aanmeld knop
dot

Hypotheek niet meer betalen. Tips!

huis.jpg
Kunt u uw hypotheek niet meer betalen? U bent helaas de enige niet. Geldzorgen kunnen ervoor zorgen dat u de hypotheek niet meer betalen kunt. Steeds meer mensen komen in de financiele problemen, zo blijkt uit cijfers van de BKR. (Bureau Krediet registratie). Hoe kunt u het voorkomen, en wat kunt u doen als u niet meer aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen?

Maandlasten kunnen behoorlijk oplopen, vooral voor huizenbezitters. Door de toenemende crisis, bezuinigingen, werkloosheid, extra lasten, en duurdere producten, kan het gebeuren dat gezinnen in de financiële problemen komen. Meestal betalen we als eerste de vaste lasten zoals hypotheek, gas, water en elektra, medische verzekering en overige verzekeringen. Wat er dan nog overblijft daar moeten we de maand van rond zien te komen. Uw huis verkopen is ook niet meer zo gemakkelijk. Huizen staan langer te koop, banken houden hun vuist op de knip en lenen dus minder snel geld aan mensen die willen kopen en bovendien zijn de huizenprijzen gedaald op de woningmarkt, waardoor het moeilijker is om je huis met winst te verkopen. Met verlies verkopen is helemaal vervelend, je blijft dan met een restschuld zitten, maar sommige mensen kiezen daar toch voor om van de grote schuldendruk af te komen.

 

Hypotheek niet meer betalen kunnen, wat nu?

Daar zit u dan, met rekeningen die oplopen en die u niet allemaal betalen kunt. Misschien ligt u er wakker van, vooral als u de hypotheek niet kunt betalen. Als u weet dat de hypotheeklasten niet meer voldaan kunnen worden, kunt u een paar dingen doen:

  • de bank zal pas aan de bel trekken als u een achterstand heeft van meer dan een maand
  • de bank zal dreigen met juridische stappen en dergelijk, negeer deze brieven en laat u er niet door in de put praten. De bank stuurt ze in de hoop dat u alsnog betaalt en het zijn standaardbrieven die u nerveus moeten maken
  • de bank zal desnoods het huis gedwongen willen verkopen en u blijft dan met een restschuld zitten. Probeer dit te voorkomen.
  • Stel u weerbaar maar beleefd op. U heeft ook rechten, ook al is de bank een machtig instituut
  • Zorg dat u in contact komt met de afdeling Bijzonder Beheer van de bank.
  • Neem een financieel adviseur mee naar het gesprek. Deze adviseur moet verstand hebben van deze problemen en hij/zij moet onafhankelijk zijn. Kies dus voor een adviseur die zich voor uw situatie inspant, en niet voor de bank. Het probleem met het inhuren van een adviseur is dat deze geld rekent. Als u dat niet heeft zal het moeilijker zijn om iemand te vinden die verstand van zaken heeft, maar het grote voordeel van een financieel adviseur is dat deze verstand van zaken heeft en het zakelijk en objectief kan benaderen.

Hoe verder?

Zowel de bank als u willen er zo goed mogelijk uitkomen. De bank zal het liefst kiezen voor onderhandse verkoop. U blijft dan echter achter met een restschuld tegen een hoge rente. Dit is voor uw situatie ongunstig en moet dus voorkomen worden. Als er geen betalingsregeling kan worden getroffen die ook voor u gunstig is, en u kunt niet meer aan uw betalingsverplichtingen voldoen, zal de bank niet blij zijn als u kiest voor:

  • executie veiling
  • aanvraag wettelijke schuldsanering.

In die zin heeft u dus een onderhandelingspositie.  Een veiling bij executie is meestal niet gunstig voor de verkoopprijs van een huis, dus daar heeft de bank ook geen baat bij. Aanvraag wettelijke schuldsanering heeft executieverkoop tot gevolg. Overleg de mogelijkheden  met uw adviseur en probeer onderhandse verkoop te voorkomen. Laat uw adviseur ook eens kijken naar de papieren met betrekking hypotheekverstrekking. Een goede adviseur ziet of de bank het wel netjes geregeld heeft. Als de bank wat steken heeft laten vallen, wat wel eens voorkomt, wordt uw positie sterker. Denk hierbij aan:

  • Schending van zorgplicht
  • Een lening in strijd met de gedragscode Hypothecaire Financieringen

Onderhands verkoop - minnelijke regeling

Als er een situatie ontstaat waarbij er gekozen wordt voor onderhandse verkoop, bied u aan om de restschuld in 36 maanden terug te betalen. De rest van de restschuld zal dan door de bank worden afgeschreven. De bank zal hiermee alleen instemmen als er sprake is van een goede samenwerking.


Tags: hypotheek, betalingsregeling, aflossing, kan niet meer betalen, betalingsachterstand, bank, verkoop, executie veiling
Bronnen: nrc.nl/carriere/2012/10/12/wat-doe-je-als-je-je-hypotheek-niet-meer-kunt-betalen, wikipedia
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2013-02-19
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving