aanmeld knop
dot

Makelaar gezocht? Wat kost dat?

samenwerking.jpg
Een huis kopen of verkopen is een belangrijke onderneming waarbij het om veel geld draait. De meeste mensen kiezen daarom een makelaar om hen te helpen bij het kopen of verkopen van een huis of bij het verhuren of huren van een pand of bedrijfspand. De Makelaar bemiddelt, taxeert, adviseert en helpt u verder. Bovendien houdt de Makelaar de markt voor u in de gaten. Makelaar gezocht? Wat kan een makelaar voor u doen?

Een makelaar inhuren is vaak een goede keus bij het verkopen of kopen van een huis. De makelaar weet waar op gelet moet worden, kent de huizenmarkt, bemiddeld en adviseert. Makelaars kunnen de koop of verkoop van een woning voor u vanaf het begin tot de afhandeling tot in de puntjes regelen.

Huis kopen

Als u een huis wilt kopen, geeft u de makelaar een zoekopdracht. Vervolgens gaat de makelaar voor u op zoek naar een woning die bij u past. De makelaar zoekt niet alleen in het eigen bestand maar ook in bestanden van andere makelaars. Vervolgens zal de makelaar u direct op de hoogte brengen als er woningen te koop staan die in het straatje passen. U wordt dan rondgeleid door de woning en u kunt vragen stellen. Alle bijzonderheden die van belang kunnen zijn, zoals achterstallig onderhoud van een woning, worden door de makelaar aan u gemeld. Als u niet direct het huis van uw dromen gevonden heeft, zal de makelaar voor u blijven zoeken totdat er een geschikte woning gevonden is. Als er een pand gevonden is wat u wilt kopen en de transactie doorgaat, dan verzorgt de makelaar alle formaliteiten zoals contracten, en hij adviseert u over geschikte hypotheken en dergelijke. Het grote voordeel aan een makelaar is dat de makelaar de huizenmarkt goed kent, de kneepjes van het vak beheerst, weet waar er op gelet moet worden bij het kopen of verkopen van een woning, hoe over de prijs te onderhandelen, enzovoorts. Ook is een makelaar op de hoogte van hypotheekvormen en overige financiële bijkomstigheden, die natuurlijk van groot belang zijn. Een goede makelaar is daarom goud waard.

Huis verkopen

Een belangrijk onderdeel van het werk als makelaar is de taxatie. Huizen die gekocht en verkocht moeten worden, moeten eerst getaxeerd worden. Als u uw huis verkopen wilt, is het belangrijk om te weten wat het inmiddels waard is. De prijzen van huizen stijgen en dalen door verschillende factoren: economische factoren en de staat van het huis spelen daarbij een grote rol. Het taxeren van een huis is niet alleen belangrijk voor het bepalen van de prijs, maar ook voor opgave bij de belastingen, de hypotheekverstrekker, de bijkomstige verzekeringen zoals een opstalverzekering of brandverzekering. De taxatie gaat niet alleen over het huis, maar ook om de spullen die mee verkocht worden, zoals inbouwapparatuur in een keuken of de kwaliteit van de vloerbedekking. Als u uw huis wilt verkopen zal een makelaar dus de prijs bepalen door middel van een taxatie. Aan de hand van die taxatie zal de makelaar u adviseren voor welke prijs het huis in de verkoop gaat. De makelaar zal u ook informatie geven over zaken waardoor een huis snel in waarde kan stijgen. Zo is het bijvoorbeeld algemeen bekend dat een huis wat recent geverfd is meer geld oplevert dan een huis waarvan alle muren geel gerookt zijn. Een makelaar kan op financieel gebied zeer veel voor u betekenen. Als u zelf geen verstand heeft van het kopen of verkopen van huizen, neem dan een makelaar.

Makelaar voor bedrijf

Commercieel vastgoed is een apart onderdeel van gespecialiseerde makelaars. Het gaat hierbij om de koop en verkoop van winkels, kantoren en agrarische bedrijven. Ook zijn er vastgoedmakelaars. Deze makelaars bemiddelen bij het verhuren en beheren van gebouwen en complexen.

Makelaar, contacten

Een makelaar houdt zich niet uitsluitend bezig met kopen en verkopen van huizen, taxaties en bemiddeling. Een makelaar heeft ook contacten met gemeenten, woningbouwverenigingen, verzekeringsmaatschappijen, projectontwikkeling, banken en overige leveranciers van hypotheken. Makelaars zijn allround georiënteerd op de vastgoedmarkt en alles wat daarbij komt kijken. Zij zijn specialist op het gebied waar u waarschijnlijk maar heel weinig ervaring mee heeft.

Makelaar, wat kost een makelaar?

De makelaar verdient een provisie over de koopprijs of huurprijs als de makelaar bemiddelt heeft en de transactie daardoor tot stand is gekomen. Als er een taxatie heeft plaatsgevonden wordt de makelaar daar ook voor betaald en een makelaar rekent ook reiskosten en dergelijke. De tarieven die een makelaar rekent zijn afhankelijk van de service en de waarde van het te verkopen object. Ook is de prijs afhankelijk van het werk wat een makelaar voor u verricht. De courtage is ongeveer 1% van de waarde van het huis of pand maar tegenwoordig worden ook steeds vaker vaste bedragen voor taxaties gehanteerd.

Wat kost een taxatie?

Een taxatie kost niet overal hetzelfde. Het is gebruikelijk dat een taxatie 1,85 promille van de getaxeerde waarde kost. Dat staat gelijk aan 0,185% van de waarde van het getaxeerde woonobject. Het is ook mogelijk dat makelaars een vast tarief hanteren, dit is al mogelijk vanaf 150,- per taxatie. Voor woningen vanaf ongeveer anderhalve ton wordt het taxatierapport dan goedkoper. De financiële verstrekker, uw eigen bank bijvoorbeeld, kan bepaalde eisen aan het taxatierapport stellen, dus laat u daar over vooraf goed informeren. Bij elke taxatie komen er extra kosten bij, zoals:

  • Kadasterkosten (ongeveer 10 tot 25 euro)
  • Administratiekosten (10 tot 25 euro)
  • BTW (19% over het totaalbedrag)
  • Gemeentelijke leges (0 tot 50 euro)

Zelf makelaar worden?

Als u zelf makelaar wilt worden kunt u daar een opleiding voor volgen, bijvoorbeeld door thuis te studeren. U komt dan in het bezit van het officieel erkende SVM-NIVO diploma.


Tags: makelaar, huis kopen, verkopen, woning, makelaars, SVM-NIVO diploma, taxatie
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2013-02-01
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving