ervaring een zeer goede makelaar kan zijn. De ervaring van een makelaar kan zeer waardevol zijn bij het kopen of verkopen van een huis. Na het jaar 2001 is er echter iets veranderd met de titel makelaar. Tot het jaar 2001 mocht niet iedereen zich zomaar makelaar noemen. De titel makelaar was een beschermde titel. Na 2001 is dat veranderd. Iedereen mag zich nu in principe makelaar noemen. Om zeker te weten dat de makelaar op de juiste manier is opgeleid tot makelaar en dat deze de juiste papieren heeft om het vak uitoefenen, doet u er goed aan om te controleren of de makelaar is aangesloten bij een branchevereniging.

Branchevereniging Makelaars

kijken of de makelaar is aangesloten bij een zogenaamde branchevereniging. Brancheverenigingen zijn:

  • vastgoedPro
  • NVM
  • VBO

Makelaars kunnen aangesloten zijn bij deze brancheverenigingen of door hen gecertificeerd zijn. In beide situaties heeft u te maken met een door de vereniging erkende/goed gekeurde makelaar. Het wil niet zeggen dat andere makelaars per se slecht zijn, en het is echter zo dat u met een gekwalificeerde makelaar in elk geval weet dat de makelaar voor zijn vak geleerd heeft en dus bepaalde papieren heeft behaald. Een ander voordeel aan een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging, is dat de makelaar zich regelmatig moet laten bijscholen. Dat houdt in dat de makelaar op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen wat betreft het kopen en verkopen van huizen. Ook moeten de makelaars die aangesloten zijn bij brancheverenigingen voldoen aan de kwaliteitseisen, en mocht u ooit klachten hebben dan kunt u uw verhaal halen, aangezien deze makelaars zijn aangesloten bij de Stichting geschillencommissie voor consumentenzaken, afgekort SGC.

Wat doet een makelaar?

Een makelaar is als het ware een tussenpersoon tussen u en anderen. Als u uw huis wilt verkopen zoekt de makelaar voor u naar geschikte kopers, als u een huis wilt kopen zoekt de makelaar voor u naar geschikte huizen en verkoper(s). Ook helpt de makelaar bij de planning. Tevens helpt de makelaar bij het vaststellen van de waarde van een huis, bijvoorbeeld door middel van taxaties. De makelaar geeft informatie, de makelaar zal u wijzen op eventuele verborgen gebreken, de makelaar zal adviseren over prijzen en onderhandelen over de prijzen van huizen. Omdat de makelaar veel ervaring heeft met onderhandelen over huizenprijzen kunt u veel aan deze ervaring hebben. Als u als potentiële koper een huis wil gaan bezichtigen, of als geïnteresseerde kopers uw huis komen bezichtigen dan zal de makelaar u daarbij begeleiden en adviseren.

Woningmarkt

De woningmarkt is de markt waarop huizen te koop worden aangeboden en gekocht en verkocht worden. Prijzen dalen en stijgen onder andere afhankelijk van economische omstandigheden en trends. De makelaar kan u ook hierover adviseren. Is het verstandig om nu uw huis te verkopen? Is het verstandig om nu een huis te kopen? Waar moeten u op letten, wat moet u weten, is het beter te huren of te kopen? Wat is het juiste moment om te kopen of te verkopen? Welke bod is goed? Kunt u op de prijs van een huis ook afdingen? Wat zijn de plannen voor de woonomgeving? Bij alles wat een makelaar voor u kan doen kunt u ook zelf kijken wat u eventueel zelf kunt doen, om kosten te besparen. U kunt natuurlijk ook gewoon met een makelaar vooraf een prijs afspreken zodat u weet waar u aan toe bent.

Woning bezichtigen

Als u een woning gaat bezoeken om te bezichtigen waar moet u dan opletten? Voordat u een huis gaat kopen of verkopen doet er verstandig aan om zich bezig te houden met de woningmarkt. Als u weet dat soortgelijke huizen in de buurt ongeveer waard zijn heeft u een goede indicatie over de prijs. De makelaar kunnen kan u juist attenderen op de verschillen. Ook als u een woning gaat bezichtigen moet u op de hoogte zijn van alle zaken waarop u moet letten.

Huizenmarkt

Als u een nieuw huis zoekt kunt u beginnen te zoeken in de buurt waar u graag wilt wonen. U kunt dat op verschillende manieren doen. Door er rond te gaan rijden en de huizen die te koop staan aan de buitenkant te bekijken, maar veel mensen beginnen te zoeken op Internet of in kranten. Ook bij makelaars in de etalages zult u ook veel woningen vinden die mogelijk aan uw verwachtingen voldoen. Bepaal vooraf wat de maximale prijs is bij koop om onnodig teleurstellingen te voorkomen. De makelaar kan u daarover ook adviseren. U moet de financiering rond krijgen en toch nog leuk kunnen leven.

De waarde van een huis bepalen

De waarde van een huis wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. De buurt, de regio en de straat, de omgeving,de staat van het huis, de leeftijd van het huid, enzovoorts. Al deze dingen spelen een rol. Ook de stad en de omgeving bepalen dus mede de prijs van een woning. Daarnaast speelt de staat van de woning een belangrijke rol en ook het oppervlakte en overtuigend of de woning goed onderhouden is. Ook wordt gekeken naar omgevingsfactoren die de waarde van het huis beïnvloeden, zoals of er scholen in de buurt zijn of andere belangrijke faciliteiten waar mensen graag gebruik van maken. Ook kan er geluidsoverlast zijn, of er staan belangrijke bouwplannen op de gemeente die van invloed kunnen zijn op de waarde van een huis. Omgevingsfactoren kunnen dus zowel voor als nadelig zijn voor de prijs van een woning. Als u huis wilt kopen, probeer dan ook een beeld te vormen van de buren. U moet er immers naast wonen.

Courtage, wat is dat?

Courtage is een geldbedrag waar de makelaar recht op heeft als u een makelaar opdracht geeft om te kopen of verkopen. Het bedrag van courtage wordt vaak berekend aan de hand van de koopsom, het is dan een percentage van dat bedrag. Echter, aangezien een makelaar zelf mag bepalen wat voor bedrag courtage hij rekent is het belangrijk dat u vooraf verschillende makelaars met elkaar vergelijkt en informeert welk courtage berekend wordt. Dat kan u behoorlijk veel geld schelen. Maak hier over duidelijke afspraken.

Samenwerkende makelaars

Makelaars werken ook vaak samen. De makelaars die samenwerken in een soort verbond houden zich aan de regels die ze samen zijn overeengekomen.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een keuring waarbij wordt vastgesteld in welke staat een woning verkeert. Hiervan wordt een rapport gemaakt. Aan de hand van het bouwkundige rapport kan geconstateerd voor de welke gebreken aan de woning zitten. Op basis daarvan kan men oordelen welke kosten gemaakt moeten worden om de woning weer op te knappen of te herstellen. Een bouwkundige keuring is dus zinvol om achteraf problemen te voorkomen. En zaken die worden goedgekeurd tijdens de bouwkundige keuring vallen onder een garantieregeling. Blijken achteraf dan toch verborgen gebreken te zijn dan kunt u een beroep doen op die garantieregeling. Laat u zich hier over vooraf goed informeren door een makelaar.


Tags: makelaar vinden, goede makelaars, huis verkopen, huis, woning
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-02-01
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving