aanmeld knop
dot

Wat is er met Anass Aouragh gebeurd?

logo-tekst.jpeg
Anass Aouragh verdween op 6 februari 2013. Om 16.30 uur gaat hij voor zijn bijbaantje folders bezorgen in de buurt. Hij vertrekt op zijn fiets. Anass is dertien jaar en heeft het niet altijd gemakkelijk. Hij staat onder toezicht van bureau jeugdzorg en op school wordt hij gepest. Die dag komt hij niet thuis. Wat is er met hem gebeurd?

Na de vermissing van Anass Aouragh kwamen direct al geruchten op gang. Als hij rond 18.00 uur nog niet teruggekeerd is van zijn folderwijk in Oostdorp aan de Noordkant van Wassenaar, begint zijn moeder hem te bellen. Hij antwoordt niet en zijn verontrustte moeder belt een half uur later, rond half zeven 's avonds, de politie. De politie neemt de verdwijning serieus. Ook via sociale media wordt de vermissing verspreid. Het is woensdag 6 februari, Anass Aouragh komt niet thuis. Er breekt een lange zwarte avond aan.

 

Wie was Anass Aouragh?

Anass Aouragh was een dertienjarig, van oorsprong Marokkaans jongetje. Hij stond bekend als vrolijk, opgewekt, zachtmoedig en creatief. Hij kleedde zich enigszins anders dan de meeste kinderen. Hij hield bijvoorbeeld van vlinderdasjes, puntvestjes en gekleurde broeken. Op school werd hij erg gepest. Uit berichten heb ik begrepen dat hij wel wat 'vrienden' had maar meer buiten de school dan op school. Als hij voor homo werd uitgescholden vond hij dat heel erg. Hij had ook veel last van het pesten, maar stond volgens mensen die hem gekend hebben, toch positief in het leven. Is het pesten hem teveel geworden en heeft hij zelfmoord gepleegd? Of werd hij vermoord? Op de middag voor zijn verdwijning bracht hij een bezoek aan de bibliotheek, kocht nieuwe kleren en bracht folders rond. Een ogenschijnlijk gewone dag. Gerucht: Omdat hij gepest werd stuurde hij die middag enkele berichtjes via zijn telefoon naar klasgenoten die hem uitgelachen hadden. Hij zou zoiets geschreven hebben als: Haat jij mij? of Haten jullie mij?

 

Getuigenverklaringen

Er zijn vrij snel na de verdwijning van Anass verschillende getuigenverklaringen die voor onrust en onduidelijkheid zorgen.

 • 18.45 uur: Anass wordt gesignaleerd door een getuige (kind). Anass zou rond kwart voor zes in de middag in het gezelschap gezien zijn van drie (lange) blonde jongens. Deze jongens zouden hem geschopt hebben en geslagen. Of deze verklaring officieel bevestigd is, is momenteel nog onduidelijk.
 • 19.30 uur. Een kind beweert dat het Anass gezien heeft met een man die er eng uitzag. Ze zouden bij de Katwijkseweg gezien zijn. De man droeg een grijze joggingbroek. Of deze verklaring officieel bevestigd is, is momenteel nog onduidelijk.
 • 20.00 uur. De fiets van Anass wordt gevonden. De fiets zit op slot en staat bij een picknicktafel. Deze picknicktafel staat ook wel bekend als een uithangplek voor jongeren, die er vaak veel troep achterlaten. De politie start een grote zoekactie in de omgeving van de fiets.
 • 21.00 uur. De moeder van Anass blijft bellen naar de mobiele telefoon van haar kind, maar om 21.00 uur wordt de telefoon 'uitgezet.' De telefoon van Anass is vanaf dat moment onbereikbaar.
 • 23.45 uur. Er wordt een Amber Alert rondgestuurd.
 • De politie zou in de omgeving van de fiets hebben gezocht tot middernacht. Met behulp van politiehonden en een helikopter en meerdere politieagenten. Maar ze vinden niets. Als dit werkelijk zo gegaan is, is het niet vreemd dat de familie van Anass later niet kan geloven dat de jongen zelfmoord heeft gepleegd, want de volgende dag, op 7 februari 2013, wordt Anass dood aangetroffen in de omgeving waar 's nachts uitgebreid gezocht is met speurhonden.
 • 7 februari, 10.15 uur: Op zo'n 50 meter afstand van de picknicktafel waar zijn fiets de avond daarvoor gevonden werd, wordt dan eindelijk het levenloze lichaam van de jongen gevonden, bij een bosstrook bij de Katwijkseweg. Vlakbij het hek van Duinrell. Niet door de politie, maar door een wandelaar, volgens de ene bron. Door de politie, volgens een andere bron.
 • 8 februari: de officiële verklaring luidt dat er sterke aanwijzingen zijn dat het om zelfmoord gaat. Hoe de dertienjarige jongen zelfmoord heeft gepleegd, wordt er niet bij verteld.

 

Bekijk hier de reconstructie van de vermissing, de zoektocht en het vinden van het overleden kind. Deze reconstructie roept veel vragen op. Ik vraag me minimaal af wat de politie onder 'goed zoeken' verstaat en hoe het mogelijk is dat het dode lichaam de volgende dag pas gevonden wordt op slechts 50 meter afstand van zijn fiets, terwijl er speurhonden, veel politie en zelfs een helikopter werd ingezet om de jongen te vinden. Zolang er nog zoveel vragen niet beantwoord zijn, is het begrijpelijk dat velen niet overtuigd zijn dat Anass zelfmoord heeft gepleegd.

 

Anass' dode lichaam

Hoe werd Anass aantroffen? Lag zijn lichaam op de grond of hing hij aan de tak van een boom? Dit zijn pijnlijke vragen, maar wel relevante. Op het internet staat een foto van Anass, opgebaard. Iemand lijkt deze foto genomen te hebben met een mobiele telefoon. Het gezicht van Anass vertoont blauwe plekken en een forse kras of snee over zijn rechteroog en wenkbrauw.

In zijn hals is de afdruk van een band te zien. Het kan om een touw gaan of om een ander koord. Of Anass door verwurging/verstikking om het leven is gekomen, wordt echter nergens genoemd. Of hij verhangen is gevonden, wordt niet genoemd. De reden dat het kind gestorven is, is volgens de politie zelfmoord. Waarschijnlijk omdat er forensisch geen bewijzen zijn gevonden voor een misdrijf. De doodsoorzaak wordt echter niet genoemd of misschien kon deze niet met zekerheid worden vastgesteld. Zodra hier over meer bekend is, wordt het opgenomen in dit artikel. Hopelijk komt er snel meer duidelijkheid over de toedracht van het overlijden van dit jonge leven.

 

Vragen die veel mensen zich stellen na het onderzoek van de politie

 • Heeft de politie zulk knullig zoekwerk verricht dat ze een dood kind op 50 meter afstand van zijn fiets niet konden vinden? En dat terwijl ze urenlang in die omgeving gezocht hebben.
 • Zijn de politiehonden dan zulke slechte speurneuzen dat ze de dode jongen, die 50 meter verderop gestorven zou zijn, na een paar uur zoeken niet konden opsporen en ook 's morgens niet?
 • Wat deed Anass in het bos?
 • Is het gerucht waar (AD 08/02/2013) dat een aantal pesters hadden aangekondigd dat ze Anass die avond een pak slaag zouden gaan geven?
 • Wat is het officiële tijdstip van overlijden?
 • Waarom zette hij zijn fiets op slot en waar is het sleuteltje van de fiets?
 • Er gaan geruchten dat Anass een plastic tas bij zich had, is die gevonden?
 • Waarom zou hij zelfmoord plegen op zo'n druk punt, aan de rand van een drukbezocht fietspad?
 • Hoe is hij om het leven gekomen? Wat is de precieze doodsoorzaak?
 • Is zijn telefoon uitgevallen of uitgezet?
 • Werd Anass bedreigd door leerlingen op school?
 • Werd Anass inderdaad gezien in het gezelschap van drie grote jongens?
 • Werd Anass inderdaad gezien in het gezelschap van een man die er eng uitzag?
 • Hoe worden de verwondingen op zijn gezicht en lichaam verklaard?
 • Als de politie Anass die nacht niet vond, waar was hij dan tussen 8 uur 's avonds en 10 uur 's morgens?
 • Wat is het vastgestelde tijdstip van overlijden?
 • De vader van Anass vertelt dat er op het lichaam van zijn kind blauwe plekken zaten. En vingerafdrukken in de hals. Wat staat hier over in het autopsierapport?
 • Op korte afstand van de vindplaats van Anass' lichaam, werd een bungalow van Duinrell doorzocht. Er was ook een ambulance. Het gerucht gaat dat daar een man die nacht zelfmoord heeft gepleegd. Klopt dit en Is er verband met de dood van de dertienjarige jongen?
 • enzovoorts

Verklaringen en geruchten en zelfs conclusies, roepen in deze zaak veel vragen op. Maar een definitieve doodsoorzaak wordt de eerste weken niet gegeven. ´Misschien zelfmoord´ of ´mogelijk een misdrijf´ wordt veranderd in ´vermoedelijk zelfmoord,´ en daarna veranderd in: ´zeker zelfmoord´... De officiële verklaring van de politie luidt dus zelfmoord. De laatste maanden zijn we vaker opgeschrikt door jonge mensen die zelfmoord pleegden omdat ze gepest werden. Anass zou zijn leven dus ook zelf beëindigd hebben omdat hij ernstig gepest werd op het Adelbert College in Wassenaar. De rector verklaarde later dat het pesten verder ging dan gewoon plagen. Maar hoe Anass zelfmoord gepleegd heeft, en waarom hij ´s avonds niet gevonden werd op de plek waar hij de volgende dag dood aangetroffen werd, is in nieuwsberichten (nog) nergens terug te vinden.

 

Familie van Anass

De ouders van Anass woonden gescheiden. Vader was teruggekeerd naar Marokko. Moeder woonde met Anass en zijn tweelingzusje in Wassenaar. De vader van de jongen reisde naar Nederland toen hij vernam dat zijn zoon vermist werd. In verschillende verklaringen heeft de vader geëmotioneerd gesproken over zijn gestorven kind. Hij is overtuigd dat Anass vermoord werd, en dat hij geen zelfmoord pleegde. 

 

Laatste nieuws

 • Gerucht: de familie heeft advocaat Spong gevraagd hen te helpen deze zaak verder uit te zoeken en het autopsierapport op te vragen

Tags: Anass, Anass Aouragh, zelfmoord, moord, daders, wassenaar, dood
Bronnen: youtube, volkskrant, boublog, telegraaf
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2013-02-21
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving