aanmeld knop
dot

Tuinzaden kopen

petunia.jpg
De voorpret van het tuinseizoen, begint met plannen maken. Een van de leukste dingen is het kiezen en kopen van tuinzaden. Of het nu gaat om kleurige zomerbloeiers of juist om bijvoorbeeld groenten of tuinkruiden, nu is het de beste tijd om te kiezen.

Het leukste van zaden kopen is altijd het kiezen. Nu kan je dat op velerlei manieren doen. Vanzelfsprekend kun je naar het dichtstbijzijnde tuincentrum rijden. Ook een goed gesorteerde bloemenspeciaalzaak heeft vaak bloemen in zijn collectie. De laatste jaren hebben zelfs supermarkten een redelijk aanbod, zij het dat dit meestal maar voor korte tijd is. Behalve via deze kanalen kun je tuinzaden natuurlijk ook bestellen via internet. Als je even Googled vind je er al heel wat. Er zijn diverse gerenommeerde firma's die zich bezighouden met veredeling als ook de verkoop van tuinzaden.

 

Zaden kopen

Het mekka van de zaadhandel wordt naar mijn idee nog altijd gevonden in het Groot Brittannië. Het is altijd een genot om actief of passief door de rijk geïllustreerde catalogussen te dwalen. Een goede catalogus is altijd verdeeld in diverse secties. Dit vergemakkelijk het zoeken absoluut. Veel voorkomende categorieën zijn bijvoorbeeld:

  • 1-jarigen
  • vaste planten
  • droogbloemen
  • snijbloemen
  • groentezaden
  • tuinkruiden.

Welke zaden kies je?

Het is belangrijk eerst na te denken wat je wilt gaan doen met de aan te schaffen zaden. Houd je van kleur in je tuin dan zijn 1-jarigen een absolute aanrader. Over het algemeen zijn de meeste soorten erg gemakkelijk in het gebruik. Veel soorten hoef je bijvoorbeeld niet binnen voor te zaaien. De meeste kunnen op het juiste tijdstip ter plekke gezaaid worden. Lees daarvoor altijd de op het zakje vermelde instructies door. Hierop staat meestal gestandaardiseerde informatie, zoals bijvoorbeeld zaaimoment, de tijd die het duurt voordat de plantjes gaan bloeien, of in het geval van groente, wanneer ze oogstbaar zijn. Ook vind je op het zakje de hoogte die de planten zullen bereiken.

 

Grondsoort en zaaiplek

Vooral bij groenten staat er vaak ook op welke grondsoort er door de zaailingen geprefereerd wordt. Naast tekst wordt e.e.a. bijna altijd nog verduidelijkt met symbolen, b.v. een zonnetje als het zaaisel van een zonnige plek houdt, of een schaartje als het om snijbloemen gaat enz.. Kortom, als je alles goed opvolgt is er eigenlijk niets leuker dan zelf zaaien. Ook kinderen vinden het meestal zeer interessant te zien hoe een plantje groeit van een zaadje tot een volwassen plant. Het is verstandig om niet meer te kopen dan je echt nodig hebt. Door de mooie plaatjes en verhalen koop je als je niet oppast, vaak meer dan je kwijt kunt. Bedenk verder dat sommige soorten wat meer zorg van je vragen. Als je dit er voor over hebt, of als je wat makkelijker soorten neemt is succes eigenlijk verzekerd. Ik wens je daarom veel kijk-, pluk-, en eetplezier met de door jouzelf gezaaide planten. Het is altijd weer een wonder hoeveel moois uit zo'n zakje kan groeien!


Tags: bloemzaden, tuinzaden, snijbloemen, tuimkruiden, zaaitijd, kinderen, eetplezier, zaaimoment, vaste planten,grondsoort, droogbloemen
Artikel geschreven door: frans.hummelo.
Publicatie datum: 2013-02-18
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2013-02-19 11:08:48  
Wat een leuk en leerzaam artikel. HMMM... ik ga zaden kopen!Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving