aanmeld knop
dot

Fibromyalgie

artsen.jpg
Fibromyalgie, in het gewoon Nederlands: weke delen reuma. Eigenlijk raar want het is geen reuma. Blijkbaar is het een ziekte die in de neurotransmitters kortsluiting maakt. Een ziekte die ongeveer 8% van de bevolking heeft in meerdere en mindere mate, maar die niet erkend wordt als chronische ziekte. Jammer voor deze mensen, want daardoor worden ze niet geloofd, niet begrepen of erkend in hun dagelijkse pijn en vermoeidheid.

Fibromyalgie kan een mens volledig vellen. Het heeft te maken met koud of warm weer. Hoe goed heb je geslapen? Ben je over je grenzen gegaan? Ook stress is een boosdoener. Deze mensen hebben vaak de eigenschap perfectionistisch te zijn, enorm zorgzaam en staan altijd als haantje de voorste klaar om iets te organiseren of te regelen.

 

Fibromyalgie, verschijnselen

Fibromyalgie is geen zeldzame aandoening. Fibro betekent vezel. Het is een niet gewrichts-gebonden aandoening. Er kan sprake zijn van verschillende symptomen, zoals:

  • spierpijn
  • drukpijn
  • intense vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • slaapstoornissen
  • stijfheid van spieren
  • overige

Veel van deze mensen gaan dagelijks over hun grenzen. En met een flinke pijn elke dag en een ontzettende vermoeidheid ga je natuurlijk ook nog al snel over je grenzen heen. Maar desalniettemin worden deze patiënten altijd serieus genomen door naasten, vrienden, kennissen. Ook dokteren of medici in het algemeen kunnen twijfels hebben. Eigenlijk heeft elke fibromyalgie patiënt wel eens gehoord dat het allemaal tussen de oren zit. Dat is ook zo natuurlijk, maar dan in de hersens en niet in een verzonnen pijn. Men ziet er dan ook niet ziek uit, vermoeid misschien, maar niet ziek. En mensen met fibromyalgie gaan ook wel eens uit en naar feestjes en doen dan gezellig mee. Alleen daarna moeten ze dagen bijkomen en leveren ze zoveel kracht in, dat ze aan bank en bed of huis gekluisterd zijn. Maar dat ziet eigenlijk geen mens... En laten we eerlijk zijn, we kennen toch allemaal wel iemand die vaak naar de dokter gaat? Alleen kunnen wij er niet in kijken en weten we niet zeker of deze mens echt ziek is of niet.  Dus de volgende keer, oordeel niet zo snel, maar stel vragen, goede vragen, geen kwetsende. Zoals ben jij nou alweer ziek? Vraag, hoe komt het toch dat je zo vaak ziek of moe bent?

 

Diagnose

Fibromyalgie is een uitsluitdiagnose. Het wil zeggen dat alle andere potentiële diagnoses zijn uitgeloten en er is niets gevonden. De klachten kunnen verder niet goed behandeld worden en blijven bestaan of terugkeren. Net als het moeheidssyndroom een aandoening die een of meerdere redenen heeft maar die zijn (nog) niet aantoonbaar.

  • fibra = vezel
  • mus = spier
  • algos = pijn

Wekedelenreuma

Het wordt ook wel Wekedelenreuma genoemd om onderscheid te kunnen maken met de ziekte reumatoïde artritis. Bij fibromyalgie kunnen de klachten net zo ernstig zijn, maar worden er over het algemeen geen ontstekingen gevonden. Fibromyalgi heeft veel invloed op het leven van personen en helaas bestaan er veel misverstanden over.


Tags: fibromyalgie, CVS, wekedelenreuma, verschijnselen, symptomen, behandeling
Bronnen: Fibrocaatje.blogspot.com
Artikel geschreven door: Catootje.
Publicatie datum: 2013-02-04
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2013-02-12 18:28:23  
Eindelijk wat meer aandacht voor dit onderwerp. Ik heb het zelf ook, in een zware variant. Mijn dagen bestaan uit; pillen slikken, slapen en steeds meer achteruit gaan.Ondanks mijn aangepaste leven, kan ik moeder zijn van 3 geweldige meiden. In alle opzichten blijf ik positief en in mezelf geloven. In 2002 zeiden de artsen dat ik nooit meer zou kunnen lopen. Door elke dag te oefenen vanuit mijn hoog laag bed in de woonkamer. Normaal lopen zit er niet in, maar met hulp van alle meubels in huis, kan ik zelf weer naar de wc lopen. Inderdaad geen pottenkijkers meer... Joepie!!!Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving