aanmeld knop
dot

Bitumen. Voor daken, wegen en geluidsisolatie

huisje.jpg
Butimen is een stof die al eeuwenlang gebruikt wordt om zaken waterdicht te maken. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor het bedekken van daken, het versterken van asfalt en om geluid te isoleren. Butimen wordt gewonnen uit ruwe aardolie. Het wordt omschreven als een viskeuze vloeistof.

Bitumen werd in de oudheid al gebruikt voor het waterdicht maken van boten, manden en huizen. De pekachtige vloeistof komt in ruwe aardolie voor en is in die zin dus een natuurproduct. Het is het zwaarste bestandsdeel van de aardolie.  De overige bestanden die worden gescheiden van Bitumen zijn benzine/diesel en nafta.

 

Bitumen of teer?

Er zijn verschillende tussen teer en bitumen. Teer wordt gewonnen uit hout en steenkolen en hout. Bitumen en teer worden wel met elkaar verward omdat er veel overeenkomsten zijn, maar juist de verschilleen maken het product anders. Teer wordt bijvoorbeeld sinds eind vorige millennium niet meer actief gebruikt bij de aanleg van wegen, omdat er veel PAK in voorkomt. PAK staat voor polycyclische aromatische koolwaterstoffen.

 

Voordelen Bitumen

Bitumen wordt voor daken en wegen gebruikt wegens de prettige eigenschappen van het materiaal.

  • Pas zich aan aan omgevingstemperaturen
  • Is geschikt voor dakbedekking
  • Is geschikt voor wegverharding
  • Is geschikt voor geluidsisolatie
  • is geschikt als soil conditioner, Dit wordt toegepast om plaatsen op aarde te beschermen tegen erosie en afbraak

In de oudheid maakte men al bakstenen waterdicht door ze in Butimen te dopen. Ook werd het duizenden jaren geleden al gebruikt om huizen waterdicht te maken. Heden ten dage is de stof uiteraard alleen maar verfijnd en verbetert, maar het is nog steeds een ideaal middel om daken te bedekken, wegen te versterken en geluidsisolatie te realiseren.


Tags: Bitumen
Bronnen: wikipedia
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2013-02-15
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving