aanmeld knop
dot

Bloeddonatie en Jehovagetuigen

210_1719866_tcm117-11921.jpg
Bloeddonatie wordt niet door iedereen gezien als normaal en als goed. Vooral Jehovah Getuigen zijn hier tegen, maar ook andere mensen die niet hun bloed willen afstaan of bloed van een ander in hun lichaam willen hebben. Wat zijn eigenlijk de nadelen van bloed doneren? Waarom zijn mensen tegen bloeddonatie, waarom zijn mensen vóór bloeddonatie?

Deze vragen over bloedtransfusies komen bij veel mensen op. Het is belangrijk om hier een mening over te vormen zodat je voor anderen en voor jezelf weet waar je aan toe bent.

 

Wat is bloeddonatie en wat is bloedtransfusie?

Bloeddonor worden is helemaal vrijwillig. Als je wilt kun je naar een bloedbank gaan en daar wordt dan het bloed afgenomen. Je moet uiteraard wel aan bepaalde eisen voldoen. Je gezondheid en levensstijl moeten goed zijn, zodat er geen mogelijke ziektes etc.. in het bloed zitten. Er wordt ongeveer 400 tot 500 milliliter bloed afgenomen per bloeddonatie. Mensen kunnen meerdere keren per jaar bloed doneren. Mannen vaker dan vrouwen.

 

Bloedtransfusie

Als je bloed hebt gedoneerd, kan dat bloed gebruikt worden voor een bloedtransfusie. Stel dat een patiënt bloed nodig heeft, dan kan het gedoneerde bloed bij hem/haar ingebracht worden. Het is wel heel belangrijk dat de bloedwaardes van de donateur en van de patiënt hetzelfde zijn. Als een patiënt bloedwaarde A heeft en bloed ontvangt dat bloedwaarde B heeft kunnen er allerlei complicaties ontstaan. Mensen die elke bloedgroep kunnen ontvangen worden een universele (algemene) ontvanger genoemd. [1]

 

Een bloedtransfusie is niet zonder risico’s. Als je bloed krijgt van iemand die een virus in het bloed heeft, kan dat virus dus overgedragen worden naar de patiënt. Tegenwoordig worden er bijna geen virussen meer overgedragen doordat er een strenge controle is van de bloeddonoren.

 

De 250.000 patiënten per jaar die bloedtransfusie nodig hebben, zijn vaak slachtoffers van ongevallen, mensen met kanker of andere ziektes, of mensen met een bepaalde (aangeboren) bloedafwijking. Vaak is het zo dat mensen die geen bloed krijgen, een grote kans hebben op overlijden.

 

Voor of tegen bloeddonatie / bloedtransfusie?

Heel vaak hoor je dat er een actie wordt gehouden om ziektes te bestrijden of te voorkomen. Ook is zo’n actie weleens gehouden om mensen ervan te overtuigen dat ze bloed moeten doneren. Vaak zijn er mensen die overtuigt raken en dus ook bloed gaan doneren terwijl ze dat daarvoor niet zouden doen. Hieruit blijkt wel dat sommige mensen geen problemen hebben met het doneren van bloed of bloedtransfusie.

 

Er zijn ook mensen die tegen bloeddonatie en bloedtransfusie zijn. De reden dat mensen hier tegen zijn heeft vaak te maken met hun geloof of bijvoorbeeld negatieve ervaringen met bloeddonatie of bloedtransfusie.[2]

De meeste mensen die tegen bloeddonatie en bloedtransfusie zijn, zijn Jehova Getuigen. We richten ons nu vooral op de Jehova Getuigen. Waarom zijn ze eigenlijk tegen?

 

Wat zijn Jehova Getuigen?

De Jehova Getuigen zijn leden van een (christelijke) geloofsgemeenschap die ontstaan is in de Verenigde Staten, eind 1800. Zij geloven dat de mensheid en de wereld in de eindtijd leeft, vlak voordat God de wereld zuivert van alle ongerechtigheid. Zij ontkennen dat God drie-enig is, en zij geloven dat Christus alleen een schepsel is van God. Hij mag dus niet aanbeden worden. Eigenlijk mag je Jehova Getuigen dus niet christelijk noemen.[3]

 

Wat vinden Jehova Getuigen van bloedtransfusie?

Jehova Getuigen zijn absoluut niet tegen medische behandeling, maar bloeddonatie en bloedtransfusie kan niet volgens hen. Waarom de Jehova Getuigen hiertegen zijn is gebaseerd op hun godsdienstige overtuiging.

 

Als een Jehova Getuige bloedtransplantatie weigert op basis van zijn geloof, wordt dat geaccepteerd en overleggen de artsen met de patiënt wat andere mogelijkheden zijn om de ziekte / het probleem op te lossen, hieruit zien we dat het geen probleem is voor de andere mensen, ze accepteren het geloof en denken van hen. Een Jehova Getuige zal dus bijna nooit toestemming geven om bloed af te staan of bloed te transplanteren; zelfs niet als zijn leven er van afhangt.

 

Mogelijke problemen

Soms levert deze keuze problemen op, doordat er bijvoorbeeld een minderjarig kind behandeld moet worden. Als een minderjarig kind van een Jehova Getuige in Nederland in het ziekenhuis komt en hij heeft echt bloed nodig, zoals bij een operatie waarbij hij/zij een nieuwe nier krijgt, dan valt dat kind onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Justitie. In Nederland is door het ministerie van Justitie besloten dat de ouders dan, voor zolang het nodig is, uit hun positie als ouders worden gezet, zodat het kind geopereerd kan worden en het overleeft.

 

Er gelden nog meer regels, voordat een patiënt bloedtransfusie / bloeddonatie mag weigeren:

  • De patiënt moet toerekeningsvatbaar zijn, en moet de keuze helemaal uit eigen wil maken.
  • Een patiënt mag ook geen behandeling weigeren als de patiënt een ernstige besmettelijke ziekte heeft, die anderen ook kunnen krijgen.

Als er bijvoorbeeld een patiënt in coma ligt en zijn leven in gevaar loopt, moet er een behandeling plaatsvinden, want als dat niet gebeurt, kan het heel anders aflopen met de patiënt, zelfs tot overlijden aan toe. Dit gebeurt dus ook in het geval van de Jehova getuigen. Ook al zijn zij tegen bloedtransfusie / bloeddonatie, als zij niet meer toerekeningsvatbaar zijn wordt er gewoon bloed toegediend, omdat de artsen ervan uit gaan dat iedereen er alles aan wil doen om te leven.

 

Waarom zijn Jehova Getuigen tegen bloeddonatie en bloedtransfusie?

Jehova Getuigen hebben de Bijbel als richtlijn en heilig boek. Volgens de Jehova Getuigen mag er geen bloedtransfusie en bloeddonatie worden gedaan, dit is gebaseerd op een tekst uit het Nieuwe Testament, namelijk Handelingen 15 vers 28 en 29. Daar staat: 28. “Want het heeft den Heiligen Geest en ons goed gedacht, ulieden geen meerderen last op te leggen dan deze noodzakelijke dingen:

29. Namelijk, dat gij u onthoudt van hetgeen den afgoden geofferd is, en van bloed, en van het verstikte, en van hoererij; van welke dingen, indien gij uzelven wacht, zo zult gij weldoen. Vaart wel.” [4] (Statenvertaling).

Dit is hun reden waarom de Jehova Getuigen dus geen bloeddonatie en bloedtransfusie willen, maar het ligt eraan hoe je het leest en of je het letterlijk neemt zoals het er staat of het in zijn verband leest Kijk je naar de protestantse christenen, dan zie je dat zij er geen problemen mee hebben. Waarschijnlijk geldt voor de protestantse christenen wel: je moet je naaste liefhebben als jezelf.

 

Is bloeddonatie/ bloedtransfusie schadelijk voor je lichaam?

Het doneren van bloed geeft geen problemen voor je eigen lichaam, want als jij elke maand een bepaald aantal bloed afgeeft, is je lichaam in staat om dat bloed, wat je gedoneerd hebt, weer aan te maken. De techniek is al zover dat het bijna niet fout kan gaan en men weet precies welk bloed bij jou wel in niet toegediend mag en kan worden. Soms is het gewoon niet te vermijden om zonder bloedtoevoer te kunnen opereren, zoals als bij lange hartoperaties het geval is. Als iedereen ertegen zou zijn, waren er heel wat meer mensen overleden. Het is dus niet schadelijk om bloed te doneren, er is zelf heel veel vraag naar, dus als je iets voor een ander wilt betekenen kan je bijvoorbeeld bloed doneren. Er zijn natuurlijk ook veel andere dingen die je kunt doen om je medemens te helpen. Het is uiteraard een vrije keuze.

 

Bronnenlijst:

E.G. Hoekstra, Jehovah’s Getuigen (uitgeverij Kok, 2003).

J.I. Woldring & H. Bermeijer, Alles over bloed en hormonen (Breda, 1984).

H. ten Have & E. van Leeuwen, Medische Ethiek (Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, 2003).

Paulus, Bijbel, (Leerdam, 1618 / 1619)


[1] J.I. Woldring & H. Bermeijer, Alles over bloed en hormonen,blz. 20.

[2] H. ten Have & E. van Leeuwen, Medische Ethiek, blz. 112

[3] E.G. Hoekstra, Jehovah’s getuigen, blz. 26.

[4] Paulus, Bijbel, blz. 1367 & 1368.


Tags: bloed, bloeddonatie, jehova getuigen, jehovah's, jehovah's getuigen,bloedtransfusie
Artikel geschreven door: Steegio.
Publicatie datum: 2013-02-14
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2014-09-30 17:24:10  
handig als je wat dingen nodig hebt voor je spreekbeurt handige informatie Reageer
SammyJo - 2013-02-14 20:06:41  
Hoi, ik dacht dat jehova's getuigen tegenwoordig in principe wel bloed mogen accepteren, omdat het een zaak van het eigen geweten is geworden. Wil niet zeggen dat veel jehova getuigen bloedtransfusies willen accepteren omdat ze dan toch tijdelijk worden uitgesloten. Bloed mag niet gegeten of gedronken worden volgens de bijbel, dus het mag niet als voedsel dienen. Als transfusie dient het niet als eten/voedsel, maar als orgaan.Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving