aanmeld knop
dot

Genitale wratten. Wat nu?

artsen.jpg
Genitale wratten komen regelmatig voor. Je kunt een besmetting voorkomen door condoomgebruik. Ben je echter wel besmet met het virus, wat kan je dan doen om er weer vanaf te komen? Veel mensen behandelen genitale wratten zelf, uit schaamte om er mee langs de huisarts te gaan.

Genitale wratten zien er uit als vleeskleurig of roze zachte wratten. Ze komen voor op of in de omgeving van de geslachtsdelen. Ze worden veroorzaakt door een virus. Ze kunnen bolvormig zijn maar ook plat. Klein of groot. Veelal nemen de wratjes de vorm van een soort klein bloemkoolstruikje aan. In sommige gevallen is het een enkele wrat, in andere gevallen vormen zich meerdere. In alle situaties wil de patiënt er zo snel mogelijk vanaf.

 

Hoe komt besmetting tot stand?

Iedereen die onbeschermd met iemand vrijt, kan besmet worden met virussen of met bacteriën. Wratten zijn virussen, en genitale wratten worden ook via contact tussen slijmvliezen, overgebracht. Het kan echter lang duren voordat iemand merkt dat hij/zij besmet is met dit virus. Het kan variëren van enkele weken tot enkele maanden tot zelfs langer dan 1 jaar voordat het virus tot uiting komt in de vorming van de wratjes. In eerste instantie zijn deze klein en worden dan steeds groter.

 

Behandeling

Genitale wratten kunnen worden behandeld op verschillende manieren.

  • Thuisbehandeling (thuis zelf behandelen met Aldara Sachets)
  • Behandeling door arts

Thuisbehandeling wordt vaak gekozen als de wratjes nog niet zo groot zijn. de behandeling wordt gestart en is erop gericht om het virus te doden waardoor de wratjes zullen verdwijnen. Als de besmetting ernstig is en er sprake is van veel en/of grotere wratten, kan een arts de patiënt behandelen met:

  • Vloeistoffen die de wratten weg etsen
  • Chirurgisch laten verwijderen
  • Crèmes

Zelf behandelen of naar de dokter?

Als je zeker weet dat je te maken hebt met een besmetting van genitale wratten, en de wratten zijn nog klein, kiezen veel mensen voor zelf behandelen met de genoemde middelen. De wratten kunnen echter altijd weer terugkomen, aangezien virussen zich niet gemakkelijk geheel laten afremmen, en kunnen sluimeren en ineens weer actief worden. Hoewel dit type wrat (SOA) goed te herkennen is, kan het toch voorkomen dat het niet om genitale wratten gaat maar om iets anders. Ook daarom is een bezoek aan de huisarts wenselijk.

 

Note: Dit artikel is met zorg samengesteld. Het is echter niet geschreven door een arts en het kan daarom onjuistheden bevatten. Artikelwebsite is niet aansprakelijk voor eventuele fouten en/of onjuiste informatie. Bij klachten en/of vragen van medische aard adviseren wij met nadruk om altijd eerst advies in te winnen bij een huisarts.


Tags: genitale wratten, behandelen, verschijnselen, wratjes, geslachtsdelen, geslachtsdeel, SOA
Bronnen: dokteronline.nl wikipedia
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2013-02-06
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving