aanmeld knop
dot

Vrijwilliger bij de politie worden of doorgaat voor de politietest?

dreamstime_xs_9599237.jpg
Vrijwilliger bij de politie worden of wil je de politietest halen? Politievrijwilligers dragen een politie-uniform maar mogen lang niet alles doen wat de echte politie doet natuurlijk. Als het politievak je aanspreekt, dan kan een vrijwillige job bij de politie iets voor je zijn, en als je echt politieagent wilt worden, hoe kom je dan door de politietest heen?. Aan welk profiel moet je voldoen om aangenomen te worden als politieagent, en wat zijn je werkzaamheden voor agenten en vrijwilligers?

Het vak politieagent spreekt feitelijk tot ieders verbeelding. Politie speelt in ons dagelijks leven een aanzienlijke rol. Politie is nodig, omdat de maatschappij nou eenmaal verre van perfect is. Agressie en misdaad is enorm toegenomen. Kleine en grote overtredingen komen dagelijks voor. Vooral in grote steden heeft de politie de handen vol aan meldingen, aangiftes, agressie, diefstallen, overvallen, ongelukken, en erger. Vrijwillige politie is een steun in de rug bij het werk van politieteams.

 

Hoe word je politieagent?

Als je bij de politie wil word je aan verschillende testen getoetst. Zowel fysiek als mentaal moet je sterk in je schoenen staan. Politie wordt geacht neutraal te zijn. Je mag dus geen vooroordelen hebben of oneerlijk zijn. Mede daarvoor is de politietest zo streng. Veel aankomende agenten slagen niet voor de test en maken gebruik van het politietest coachingsprogramma om alsnog te slagen.

 

Politievrijwilligers, wat doen zij?

Vrijwillige politieagenten zijn in het bezit van een wapenstok en pepperspray, en zij mogen ook handboeien gebruiken. Ze dragen hetzelfde uniform als beroepspolitie, maar geen vuurwapen. Als je voor deze vrijwilligersbaan kiest, en als je geschikt bent, dan ontvang je een kleine vergoeding per uur. Dit werk is prima te combineren met je vaste baan.

 

Wie zijn geschikt als vrijwilliger bij de politie?

Het is misschien vooral geschikt voor mensen die al een studie doen, of al een baan hebben, maar die ook gecharmeerd zijn van het beroep politieagent. Het is een avontuurlijke vrijwilligersbaan. Je maakt veel mee, komt in aanraking met allerlei zaken die heftig kunnen zijn, zoals ongelukken, drugs of alcohol misbruik, agressie, ruzies, en mensen die overstuur zijn, en dergelijke. Maar ook goede en ontroerende dingen zullen op je pad komen. Je bent zelf geen agent dus je mag veel handelingen niet verrichten.

 

Reservepolitie

De zogenaamde Reservepolitie is niet nieuw. Het bestaat al sinds 1948. Tegenwoordig wordt het echter vrijwillige politie genoemd. De vrijwillige agenten ondersteunen de beroepspolitie bij hun werk. Feitelijk doen ze hetzelfde werk, maar uiteraard zijn er wel verschillen. Ze hebben een ondersteunende functie.

 

Hoe kan je vrijwilliger worden?

Eerst wordt er gekeken of je geschikt bent. Bij deze procedure wordt in elk geval gekeken naar:

  • je leeftijd (solliciteren vanaf 16 jaar, mogelijkheid om te beginnen vanaf 17 jaar).
  • je lichamelijke conditie.
  • of je zelf geen strafblad hebt en of je je goed gedraagt (ook normen/waarden).
  • je motivatie.
  • je instelling binnen een groep, tegenover mensen en situaties.
  • je vooropleiding moet minimaal vmbo basisberoepsgerichte (bb) leerweg of vbo-b met minstens 2 vakken op c-niveau zijn.
  • je ogen worden getest.
  • Je moet de Nederlandse nationaliteit hebben en goed Nederland kunnen spreken en begrijpen.
  • rijbewijs B hebben of deze binnen twee jaar behalen.

Scholing politie

Als je in aanmerking komt voor vrijwilligerswerk bij de politie, volgt er een periode waarin je scholing krijgt. Als politieagent, vrijwilliger of beroeps, kom je immers met uiteenlopende situaties in aanraking. Je moet weten wat je te wachten kan staan, hoe je in lastige situaties wel of niet moet en mag reageren, waar je voor op moet letten en hoe je moet handelen. Er komt veel bij kijken, maar saai is het nooit. Ook dit is goed te combineren met een reeds bestaande studie of baan. Voor je eigen veiligheid en om goed zaken in te leren schatten, heb je deze periode van scholing zeker nodig. Maar het is leerzaam, en je hebt er je leven lang iets aan.

 

Politieagent worden

Wil je een echte politieagent worden, dan ga je door veel zwaardere testen heen en ook krijg je een echt salaris. Lees meer over aangenomen worden als politieagent en wat de voorwaarden en eisen zijn.

 

Stel jou overkomt iets, wat dan?

De politie is zuinig op zijn vrijwilligers en zijn agenten zullen er alles aan doen om te voorkomen dat hen iets overkomt. Daarom zal je als vrijwilliger ook nooit op pad gestuurd worden naar een situatie waarbij mogelijk wapens gebruikt worden. Maar uiteraard kan er altijd iets gebeuren. Je kunt vallen, gewond raken, een been breken, een klap krijgen. Het vak politieagent is immers een vak met een groter risico dan de meeste andere banen. In elk geval ben je als vrijwillige politieagent verzekerd tegen dit soort zaken. In het ergste geval kan je komen te overlijden. Helaas komt dit heel soms voor. Ook dat hoort bij het vak politieagent. Je hebt een verhoogt risico om te overlijden. Gelukkig komt dit (nog) niet vaak voor in Nederland.


Tags: Politievrijwilligers, politieagent, vrijwilliger, politie, agent worden, politietest doen, slagen politietest, politiecoach
Bronnen: wikipedia, kombijdepolitie plus.google.com
Artikel geschreven door: TryOut.
Publicatie datum: 2013-02-06
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving