aanmeld knop
dot

Huis kopen. Hoe bepaal je de waarde van een huis?

dreamshuisfree_7628577.jpg
De vraagprijs van een huis is lang niet altijd de werkelijke waarde van een pand. De werkelijke waarde ligt (wat) lager, zodat u kunt proberen af te dingen. U biedt dan dus beneden de vraagprijs en hoopt op een akkoord van de verkoper, of een redelijk tegenbod. Maar hoe bepaalt u de werkelijke waarde van een huis? Waardebepaling wordt bepaald aan de hand van punten.

Bij het kopen of verkopen van een huis zijn veel zaken van belang. U wilt als koper niet te veel betalen, maar als u het huis erg graag wilt bezitten, bent u misschien wel bereid wat meer te betalen dan de werkelijke waarde. Veel te veel betalen is natuurlijk ook niet de bedoeling, dus het is belangrijk dat u de werkelijke waarde van het huis kent. Hoe bepaalt u de waarde van een koophuis?

Waardebepaling huis

De werkelijke (verkoop)waarde van een koophuis wordt beoordeeld op verschillende punten:

  • Locatie en omgevingsfactoren, zoals groen in de omgeving, overige natuur, gemakkelijk te bereiken snelwegen in de buurt, scholen, steden en dergelijke
  • Oppervlakte en inhoud van het huis en erf
  • De staat en het onderhoud van het huis
  • Recente verbouwingen waardoor het huis in waarde is gestegen
  • Leeftijd van het huis
  • Extra’s (zoals bijvoorbeeld uitbouw, aanbouw, woongenot, luxe, enzovoorts)
  • Overige

Als u uw huis wilt verkopen, is het het beste om het huis eerst te laten taxeren.

Waarde bepalen koophuis, door taxatie, WOZ of via het Kadaster

De waarde van een huis kan via waardebepaling alvast geschat worden. Dat geeft een schatting van de waarde, maar dit is een schatting. U kunt het huis ook laten taxeren voor een exacte waarde, maar daar zitten kosten aan verbonden. Een taxatierapport kost ongeveer 0,185 procent van de getaxeerde waarde. de prijzen voor taxaties liggen niet vast dus u mag gerust onderhandelen met een makelaar over de kosten. Vaak is het huis al getaxeerd door de makelaar van de verkoper, dus u hebt dan wel een indicatie, maar verkopers kunnen meer vragen dan de werkelijke waarde. Ga in overleg met uw makelaar over het bod wat u wilt doen. Hebt u geen makelaar? Overleg dan met een taxateur of met De Vereniging voor Eigen huis.

Via WOZ-beschikking kunt u ook de aarde van het huis bepalen. Verzoek de verkoper om inzage in de recente WOZ-beschikking van de gemeente. De WOZ-waarde geeft een indruk van de waarde.

Bij het Kadaster kunt u opvragen wat een woning in het verleden (tot 1993) heeft opgebracht. Aan de hand van die gegevens kunt u met de Woningwaarde-index van het Kadaster een idee krijgen van de huidige waarde van een woning en een koopsommenoverzicht opvragen. De kosten zijn enkele euro’s. U hebt dan geen exacte waarde van de woning maar wel een indicatie wat de woning in waarde gestegen is.

 

Optie nemen, bieden op een koophuis

Als u uw oog op een huis heeft laten vallen, en u wilt dit huis erg graag hebben en er een bod op uitbrengen, verzoek dan om een optie op het huis. Als u een optie op de woning neemt, houdt dit in dat u gedurende enkele dagen het recht heeft om het huis te kopen. Andere mensen mogen gedurende die dagen geen bod uitbrengen op het huis. Als de makelaar en verkoper uw optie accepteren kunt u gedurende die bedenkdagen uitzoeken of dit huis voor u inderdaad de juiste keus voor u is. In deze periode kunt u de waarde van het huis bepalen, het eventueel laten taxeren en uitzoeken of de vraagprijs aanvaardbaar is.

Koophuis, wat is de waarde?

De waarde van een huis wordt bepaald door meer zaken dan onderhoud, woonoppervlakte en dergelijke. Een huis kan ook om andere redeneren aantrekkelijk zijn. Men spreekt van emotionele waarde als u een huis heel graag wilt kopen om emotionele redeneren, zoals de ligging in een plaats waar u graag wilt wonen omdat u er familie heeft wonen, er bent opgegroeid of omdat het huis heel geschikt is voor uw bedrijf aan huis. Als u een huis om dat soort persoonlijke redenen dolgraag wilt kopen, kunt u overwegen om meer te betalen dan de werkelijke waarde van het pand. Zoals eerder genoemd wordt de waarde van een huis ook bepaald door de ligging van het huis. Een huis in een groene omgeving in een stad is veel waard, een huis in de buurt van scholen, winkels en snelwegen, al dit soort factoren spelen ook een rol in de waardebepaling van een woning.


Tags: huis, waarde koophuis, waarde bepalen, huis kopen, verkopen, taxatie, taxatiewaarde
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-02-01
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving